Jeseň praje pečeniu chleba

Neexistuje obdobie, ktoré by bolo najvhodnejšie na pečenie kváskového chleba doma z hľadiska technologického, teda kysnutia alebo pečenia. No na jar a celé leto i začiatok jesene nás „zamestnáva“ na plný úväzok hneď popri práci aj záhrada. Preto je najvhodnejší čas na pečenie chlebíka práve pokročilá jeseň, keď tam už nechodíme každý deň. Opäť to u nás vonia ako v pekárni.
 


Na svoj domáci kváskový chlieb si sme si zvykli už dávno. Nie len, že je zdravší, ale nám aj veľmi chutí. Len jeho dvanásťhodinový cyklus kŕmenia kvásku a potom miesenia cesta s kysnutím sa nám nezmestí do harmonogramu dňa, keď musíme tretinu venovať práci, potom chceme byť v záhrade a ešte musí zvýšiť čas aj na spánok, aby sme mali síl na tie hlavné dve tretiny dňa. Najmä keď tento rok takmer nebolo daždivých dní, počas ktorých by sme mohli, či skôr museli ostať doma.

Veľkou výhodou bolo, keď miestna pekáreň začala ponúkať stopercentný kváskový chlieb, stačilo raz za týždeň zájsť do obchodu a celé leto sme nemali núdzu o kvalitné raňajky. Najmä keď začala dozrievať naša vlastná zelenina. Ale vlastný je vlastný.

chlieb s chrumkavou kôrkou
chlieb s chrumkavou kôrkou

A tak po zmene letného času na zimný sme opäť mali možnosť využiť popoludňajší už súmračný čas na iné aktivity. Vrátane pečenia kváskového chleba. Prvým krokom bolo samozrejme založenie nového kvásku, lebo kvások nevydrží neobmedzenú dobu ani v chladničke. A po troch dňoch sa u nás na stole objavili prvé dva bochníky, keďže vždy pečieme dva chlebíky naraz na jednom plechu v rúre.

Pre poriadok musím napísať, že prvé chlebíky nie sú najvydarenejšie, tak ako aj vlani. Čerstvý kvások je proste mladý a neskúsený, potrebuje trochu dozrieť. Ale pri druhom pečení už sú chlebíky krajšie a po treťom je to úplná nádhera.

A ešte jednu výhodu má jesenné a zimné pečenie chleba doma. Kým v letných horúčavách sa nedá byt poriadne vyvetrať, tak v chladnom počasí je pri elektrickej rúre večer príjemne teplúčko 😉

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:

Súvisiace:  Hlavne si to prečítajte

Podobné články:

Už máme aj my reťazovú pílu
Aj keď naša záhrada nie je plnohodnotným gazdovstvom, máme množstvo...
Čítať ďalej
Špalda- liečivá a posilňujúca obilnina
Trápi vás alergia na pšenicu? Cítite sa slabí a vyčerpaní?...
Čítať ďalej
Čierna baza: dokonalý všeliek a vitamínová bomba...
Čierna baza je v ľudovom liečiteľstve považovaná doslova za zázračný...
Čítať ďalej
Desať percent stačí na začiatok
Keď sa rozprávame o našej permakultúrnej záhrade a inom spôsobe...
Čítať ďalej
klobásaklobása
Múka v klobáse. Vtip alebo bežná realita?
Údeniny kupujeme domov len výnimočne. Ale občas nejakou tou dobrou...
Čítať ďalej
dámske nohavičkydámske nohavičky
Protikvasinková diéta
Možno viacerí z nás ani netušia, že premnoženie kvasiniek v...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.