Bez glutamanu

Na pultoch obchodných reťazcov sa objavili potravinárske výrobky, ktoré výrazným nápisom dávajú najavo, že v sebe neobsahujú glutaman, o ktorom sú mnohí odborníci aj laici presvedčení, že škodí zdraviu. A výrobcovia teda zareagovali, prestali glutaman vo výrobe používať. Naozaj?



Glutaman sodný je sodná soľ kyseliny glutámovej. Komerčne je dostupný aj pod názvom glutasoľ. Známy aj pod označením MSG (z angl. monosodium glutamate) alebo Vetsin. V potravinárskom priemysle sa používa ako dochucovadlo a prostriedok na zvýrazňovanie chuti pod označením E 621. Najčastejšie ho nájdeme v instantných polievkach a omáčkach, ale aj mäsových výrobkoch či mrazenej zelenine. A tiež ako zložku ochucovadiel. Glutaman sodný aktivuje chuťové receptory jednej z piatich základných chutí – umami.

Glutaman je veľmi často využívaný v ázijskej kuchyni a jeho nadmerné užívanie môže spôsobovať bolesti hlavy alebo zvracanie. Keďže má pridelené značku „E“, tak nie je životu nebezpečný, ak sa používa v primeraných a schválených dávkach. Takže ak zjete jednu instantnú polievku denne, nemali by ste sa ani otráviť ani mať iné problémy.

Problémom ovšem je, že glutaman sa vyskytuje v takom počte potravín, že priemerný človek, ktorý nečíta etikety na výrobkoch, môže hravo prijať dávky prevyšujúce normu. Navyše, jedlá s glutamanom chutia! Však aj preto ho do jedál ako prísadu používajú! Aj beztvarej hmote bez chuti a zápachu glutaman vštepí jedinečnú chuť a my si môžeme pochutnať na skvelom jedle. Hlavne že je lacné.

A ako sa glutaman sodný vyrába?

Priemyselne sa čistý glutaman sodný najčastejšie vyrába z hydrolyzátu kvasiniek pestovaných na substrátoch obsahujúcich škrob (najmä zemiaky, múka, cukrová repa, melasa…). Získaná zmes aminokyselín sa delí a čistá kyselina glutámová sa čiastočne zbavuje kyslosti (neutralizuje) hydroxidom sodným. A na obal potraviny môže výrobca napísať, že obsahuje kvasnicový extrakt. Ako napríklad jeden známy výrobca bujónov v zelenkavých obaloch, ktorý sa nám snaží v reklame nabulíkať, že kurča priletelo z vedľajšej dediny a cibuľu pestuje predavač kurčiat vo voľnom čase 😀

Výrobcovia nás chcú opäť dobehnúť. S požehnaním úradov, ktoré by nás mali chrániť pred otravou potravinou, nahradili nápis glutaman nápisom kvasnicový extrakt. A stále je to ten istý sajrajt, len v inom obale. Jediná šanca pre nás, čo chceme zdravo žiť a jesť, je pozorne čítať obaly a takéto výrobky v regáloch ignorovať. Nech si ich jedia ľudia z marketingového oddelenia výrobcu.

Súvisiace:  Prečo kvalita špekáčikov pokrivkáva?

Podobné články:

umelý pahorok v záhradeumelý pahorok v záhrade
Ako vznikala moja nemecká kopa alias pahorkový...
Ak som vás predchádzajúcim článkom inšpirovala a chceli by ste...
Čítať ďalej
prvé tohtoročné jahodyprvé tohtoročné jahody
Prvé tohtoročné balkónové jahody
Jedli ste už tento rok jahody? Nie, nemyslím tie zo...
Čítať ďalej
Uvarili sme lečo na zimu
Vždy sa v lete tešíme, keď dozrievajú papriky aj paradajky....
Čítať ďalej
Fototapety – kúsok prírody u vás doma
Nedávno sa mi jedna moja známa pochválila, ako si urobila...
Čítať ďalej
poslednekosenieposlednekosenie
Posledný raz sme kosili starú záhradu
Čím viac trávy, tým viac kosenia. Či je táto veta...
Čítať ďalej
bananovo-hruskove-smoothiebananovo-hruskove-smoothie
3 jesenné ovocné smoothie recepty
Chladné a sychravé počasie určite nemá rada väčšina z nás....
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.