Jeseň praje pečeniu chleba

Neexistuje obdobie, ktoré by bolo najvhodnejšie na pečenie kváskového chleba doma z hľadiska technologického, teda kysnutia alebo pečenia. No na jar a celé leto i začiatok jesene nás „zamestnáva“ na plný úväzok hneď popri práci aj záhrada. Preto je najvhodnejší čas na pečenie chlebíka práve pokročilá jeseň, keď tam už nechodíme každý deň. Opäť to u nás vonia ako v pekárni.
 


Na svoj domáci kváskový chlieb si sme si zvykli už dávno. Nie len, že je zdravší, ale nám aj veľmi chutí. Len jeho dvanásťhodinový cyklus kŕmenia kvásku a potom miesenia cesta s kysnutím sa nám nezmestí do harmonogramu dňa, keď musíme tretinu venovať práci, potom chceme byť v záhrade a ešte musí zvýšiť čas aj na spánok, aby sme mali síl na tie hlavné dve tretiny dňa. Najmä keď tento rok takmer nebolo daždivých dní, počas ktorých by sme mohli, či skôr museli ostať doma.

Veľkou výhodou bolo, keď miestna pekáreň začala ponúkať stopercentný kváskový chlieb, stačilo raz za týždeň zájsť do obchodu a celé leto sme nemali núdzu o kvalitné raňajky. Najmä keď začala dozrievať naša vlastná zelenina. Ale vlastný je vlastný.

chlieb s chrumkavou kôrkou
chlieb s chrumkavou kôrkou

A tak po zmene letného času na zimný sme opäť mali možnosť využiť popoludňajší už súmračný čas na iné aktivity. Vrátane pečenia kváskového chleba. Prvým krokom bolo samozrejme založenie nového kvásku, lebo kvások nevydrží neobmedzenú dobu ani v chladničke. A po troch dňoch sa u nás na stole objavili prvé dva bochníky, keďže vždy pečieme dva chlebíky naraz na jednom plechu v rúre.

Pre poriadok musím napísať, že prvé chlebíky nie sú najvydarenejšie, tak ako aj vlani. Čerstvý kvások je proste mladý a neskúsený, potrebuje trochu dozrieť. Ale pri druhom pečení už sú chlebíky krajšie a po treťom je to úplná nádhera.

A ešte jednu výhodu má jesenné a zimné pečenie chleba doma. Kým v letných horúčavách sa nedá byt poriadne vyvetrať, tak v chladnom počasí je pri elektrickej rúre večer príjemne teplúčko 😉

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:

Súvisiace:  Ani chrumkavá kôrka nepoteší, keď je stred bochníka nedopečený

Podobné články:

Aktuálne 1.6.2012
Dnes je ešte deň ovládaný znamením Váh. Toto znamenie ovplyvňuje...
Čítať ďalej
môj domáci kvásokmôj domáci kvások
Kvások skončil na komposte :(
Ako veľkí propagátori domáceho kváskového chleba sa musíme smutne priznať,...
Čítať ďalej
Jojka dnes vymenila chudnutie za hokej
Keď som včera písala, že na TV JOJ dávajú môj...
Čítať ďalej
vlaňajšia úrodavlaňajšia úroda
Balkónové paradajky hurá na balkón
Ešte je len koniec apríla, no slnko už hreje ako...
Čítať ďalej
Záhradná párty na Veľkú noc pre najmladších...
Veľká noc sa spája s príchodom jari a znovuzrodením prírody. Tento sviatok...
Čítať ďalej
Ako detoxikovať organizmus po sviatočnom prejedaní
Mnohí z nás sa snaží zhodiť pár kilogramov, ktoré nabrali...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.