Trápi vás alergia na pšenicu? Cítite sa slabí a vyčerpaní? Potrebovali by ste sa zohriať, posilniť či jednoducho len rozveseliť? Skúste siahnuť po špalde. Možno budete príjemne prekvapení.
Špalda ako obilnina je známa už niekoľko tisícročí. Kedysi sa pestovala v krajinách Blízkeho východu. No aj na území dnešnej Európy. Patrí medzi najstaršie a zároveň najmenej šľachtené druhy obilnín. Je veľmi nenáročná. Zato odoláva nielen mrazu, ale napríklad aj toxínom zo životného prostredia či dokonca rádioaktívnemu žiareniu. Údajne ako jediná plodina zostala nepoškodená po atómovom výbuchu v Černobyle. A všetky tieto výhody má vďaka niekoľkým vrstvám obalov, takzvaných pliev, ktoré ju chránia.
Čím nám prospieva špalda
Ak nahradíte všetku bielu pšeničnú múku špaldovou, ako ja, získate tým viac, ako by ste čakali. Mierna zmena farby pečiva je len začiatok. Jemná, skoro oriešková chuť, pokračovanie. No a výživová hodnota špaldy je to, prečo sa vám to celé oplatí.
Špaldové zrno, ako jedno z mála obilných zŕn, obsahuje všetky pre človeka dôležité živiny. A to vo všetkých svojich vrstvách rovnomerne. Preto vôbec nevadí, ani keď je vysoko vymleté. Čiže keď je zbavené vrchných vrstiev a zostala z neho už len jemná biela múka. Ani táto však nie je na zahodenie. Kaša z nej uvarená prospieva aj malým deťom. Môžete ňou nahradiť ich mliečnu výživu. Na rozdiel od krupice z pšenice, tá špaldová nezahlieňuje. Je ľahko stráviteľná, no sacharidy sa z nej uvoľňujú postupne. Budete dlho sýti a nemusíte sa báť priberania. Pre svoj nízky glykemický index je vhodná pre diabetikov, ľudí s oslabenou imunitou aj s tráviacimi problémami. Telo dokonale využije aj množstvo kvalitných bielkovín a vhodných tukov. Výsledkom je celkové posilnenie nielen chorých, ale aj zdravých.
moje domáce zásoby, zatiaľ z českých zdrojov
Čo sa týka vitamínov, špalda je zdrojom hlavne vitamínu B1, teda thiamínu, a vitamínu B3. Obsahuje tiež minerály ako vápnik, horčík, mangán alebo železo. Nezanedbateľné je aj množstvo vlákniny. Tá nám pomáha s vyprázdňovaním a zbavovaním sa toxínov.
V akej forme sa dá špalda kúpiť?
Ja mám najradšej samotné zrno. Najlepšie v bio kvalite. Dá sa využiť na viaceré spôsoby. Môžete ho uvariť celé, pomlieť na múku alebo z neho urobiť vločky. Kúpiť sa však dá aj hotová múka, vločky či cestoviny.
Čo so špaldou v kuchyni?
Celé zrná sa najčastejšie varia. No môžu sa nechať aj naklíčiť. Ja ich pred varením nechávam namočené tak 12 hodín. Potom ich uvarím v tlakovom hrnci 45 minút so štipkou soli, prípadne kúskom riasy Wakame. Uvarené potom používam ako polotovar. Buď na „rizoto“ alebo na zahustenie polievky. Rozmixované ako základ kaše na sladko. Ak ich uvarené pomeliete na mlynčeku na mäso, získate výbornú „lepivú“ zmes na knedličky. Stačí pridať opraženú cibuľku, kúsky syra či šunky, trochu petržlenovej vňate a vytvarovať guľky. Tieto už potom nemusíte variť. Stačí ich mierne napariť a príloha je hotová.
moje špaldové rizoto
Môj recept na špaldové rizoto s hríbikmi Shiitake
Inšpiráciou pri príprave tohto jedla bol minulý diel „Nebíčka v papuľke“ s Jardom Žídekom. Vďaka nemu mám aj pre vás dobrú správu. Špalda sa opäť pestuje aj na Slovensku. A dokonca v kvalite bio. Takže tri krát “Hurááá!“
A teraz ten recept
Potrebujeme cca 200g špaldových krúp. Tie si uvaríme v slanej vode, môžeme ich predtým orestovať na troche olivového oleja alebo ghí. Varia sa cca 30 minút. Že sú hotové poznáte tak, že zrniečka ostanú popraskané. Hrsť sušených čínskych, podotýkam, že liečivých húb, namočíme na pol hodiny do studenej vody. V hlbšej panvici si orestujeme cibuľku, pridáme namočené a vyžmýkané huby. Mierne podusíme. Môžeme pridať ešte trochu hrášku a nakoniec zmiešame s uvarenými špaldovými krúpami. Vrch môžeme posypať strúhaným syrom.
Komentáre