web analytics
feb 062014
 
dva chleby

Ak ste si už niekedy na obale prečítali, čo všetko obsahuje váš každodenný chlieb, možno mnohým napadlo, že by snáď bolo lepšie upiecť si pre seba a svoju rodinu podobný chlieb doma. Bol by ale len zo surovín, ktoré do neho naozaj patria. Žiadne éčka, žiadna zbytočná chémia. A navyše čerstvo upečený, voňavý, s chrumkavou kôrkou. Ak to chcete skúsiť, nech sa páči. Prezradím vám môj momentálne najaktuálnejší hit. Recept na môj zatiaľ zo všetkých najvydarenejší kváskový chlieb. Na jeho upečenie nebudete potrebovať žiadne extra pomôcky. Ani formu, ani domácu pekárničku. Všetko zvládnete s úplne obyčajnou rúrou a jedným plechom.



Receptov na kváskový chlieb je neúrekom. Aj ja som ich vyskúšala hneď niekoľko. Celý môj vývoj, od tuhého chleba v tvare hranola pečeného vo forme, cez prvý pokus o bochník až po naozajstný chlieb hodný pekárskeho majstra nájdete spolu s fotkami v starších článkoch práve na tomto webe. Bez mučenia priznávam, že mne síce chutil vo všetkých tvaroch a od samého začiatku, ale s mojimi milými domácimi to bolo trochu zložitejšie. Až chlebík upečený podľa tohto receptu chutí naozaj všetkým. Vrátane mojej dcéry aj môjho priateľa. Dokonca až tak, že sme úplne prestali kupovať chlieb v obchode.

Recept na skvelý kváskový chlieb

Inšpiráciou na upečenie tohto chleba mi bol skvelý rozpis na autorkou nazvaný Vinohradnícky chlieb zo stránky maskrtnica.cz. Chlieb podľa tohto receptu však bol biely, čo mne celkom nevyhovovalo a tak som si ho upravila. Pracovného postupu sa ale pridržiavam a doporučujem to aj vám. Verte mi, oplatí sa.

Čo potrebujeme:

môj domáci kvások

môj domáci kvások

Najprv nakŕmime kvások. Vezmeme 1 PL živého kvásku. Buď z chladničky toho, čo zostal od minulého pečenia, alebo tí, komu som kvások dala, môžu použiť celé množstvo, ktoré odo mňa dostali (mám vyskúšané, toto množstvo je akurát). Vložíme do misky, pridáme 75 g jemnej celozrnnej múky (môže byť ražná aj pšeničná) a 95 g teplej vody. Dobre premiešame a necháme prikryté potravinovou fóliou a upevnené gumičkou, pri izbovej teplote 12 hodín odpočívať. Najlepšie z večera do rána.

Druhý deň:

blíženci v ošatkách

blíženci v ošatkách

Vezmeme 170 g hotového kvásku, zvyšok odložíme v poháriku prikryté fóliou do chladničky. (Celé použijeme nabudúce). Pridáme 280 g hladkej chlebovej pšeničnej múky, 115 g celozrnnej múky a cca 220 g teplej vody. Buď pomocou robota/hnetača alebo ručne zamiesime. Stačí len dovtedy, pokiaľ sa ingrediencie nespoja. Necháme stáť prikryté utierkou asi pol hodiny. Potom pridáme 11 g soli a rasce asi 1/2 ČL. Zase krátko premiesime a preložíme do misky kysky (stačí aj obyčajná misa prikrytá utierkou), ktorú sme vytreli troškou oleja. Tu necháme cesto kysnúť pri izbovej teplote asi 40 minút.
Po tejto dobe cestíčko niekoľkokrát preložíme. Znova necháme 40 minút kysnúť.
Medzitým si pripravíme ošatku na chlieb, ktorú vysypeme múkou. Môžete však použiť aj akýkoľvek iný košík, len ho vyložte látkovou utierkou a vysypte múkou. Cesto znova niekoľkokrát preložíme a umiestnime do košíka. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 2 hodiny. Stačí izbová teplota.

 

Pečenie

upečené bochníčky

upečené bochníčky

Rúru zapneme na 250°C. Hneď na začiatku do nej vložíme aj plech, na ktorom budeme chlieb piecť, aby sa dobre rozohrial. Zároveň do spodnej časti je dobré dať nejaký malý, najlepšie starý plech alebo rajničku. Keď je rúra dostatočne horúca, vyberieme z nej rozohriaty plech a naň vyklopíme vykysnutý chlieb. Vložíme do rúry a zároveň do toho malého plechu či rajničky nalejeme asi pol hrnčeka studenej vody. Rýchlo rúru zavrieme. Studená voda vytvorí horúcu paru, ktorá zabezpečí, že chlieb bude mať peknú a chrumkavú kôrku.
Pečieme pri teplote 250°C desať minút. Potom prepneme na 190-200°C a pečieme ešte 30 minút.
Hneď po upečení ešte horúci chlieb zabalíme do utierky a necháme na mriežke vychladnúť. Úplne vychladnutý chlieb necháme v naďalej v utierke, no môžeme ho vložiť do mikroténového sáčku. Vydrží pri izbovej teplote aj niekoľko dní.


  20 komentáre na “Kváskový chlieb pečený v rúre”

  1. Firefox 34.0 Firefox 34.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Dobry den,skusala som chlebik podla vasho receptu, ale velmi mi nevykysol, ostal malinky…. kvasok som tiez robila podla vasho navodu, na druhy den mi vykvasil z pohara, tak som ho premiestnila, dokrmila, ale odvtedy bol nejaky biedny, velmi nerastol a len trosku bublinkoval, je mozne, ze som ho “zabila” prilis horucou vodou? Nic ine mi nenapada, kde by mohla byt chyba :-/
    Ale uz mam zarobeny druhy kvasok, tak skusim zase, inak recept sa mi velmi paci! 🙂

    • Firefox 34.0 Firefox 34.0 Ubuntu Ubuntu

      Dobrý deň, netrápte sa, ani môj kvások zo začiatku nijako zvlášť nerástol, no časom, keď už bol straší, išlo to stále lepšie. Chybička môže byť nielen v teplote vody, ale aj v teplote miestnosti, prípadne teplote podložky, na ktorej kvások kysne. Mám vyskúšané, že voda by mala byť skôr teplejšia, samozrejme nie horúca, ale ak vám kvások bublinkuje, určite ste ho “nezabili”. Kysnúť ho nechávam vo fotelke a k tomu v najteplejšej miestnosti bytu. Teda aspoň v zime. V lete mu stačí deka alebo čalúnená stolička, no nikdy misu s kváskom nenechajte len tak na kuchynskej linke či na stole, to kvások nemá rád.

  2. Google Chrome 40.0.2214.89 Google Chrome 40.0.2214.89 Android 4.4.2 Android 4.4.2

    Dobrý deň,
    taktiež sa pokúšam piecť chlebík podľa vášho receptu ale nikdy nevykysne tak rýchlo. Väčšinou mu to trvá aj 12h.
    kvások kŕmim každý deň a po týždni 2/3 použijem na chlieb. Niekedy aj 3dl. Skúšal som aj teplejšie miesto na kvasenie ale moc to nepomohlo…

    • Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows 7 Windows 7

      Prečo kŕmite kvások každý deň? Prečo dávate 3 deci kvásku namiesto polievkovej lyžice? Keď nedodržíte presný postup, nemôžete sa čudovať, že dostanete odlišný výsledok.

  3. WordPress 4.1 WordPress 4.1

    […] na prvom poschodí, opäť sme si vyzdvihli lístky a ja som si so sebou zobral aj krabičku s plátkami domáceho kváskového chleba. Snažím sa stravovať zdravo a nižšia hmotnosť vyhovuje aj mojej operovanej chrbtici. Buď […]

  4. Google Chrome 26.0.1410.58 Google Chrome 26.0.1410.58 HTC Desire HTC Desire

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat – kvasok, ktory sme si pre tento recept pripravili,
    ten zvysok, co si mame odlozit – mozem ho dat do nadoby, kde mam este zvysok
    z povodneho kvasku?
    Dakujem vopred za odpoved 🙂

    • Firefox 16.0 Firefox 16.0 Windows XP Windows XP

      Nerozumiem, aký zvyšok, z čoho?

      Založíme kvások, kŕmime kvások, potom z neho časť odložíme do chladničky, a pečieme chlieb. Na budúce: kvások z chladničky vyberieme, kŕmime, časť odložíme do chladničky a pečieme.

      Ak máte odložené dva kvásky, nevidím dôvod, prečo by ste ich mali miešať.

  5. Safari 8.0 Safari 8.0 iPad iOS 8.4 iPad iOS 8.4

    Dobrý den,
    vyskúšala som Váš receptík.
    suroviny som dávala podľa návodu (kvások kupovaný)
    Výsledok je fajn , zatiaľ najlepším , pre moje pokusy na kvaskový chlebík .
    Až na to, že mne mam “len” jeden bochník. (cca 700g)
    Vy máte odfotené dva, moja otázka vyjdú Vám vzdy dva ?
    S pozdravom Ivet

    • Firefox 40.0 Firefox 40.0 Windows XP Windows XP

      Áno, vyjdú nám vždy dva. Pretože pečieme z dvojitej dávky. Jeden by nám totiž dlho nevydržal 😉 a bolo by tiež plytvaním energie v rúre piecť ich po jednom.

      • Safari 8.0 Safari 8.0 iPad iOS 8.4 iPad iOS 8.4

        Taaaak to je super , uz som si myslela že som niečo pokazila.
        Dakujem pekne za receptík a želám pekny deň.

  6. Google Chrome 44.0.2403.133 Google Chrome 44.0.2403.133 Android 5.0 Android 5.0

    Dobrý deň, je možné sa dostať k vášmu kvásku? Bývame pri Bratislave. Ďakujem za odpoveď.

    • Firefox 40.0 Firefox 40.0 Windows XP Windows XP

      Na ak máte chuť cestovať 200 kilometrov, tak napíšte mail. Prečo si ho neskúsite vyrobiť doma? Nie je to ťažké.

      • Google Chrome 44.0.2403.133 Google Chrome 44.0.2403.133 Android 5.0 Android 5.0

        Máte pravdu , skusim. Zväčša má voľný len víkend, ale teraz s tým sviatkom sú to práve tri dni. Prajem krásnu nedeľu.

  7. Firefox 43.0 Firefox 43.0 Windows 7 Windows 7

    Dobry den prajem, porsim vas je mozzne alebo skusali ste upiet takyto chlieb i z celej davky celozrnnej muky? Mozem pouzit cely pomer napr. hladkej spaldovej muky alebo musi byt muka chlebova, teda mat asi viac popolovin. Dakujem krasne!

    • Firefox 43.0 Firefox 43.0 Windows 7 Windows 7

      Keď si prečítate aj ostatné články o kváskovom chlebe, tak zistíte, že sme používali rôzne druhy múky a popis chlebov aj ich fotky na webe nájdete 😉

      • Firefox 43.0 Firefox 43.0 Windows 7 Windows 7

        Dobry den, vdaka. Ospravedlnujem sa . Preluskavala som sa vasou strankou uz dobru hodinku, ale nie a nie najst tie recepty aj z inych muk..nasla som ten s chrumkavou korkou..a vsetky odkazy uz su o niecom inom.. Hladam asi zle. Mohli by sta ma prosim nasmerovat linkom, ak by ste boli taka dobra? Dakujem a pekny den. L.

        • Firefox 43.0 Firefox 43.0 Windows 7 Windows 7

          Nad nadpisom každého článku je navigácia:

          Domov » Jedlo » Domáci chlieb » Kváskový chlieb pečený v rúre

          Stačí kliknúť na “Domáci chlieb” a ste na zozname všetkých článkov, v ktorých sa spomína domáci chlieb alebo jeho príprava. Aktuálne sú to dve strany.

  8. Firefox 43.0 Firefox 43.0 Windows 7 Windows 7

    Proism vas a este jedna otazocka, dostala som kvasok v zavaraninovej flasi, uzavrety. Je to na skodu ked je takto uzavrety? kvasok musi byt vzdy len foliou? ot.2; niekde som citala, ze podmienkou udrzania kvasku je teplota nie vyssia ako 5st. v chladnicke..my mame asi o 2 st viac ..vdaka!

  9. Firefox 44.0 Firefox 44.0 Windows Vista x64 Edition Windows Vista x64 Edition

    Dobrý deň,
    chlebík je vynikajúci, zatiaľ mi vždy vyšiel a dokonca si ho obľúbila aj moja rodinka, ktorá doteraz radšej kupovala/piekla z droždia. Ďakujem za super recept! 🙂

  10. Google Chrome 49.0.2623.110 Google Chrome 49.0.2623.110 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Dobry den, uz treti krat som piekla chlebik podla vasho receptu a velmi nam chuti. Spravila som psenicno-raznu verziu a hladam este odvahu na spaldovu verziu. Dufam ze aj ten bude taky uzasny. Dakujem za recept a nech sa vam vsetkym daria krasne chutne chlebiky.

 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)