Kváskovanie s Kamilou

Pre niekoho je pečenie s ražným kváskom samozrejmosťou, pre iných je to neznámy pojem. Veľa ľudí ale stále nevie, aký je rozdiel medzi kvasnicami a kváskom. A kopa ľudí stále považuje chlieb jednoducho za chlieb a neuvedomuje si, aké môžu byť medzi nimi rozdiely. Nie iba chuťové, ale hlavne zdravotné. A pre niekoho aj ekonomické. No vždy ma nahnevá, keď sa nájde človek, ktorý kvások a chlieb z neho zľahčuje alebo rovno dehonestuje. Najmä v televízii pred celým národom.



Nedávno som bol upozornený, že v TV programe Tajomstvo mojej kuchyne pôjde o pečenie kváskového chleba. Pretože som sa sám mal možnosť presvedčiť na vlastnom tele, o akú zdravú pochúťku sa jedná ešte v časoch, kedy boli rady a informácie málo dostupné, nie len sám šírim povedomie o kváskovom chlebe na tomto webe, ale aj vítam všetky ďalšie informácie pre ostatných ľudí.

Samozrejme si Kamila pozvala do svojej show hosťa, ktorý o kváskovaní rozprával. Len neviem, či je potrebné hneď pečenie s kváskom definovať ako osobitnú kategóriu činností. Na prvý pohľad to môže vyzerať ako špecifikácia činnosti, no mne to prišlo skôr ako vydeľovanie z okruhu pečenia. Všetci normálne pečú a tí divní kváskujú.

Pretože som sa nemohol zbaviť dojmu, že je treba tému pečenia z ražného kvásku nejak zosmiešniť, dehonestovať, marginalizovať. Malé nenápadné poznámky o vlastných neúspechoch, o tom, že všetko dlho trvá a stále treba na niečo čakať… Neskúsených záujemcov, ktorí o pečení s kváskom niečo začuli a chceli sa dozvedieť viac, to mohlo od pečenia s kváskom odradiť. A za celý program ani raz nezaznelo, či má kváskovanie nejaké výhody a ak, tak aké. Ani raz nebolo spomenuté, aký je rozdiel medzi droždím a kváskom.

A to mi práve na tom programe chýbalo. Zdôraznenie, prečo ľudia namiesto kvasníc začínajú používať ražný kvások, aj napriek tomu, že pečenie s ním trvá naozaj dlhšie. Aké im to prináša výhody. Pretože dôvodom nie je byť iný, vyzerať inak.

Všeobecné reči o tom, že kváskový chlieb je zdravší, nikoho nepresvedčia. Čo je zdravšie sa každých pár rokov mení podľa potrieb obchodníkov a toho, kto reklamu v médiách platí. Pokiaľ nebude vysvetlené, čo robí s múkou a lepkom v nej kvások a čo nerobia kvasnice, žiadny televízny program ľudí pre pečenie kváskového chleba nezíska. Zostane to v rovine rovnakého extrémizmu, ako si doma piecť obyčajný chlieb vo svojej pekárničke z nakúpených hotových zmesí, ktoré sa ničím nelíšia od zmesí, používaných vo veľkovýrobe. Čo na tom, že domáci chlebík je čerstvý a teplý, keď sa svojím chemickým zložením rovná tomu lacnému pečivárenskému výrobku za nízku cenu (a aj hodnotu) z regálov obchodov.

Hoci sa kvások pripravuje z ražnej múky, na pečenie chleba, koláčov a iných pochúťok sa používa bežná múka. Nie len ražná, ale aj pšeničná alebo špaldová. Žiadnu špeciálnu „múku na kváskovanie“ v ružovom obale na to netreba. Je to len ďalší spôsob odrbu na zákazníka. Chcete zdravšie jesť a dlhšie žiť? Zaplaťte za to!

Nemôžem sa zbaviť dojmu, že v tomto potravinárskymi sponzormi dotovanom programe si zobrali kvások „na paškál“ len preto, aby ľuďom „ukázali“, aké je to zdĺhavé, namáhavé, ťažké, drahé a nepraktické piecť s kváskom. Aby ľudí od toho nakoniec odradili, aby si aj tak kúpili „osvedčené“ produkty a vzorne plnili svoju úlohu spotrebiteľa.

My vieme, že je to inak a že nás neodradia. A ani televízia trend pečenia zdravého chleba z kvásku nezastaví. My vieme, že netreba zavádzať nové jazykové pojmy a vyrábať exotiku. Pečenie chleba a iných jedál z kvásku je prirodzenou súčasťou našich tradícií. Kváskový chlieb pečieme nie preto, aby sme sa odlišovali, ale preto, že chceme byť zdraví a chceme jesť chutné jedlá.

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.