Kváskovanie s Kamilou

Pre niekoho je pečenie s ražným kváskom samozrejmosťou, pre iných je to neznámy pojem. Veľa ľudí ale stále nevie, aký je rozdiel medzi kvasnicami a kváskom. A kopa ľudí stále považuje chlieb jednoducho za chlieb a neuvedomuje si, aké môžu byť medzi nimi rozdiely. Nie iba chuťové, ale hlavne zdravotné. A pre niekoho aj ekonomické. No vždy ma nahnevá, keď sa nájde človek, ktorý kvások a chlieb z neho zľahčuje alebo rovno dehonestuje. Najmä v televízii pred celým národom.



Nedávno som bol upozornený, že v TV programe Tajomstvo mojej kuchyne pôjde o pečenie kváskového chleba. Pretože som sa sám mal možnosť presvedčiť na vlastnom tele, o akú zdravú pochúťku sa jedná ešte v časoch, kedy boli rady a informácie málo dostupné, nie len sám šírim povedomie o kváskovom chlebe na tomto webe, ale aj vítam všetky ďalšie informácie pre ostatných ľudí.

Samozrejme si Kamila pozvala do svojej show hosťa, ktorý o kváskovaní rozprával. Len neviem, či je potrebné hneď pečenie s kváskom definovať ako osobitnú kategóriu činností. Na prvý pohľad to môže vyzerať ako špecifikácia činnosti, no mne to prišlo skôr ako vydeľovanie z okruhu pečenia. Všetci normálne pečú a tí divní kváskujú.

Pretože som sa nemohol zbaviť dojmu, že je treba tému pečenia z ražného kvásku nejak zosmiešniť, dehonestovať, marginalizovať. Malé nenápadné poznámky o vlastných neúspechoch, o tom, že všetko dlho trvá a stále treba na niečo čakať… Neskúsených záujemcov, ktorí o pečení s kváskom niečo začuli a chceli sa dozvedieť viac, to mohlo od pečenia s kváskom odradiť. A za celý program ani raz nezaznelo, či má kváskovanie nejaké výhody a ak, tak aké. Ani raz nebolo spomenuté, aký je rozdiel medzi droždím a kváskom.

A to mi práve na tom programe chýbalo. Zdôraznenie, prečo ľudia namiesto kvasníc začínajú používať ražný kvások, aj napriek tomu, že pečenie s ním trvá naozaj dlhšie. Aké im to prináša výhody. Pretože dôvodom nie je byť iný, vyzerať inak.

Všeobecné reči o tom, že kváskový chlieb je zdravší, nikoho nepresvedčia. Čo je zdravšie sa každých pár rokov mení podľa potrieb obchodníkov a toho, kto reklamu v médiách platí. Pokiaľ nebude vysvetlené, čo robí s múkou a lepkom v nej kvások a čo nerobia kvasnice, žiadny televízny program ľudí pre pečenie kváskového chleba nezíska. Zostane to v rovine rovnakého extrémizmu, ako si doma piecť obyčajný chlieb vo svojej pekárničke z nakúpených hotových zmesí, ktoré sa ničím nelíšia od zmesí, používaných vo veľkovýrobe. Čo na tom, že domáci chlebík je čerstvý a teplý, keď sa svojím chemickým zložením rovná tomu lacnému pečivárenskému výrobku za nízku cenu (a aj hodnotu) z regálov obchodov.

Súvisiace:  Jeseň praje pečeniu chleba

Hoci sa kvások pripravuje z ražnej múky, na pečenie chleba, koláčov a iných pochúťok sa používa bežná múka. Nie len ražná, ale aj pšeničná alebo špaldová. Žiadnu špeciálnu „múku na kváskovanie“ v ružovom obale na to netreba. Je to len ďalší spôsob odrbu na zákazníka. Chcete zdravšie jesť a dlhšie žiť? Zaplaťte za to!

Nemôžem sa zbaviť dojmu, že v tomto potravinárskymi sponzormi dotovanom programe si zobrali kvások „na paškál“ len preto, aby ľuďom „ukázali“, aké je to zdĺhavé, namáhavé, ťažké, drahé a nepraktické piecť s kváskom. Aby ľudí od toho nakoniec odradili, aby si aj tak kúpili „osvedčené“ produkty a vzorne plnili svoju úlohu spotrebiteľa.

My vieme, že je to inak a že nás neodradia. A ani televízia trend pečenia zdravého chleba z kvásku nezastaví. My vieme, že netreba zavádzať nové jazykové pojmy a vyrábať exotiku. Pečenie chleba a iných jedál z kvásku je prirodzenou súčasťou našich tradícií. Kváskový chlieb pečieme nie preto, aby sme sa odlišovali, ale preto, že chceme byť zdraví a chceme jesť chutné jedlá.

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:

Podobné články:

Prenosná treláž pre kiwi
Naša záhrada preteká rozmanitosťou, nie je to žiadna monokultúrna farma....
Čítať ďalej
Prečo je dobré používať opaľovacie krémy?
Hlavne v letnom období sa kladie veľký dôraz na opaľovacie krémy....
Čítať ďalej
môj domáci kvásokmôj domáci kvások
Založenie kvásku
Kvások bol odjakživa taký domáci poklad. Stačilo k nemu pridať...
Čítať ďalej
Nové sedenie do záhrady
V každej záhrade, aj v tej okrasnej, aj v tej,...
Čítať ďalej
Nie len účelný nábytok
Všetci chceme svoj byt alebo dom zariadiť tak, aby sme...
Čítať ďalej
Konzervácia ovocia bez potreby energie
Je našim národným športom akékoľvek ovocie, ktoré sa nám urodí...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.