Kvások bol odjakživa taký domáci poklad. Stačilo k nemu pridať múku, vodu, trochu soli a rasce a mohol sa upiecť chlieb, základ dennej obživy. Keď sa dievča vydalo a odišlo z domu, kvások jej mama pribalila ako súčasť výbavy. Taká to bola vzácnosť.
Dnes, v čase hotových výrobkov a polotovarov si málokto naň spomenie. Vraj kto má čas sa s tým 3 dni zabávať. Pritom on takú veľkú pozornosť nevyžaduje, ale výsledok v podobe chutného domáceho chleba, ktorý dodá energiu a podporí imunitu aj zdravé trávenie, určite stojí za to.
Na založenie kvásku potrebujete len jemne mletú ražnú múku a vodu. Niekedy dostať v obchode múku pod názvom žitná, čo je po česky ražná, takže taká vyhovuje.
1.deň
Do väčšieho skleneného pohára dáme asi 100 ml múky a pridáme teplú vodu, zhruba 1 dcl, aby vzniklo tekuté, ale hustejšie cestíčko. Asi ako na lievance. Pohár prikryjeme potravinovou fóliou a pripevníme gumičkou. Necháme pri izbovej teplote do druhého dňa.
2.deň (prvé kŕmenie)
Cestíčko premiešame, môžeme ovoňať. Malo by byť mierne nakyslé, ale na začiatku sa to ťažko hodnotí, zvlášť tomu, kto to robí prvýkrát. Pridáme znovu 3 kopcovité lyžice ražnej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešame a necháme do ďalšieho dňa.
3.deň (druhé kŕmenie)
V cestíčku by sa už mali tvoriť bublinky. Premiešame ho, v prípade že hodne narástlo, môžeme ho preložiť do väčšej misky. Znovu pridáme 3 kopcovité lyžice ražnej múky a teplej vody toľko, ako v lekárni hovoríme „quantum satis“, koľko treba, aby sa vytvorilo husté, ale tečúce cesto. Necháme do ďalšieho dňa.
4.deň (pečieme)
Mali by sme mať už kvások hotový. Má veľa bubliniek, vonia kyslo, čiže už má aj tie správne baktérie, ktoré sú zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Poznáte to podľa toho, že sa objavia malé čierne mušky, ktorým to vonia. Pri pozorovaní zistíte, že kvások rastie, to znamená, že baktérie spracúvajú múku, pričom tvoria CO2. Keď už spracujú všetku múku, kvások prestane rásť, naopak začne klesať. To je správny čas na pečenie.
Odoberieme cca 6 lyžíc kvásku do pohára, navrch dáme znova potravinovú fóliu a pripevníme gumičkou. Toto odložíme do chladničky, kde vydrží 10 aj 14 dní.
Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:
chcem sa spytat, v ten 2. a 3. den sa tiez ma prikryt ten pohar foliou?
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Ahoj, áno prikrýva sa aj 2. a 3. deň. je to z dôvodu toho, aby kvások nedostal „prievan“ a zároveň fólia chráni pred nájazdom vínnych mušiek.
Ojha, skusim(e). Dakujem za pekne popisany navod.
Tych 6 lyzic kvasku ide na kilo muky, ci som to nespravne pochopila?
Tých šesť lyžíc sa odoberie a odloží na budúce „kŕmenie“ kvásku. Cesto sa robí z toho zvyšku.
Rada by som sa opytala, ako pouzit muku pri peceni s vyrobenym kvaskom. Mam domacu pekaren, kde mam recept takyto na pol kg chlebika: 205 vody, trochu oleja, 1kav.l. soli, 1 a pol kav.l. cukru, 130g spaldovej muky, 200g ceroz.muky a 1 kav.l. suseneho drozdia… Dakujem moc za radu
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Kváskový chlieb sa v domácej pekárni nepečie. Nie je tam na to program.
Chcem sa spýtať, na aké množstvo múky vystačí tu popísané množstvo kvásku, resp. koľko droždia to nahradí? Mám iba recepty s droždím a neviem si to porovnať. Nechcem, aby som pridala veľmi veľa kvásku alebo naopak, veľmi málo.
Dobrý večer. V nasledujúcich článkoch je to všetko popísané. Stačí sledovať podobné články pod textom 😉
Chcem sa opytat, ten kvasok co odlozime do chladnicky(tych 6 lyzic) pri dalsom aktivovani zas dosypeme muku a vodu, teda vlastne opakujeme postup od bodu 1?
Do toho odloženého kvásku doplníme neskôr múku a vodu a po 12 hodinách odoberieme opäť 6 lyžíc do chladničky a zo zvyšku zamiesime cesto. Všetko je to v nasledujúcich článkoch.
Pekné nedeľné predpoludnie 🙂 Včera večer som piekla prvý kváskový chlieb. Kvások som robila podľa Vášho návod a chlebík bol výborný………urobila som ho ale menší a takmer sa nám ho podarilo zjesť 🙂
Rada by som urobila nový s tých šesť lyžíc v chladničke, len nikde v nasledujúcich článok som nenašla ako………asi neviem nájsť tie články……..prosím , dajte mi vedieť postup – koľko múky a vody pridať?
Pekne ďakujem a veľmi sa teším, že som našla túto stránku 🙂 Peknú nedeľu 🙂
Dobrý deň.
Pod nadpisom článku „Založenie kvásku“ kliknite prosím na slová „Domáci chlieb“ a dostanete sa do výpisu článkov kategórie „Domáci chlieb“ (https://dobreazdravo.sk/category/jedlo/domaci-chlieb/) a medzi článkami nájdete okrem iného aj článok „Môj osvedčený recept na domáci chlieb“ s presným postupom (https://dobreazdravo.sk/moj-osvedceny-recept-na-domaci-chlieb/). Alebo v menu vľavo máte tiež kategórie článkov s vyobrazením počtu článkov v každej kategórii. Tie texty nie sú na ozdobu, to sú pomôcky pre vašu orientáciu na stránke. Len sa netreba báť na to ukázať myšou (vypíšu sa pomocné texty) alebo rovno kliknúť 😉
Prajem pekný deň a nech sa vám chlebík vydarí 🙂
prosim vas preco prave 6 lyzic? ja som odoberala doteraz dve. Vdaka
Keď vám to vyhovuje, robte to tak ďalej. Návod je určený tým, ktorí nemajú s kváskom žiadnu skúsenosť. Alebo použite menšiu lyžicu 😉
dobry den,
chcem sa opytat ci je mozne aj nejakou alternativou urobit domaci kvasok ked ma clovek bezlepkovu dietu. dakujem
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň,
vaša otázka je veľmi zaujímavá a preto som sa rozhodla ju spracovať vo forme článku, ktorý vyjde onedlho.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň. Moja manželka mi robila chlebík podľa Vášho receptu, tri dni prikrmovala kvások a na štvrtý deň ho piekla. Bol pekne vykysnutý. Po upečení bol dosť kyslý. Keď som ho zjedol tak som mal hodne prekyslený organizmus, musím si kyslosť kontrolovať kvôli chorobe. Môžete poradiť kde manželka urobila chybu. Ďakujem Igor
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň.
Ďakujem za Vašu otázku. Pokúsim sa Vám vysvetliť, o čo ide. Kváskový chlieb, hoci vonia kyslo, v tele pôsobí neutrálne až zásadito. Ak ste chlieb piekli prvýkrát z novozaloženého kvásku, môže byť jeho kyslá vôňa intenzívnejšia. Časom, keď bude kvások starší, mala by byť slabšia. Príčinou intenzívnej chuti a vône môže byť aj dlhé kysnutie. A potom použitá múka. Celozrnná ražná je najlepšia. Prípadne miešaná s pšeničnou. Biela múka, tak isto biely cukor, konzervované potraviny, spôsobujú prekyslenie. Tým sa treba hlavne vyhnúť. Celozrnný kváskový chlieb Vám určite neublíži.
Prajem pekný deň.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Ďakujeme za informácie, ktoré mi pomôžu aspoň trošku, okrem iného, udržať aké také zdravie. Dali sme sa tak trochu na makrobiotiku ale chleba mi stále chýba. Cukor som nejedol už pár mesiacov, tak isto konzervované potraviny, bielu múku,
mlieko a mliečne výrobky, mäso už niekoľko rokov (tak 18), atď.
Súčasne ďakujem adminovi za doporučenú literatúru.
Ešte raz ďakujem a želám všetkým veľa zdravia, Igor
O prekyselení a odkyselení organizmu sa môžete viacej dočítať v tejto knižke.
https://dobreazdravo.sk/omladzujuce-odkyslenie/
Dakujem za cenne info. Dnes sa chystam pustit do vyroby kvasku. Dufam, ze sa podari. Dam info aj o chlebiku 🙂
Zdravim,
ked prikrijem pohar foliou, tak kvasok nemoze dychat, muka padne na spodok a na povrchu sa akumuje voda. Ma to takto byt? Mam uz kvasok stvrty den ale nebuble. Nezda sa zeby chytil plesen, vona nakyslo ale bublinky vybehnu iba po zamiesani…
Je teda uz vyzrety a fungujuci?
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň,
ja už viac ako rok prikrývam kvások potravinovou fóliou a s dýchaním nemá žiadny problém. Kvások má však svoje fázy. Pri kŕmení po pridaní múky a vody najprv naboptná a keď je hotový, pripravený na ďalšie kŕmenie alebo pečenie, opadne. To, že „spadol“, teda znamená, že je hotový. Ak si chcete odsledovať, či predtým ako spadol bol naboptnaný, po vmiešaní múky a vody dokonale očistite steny nádoby, v ktorej bude kvasiť. Po čase, určenom na kvasenie, teda o dvanásť hodín alebo na druhý deň, podľa „stôp“ na stenách misy ľahko zistíte, či vybehol alebo nie.
– mna by zaujimalo, ci by kvasok vyrobil jogurtovac, nova pekaren Eta 2147 vie vyrobit kvasok, aj upiect kvaskovy chlieb ale je draha.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Načo špekulovať, či kvások vyrobí jogurtovač alebo nová pekáreň? Jediné, čo vedia, je udržiavať teplo. No pripraviť suroviny na samotný kvások si musíte aj tak len vy sami. A čo sa týka teploty, môj kvások vykysne pri obyčajnej izbovej teplote, a to aj v zime. Stačí mu úplne 20 °C. O udržaní takejto teploty by bolo treba uvažovať maximálne vtedy, keď by ste doma ani takúto teplotu nemali, o čom si dovolím pochybovať.
ahoj tak skusam kvasok podla navodu vcera som prvykrat dokrmoval mal som toho do pol 7dcoveho pohara teraz pozeram ze mi to zacina pretekat tak to funguje idem zohnat vatcsi pohar este musim neaky recept zohnat abi sa to podarilo
Dobrý deň
Recepty na kváskový chlieb nájdete aj tu, buď pečený vo forme alebo na plechu. Stačí pozrieť na konci článku ďalšie súvisiace články alebo si pozrieť (kliknúť) na skupinu článkov „Domáci chlieb“ tesne pod nadpisom článku.
Nech sa vám chlieb vydarí a nech vám chutí.
Dobrý deň,
Chcem sa spýtať, aká veľká nadoba je potrebná na založenie kvásku, nechcela by som aby mi pretiekol.
Ďakujem Lenka
Dobrý deň, veľmi by som si chcela upiecť domáci chlieb z kvásku, lebo mám alergiu na kvasnice, ale nedarí sa mi zohnať ražnú múku. Iná možnosť na výrobu kvásku neexistuje???
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň,
isteže existuje aj iná možnosť. Skúste použiť napríklad špaldovú či pšeničnú alebo ovsenú múku. Tieto mám vyskúšané. Niekto tvrdí, že sa dá použiť aj múka kukuričná. Zatiaľ som to neskúšala. Vyskúšajte. Uvidíte.
Držím palce.
Dobrý deň včera som si založila kvások so pšeničnej múky… zatiaľ sa mi zdá pekný ale zaujímalo by ma že keď odoberiem tých 6PL hotového kvásku a odložím dokedy tento postup môžem opakovať? Či sa to tým neustálim „obnovovaním“ neznehodnotí? dúfam že ste ma pochopila 🙂
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň,
kvások zreje tri dni, až potom z neho môžete piecť. Tých 6 PL si odložíte pre budúce pečenie, aby ste ho nemuseli znovu zakladať. Tak ako píšem v nasledujúcom článku o pečení chleba, odložený kvások pred pečením vždy znovu dokŕmite. Takto môžete postupovať v podstate do nekonečna a kvásku nehrozí žiadne znehodnotenie.
ďakujem to som chcela vedieť 🙂 no nechám ho ešte do nedele a pondelok by som z neho chcel upiecť chlieb som veľmi zvedavá aký bude. Doteraz som piekla iba s droždia 🙂
Dobrý deň,
chcem sa spýtať ako sa udržiava už hotový kvások? Ako často ho treba prikrmovať a akým spôsobom?
Ďakujem.
Dobrý deň.
Čítajte prosím aj nasledujúce články, všetko je to v nich napísané.
Dobrý deň,
Veľmi pekne vám ďakujem za tak podrobne popísaný postup na upečenie chlebíka! 🙂
Skúšam to poprvýkrát, včera som založila kvások. Dala som ho do umytej nádobky kde predtým boli zavárané uhorky. Uzavrela som to normálne tým pôvodným viečkom, avšak stále váham či to nemám radšej prikryť tou fóliou ako to popisujete.
Takže sa chcem opýtať či je potrebné to viečko vymeniť za fóliu.
Ďakujem a prajem krásny deň,
Natália
Dobrý deň.
Ďakujeme za pochvalu 🙂
Tesné viečko používame len pri transporte kvásku. Inak je prikryté len dvojitou fóliou, prichytenou gumičkou. Predsa len ten kvások pracuje.
Nech sa vám chlebík vydarí a nech všetkým chutí.
Chcem sa spýtať ci si mozem založiť kvasok aj z pomiesanej muky. Dnes som si rozmiesala vodu s raznou mukou. Mozem zajtra primiešať napríklad 2 lyzice psenicnej a jednu raznej? Nebude to vadiť?
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň, ja mám odskúšanú ražnú múku ako základ, aj vy ste ju dali. Nevidím dôvod, prečo by primiešanie inej múky malo akokoľvek vadiť. Nakoniec, aj ja to tak bežne robím a funguje to. Želám veľa úspechov a radosti z pečenia.
Môj kvasok som založila pred 8 dnami, prikrmijem ho chlebovou psenicnou mukou. Na piaty den som skúšala maly bočnom ale vôbec nenarastol, kvasok bol asi este slabý, mal bublinka ale len take milimetrové.
Tak som kŕmila dalej, bublinka ma uz väčšie tak asi pol centimetra, vonia podla mna pekne kyslo, plieseň nemá, len stale nejak malo rastie zdá sa mi. Neviem ci by mi z neho vykysol chlieb. Mam ho pri izbovej teplote, okolo 20st. Sem tam ho dám na chvilu na radiátor ak nie je horúci ale len teplý. Mam este počkať? Ci robím niekde chybu?:)
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Mám pocit, že sa príliš zaoberáte veľkosťou bubliniek. Na založenie kvásku úplne postačia tie tri dni, na štvrtý deň je hotový a môže sa použiť na pečenie chleba. Kvások nemá čo robiť 8 dní na stole, má byť dávno v chladničke. Viac v mojich článkoch.
Tak zajtra skusim opäť upiect chlebík. Neviem preco mi ten bochnik chleba na piaty den od založenia kvasku vôbec nevykysol, uplna placka.
S kvasnicami peciem chlieb bežne, s kvaskm som Piekla len dvakrát asi pred rokom, kvasok som vtedy dostala a chlieb vykysol v pohode, takze preto si myslim ze nieco nefungovalo ako ma. Dakujem za vase odpovede.
Dobry den, mozem na kvasok pouzit spaldovu muku?
Môžete, ale aspoň trochu ražnej by ste mohli dať. Raž podporuje kvasenie, to je základ kvásku.
Z celej debaty vidím, že ražná múka je podmienkou, dobre, žačnem s tým, čo momentálne mám doma. Samozrejme, že ražnú múku nemám, tak založím štartér z obyčajnej bielej hladkej múky, ked sa chytí napíšem sem, ak nie, napíšem tiež,
moze byt aj polohruba alebo hladka muka na oripravu toho kvasku dakujem
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Na prípravu kvásku môže byť aj polohrubá alebo hladká múka, nezabúdajte však, že sa jedná o múku pšeničnú. Do kvásku ale rozhodne patrí aj múka ražná. Bez nej to nie je ono. Ja múky kombinujem zväčša v pomere 1:2. Jeden diel ražnej a dva diely pšeničnej.
Prajem veľa zdaru pri pečení 🙂
dakujem pekne tak az zajtra to spravim,musim si kupit raznu muku a potom sa ozvem ako to dopadlo
Dobrý deň 🙂 Otázočka na Vás… Urobila som si podľa Vášho návodu kvások ale po druhom kŕmení som ho odložila do chladničky a ešte som chlebík nepiekla. Bez kŕmenia je 4 – 5 dní. Mám ho občas premiešať alebo môže takto stáť kým z neho odoberiem na chlebík? Ďakujem za odpoveď.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň. V návode je napísané, že na štvrtý deň pečieme chlieb. Ak ste však v ten deň chlieb nepiekli, ale ste kvások odložili do chladničky, môže tam takto ostať bez miešania 10, maximálne 14 dní. Po tejto dobe ho musíte buď znovu prikŕmiť alebo už konečne upiecť chlieb.
Dobrý . Chcem sa opýtať. Ak mám razny kvások robím z neho len razny chlieb? Na každý druh chleba potrebujem iný druh kvasku? Dakujem
Nie.
Stačí čítať všetky články na tému chlieb, nie len tento jeden. Potom sa dočítate, že je tu uverejnených viacero receptov na pečenie chleba, ktorého základom je ražný kvások.
Prajem, nech sa vám chlieb vydarí a nech chutí.
Dobry den praje, snazim sa prestudovta vsetky vase clanky..ale nejak som to aj tak prehliadla..Ked mam uz zitny kvasok a prikrmujem pred pecenim.. Je jedno akou mukou prikrmim? V tomto recepte pisete, ze aj razna aj psenicna..Tak len pre sitou.. vo statnych pouzivate len raznu na dokrmovanie ..https://dobreazdravo.sk/kvaskovy-chlieb-peceny-v-rure/. Vdaka
Dobry den, uz som vselico citala o kvasku a nerozumiem este jednej veci. Ked uz mam v chladnicke hotovy kvasok a idem piect, tak odoberiem lyzicu kvasku, zmiesam s mukou a vodou a necham 12 hod a potom z toho kvasku co ide do cesta odoberiem lyzicu. No a dam to do cisteho pohara alebo to vratim k tomu staremu do chladnicky? Dakujem.
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň, tento článok je o založení kvásku. Ak chcete z neho piecť chlieb, podrobné postupy sú v nasledujúcich článkoch. Pri pozornom čítaní porozumiete všetkému. Prajem pekný deň.
dobry den, robim kvasok podla tejto stranky, ale nenala som,foliu, tak som polozila vrchnak ale pretiekol mi a vrchnacik sa nadvihol. kvasok spadol aneviem ci to tak moze byt. niekde som tu citala aby nechytil „prievan“. ako to zistim? zda sa mi redsi ako vcera. mam ho dva dni
Asi ste mali malý pohár. Tretí deň ho opäť prikŕmte a ak do druhého dňa bublinkuje v celom objeme, tak je dobrý. Mal by kyslo voňať.
pekny den, uz som kvasok robila 5x. vzdy zalozim, dalsi den prikrmim, dalsi den krasne rastie, zase prirmim a uz nenarastie. prikrila som foliou, aj vieckom. aj handrou. mam ho na kuchynskej linke aj pri krbe. co robim zle ked mi umre?
Robila som kvások podľa vášho postupu, na štvrtý deň som urobila chlieb ale veľmi málo narástol a po upečení bol chlieb ťažký
neviem kde som urobila chybu
Neviem sa Vám vyjadriť, pretože neviem, aký chlieb ste piekla. Tento článok je o zakladaní kvásku.
Mala som recept z návodu na ošatke, čiže som dala 250g ražnej celozrnej múky, 250g pšeničnej múky a 250g pšeničnej chlebovej, 0,5l vody, soľ, rasca a kvások 75g
Čo Vám, mám napísať? Robíte chlieb podľa návodu z iného webu a odo mňa chcete počuť, prečo nie je chlieb dobrý? Navyše pod článkom o založení kvásku… Diskusie o pečení chlebov sú pod článkami s konkrétnymi receptami. Čítali ste vôbec náš web a všetky články o chlebe?
Dobry den,
kvasok mam zalozeny, dnes vecer som mala mat 2.krmenie, ale cez noc sa mi stalo, ze kvasok pretiekol a potom splasol, prelozila som ho do vacsej nadoby a vsimla si, ze je asi uz hladny, bol splasnuty a malo bublinkovy, tak som ho nakrmila skor, asi o 8 hodin.
Moja otazka je kedy mozem piect? Povodne som mala zajtra vecer ale tym ze som nakrmila skoq, tak asi aj vyhladne skor. Ked mi klesne zajtra rano, mozem uz z neho piect?
Dakujem velmi pekne za odpoved a aj za tieto stranky. Uzasne spracovane!
Miska
Ďakujeme za pochvalu.
Po založení a dvoch kŕmeniach už môžete piecť. Medzi jednotlivými kŕmeniami kvásku by malo byť 24 hodín.
Dobry vecer, prosim Vas mozem zarobit kvasok z raznej celozrnnej muky? Dakujem
Ak sa pýtate, či z ražnej, tak áno. Ak sa pýtate, či z celozrnnej, tak áno.
Ja som podľa tohoto návodu urobila kvások a upiekla som aj chleba a bol VÝBORNÝ Ďakujem
Veľmi vás prosím o odpoved, zháňala som ražnu múku ale nenašla som čistú ale miešanú s pšeničnou, volala som priateľke aby mi zohnala u nich ale ona mi tiež doniesla takú miešanú, dá sa aj z takejto založiť kvások, alebo musím hľadať dalej. Mám veľké aj traviace problémy mám HIT a chlieb taký naozajstný mi veľmi chýba,.
Chcete odpoveď z praxe alebo teoretickú? Odpoveď z praxe nemám, nikoho z nás nenapadlo skúšať kvások z takejto zmesi a teoreticky si odpovedať netrúfam. Ale ja by som v dobe internetu a eshopov asi neoslovoval kamarátov, keď niečo zháňam.
Dakujem za odpoved, ak budete žiť z tak nízkeho invalidného dôchodku a budete mať také problémy asi budete inak rozmýšľať lebo musite otočiť každý cent.
To čo je za odpoveď. My o koze a vy o voze alebo čo? Pýtali ste na na múku, odpovedal som vám. Ak chcete experimentovať, bez ohľadu na to, aké dôvody vás k tomu vedú, je to na vás. Ja som len napísal, čo si o tom myslím. A na tom trvám. Buď chcete kvások alebo ho nechcete. Nemôžete byť „tak trochu tehotná“.
Dobrý deň,
pardón, ozaj som sa snažil, no explicitne povedané, ako sa správať k „archivovanému“ kvásku som nikde vo Vašich textoch nenašiel, len útržky v rámci odpovedí na komentáre. Ak existuje článok a´la „Čo s kváskom v chladničke“, tak som proste neschopný ho dohľadať.
Ale k dotazom teda:
1. Kvások v chladničke, mám ho tam max 14 dní, počas tej doby naň vôbec nemusím šahať (miešať, kŕmiť, …), správne?
2. Najneskôr za 2 týždne dokŕmiť! Postupom ako pri novom kvásku – teda niekoľko dní, alebo postupom ako pri príprave chleba, takže 12-16 hodín?
3. Je možné len dokŕmiť a nechať celé množstvo znova spolu na archiváciu, alebo archivujem len tú novú dávku?
PS: pri zakladaní kvásku sa mi javí, akoby celý proces trval u mňa o deň kratšie (môže byť teplotou), druhú noc mi to celé vybehlo z pohára. Zväčšil som nádobu, prikŕmil ako na 3tí deň, no už to nikdy tak pekne nenarástlo a nezbublinkovalo, ako v deň 2. Napriek tomu som to ešte nechal deň stáť (prikŕmené) a teraz z toho skúšam piecť. Snáď som to nezabil :).
Každopádne obrovská vďaka za Vašu a vašu snahu a podporu celej komunite zelenáčov. Srdečné pozdravy,
Daniel
Srdečná vďaka za pomoc a odpoveď.
Ďakujeme za pochvalu a ocenenie veľmi nás to potešilo. A asi napíšem ďalší článok 😉
A teraz k vašim otázkam:
1. Správne.
2. Dajte kvások do misky, pridajte lyžicu vody a lyžicu múky. Po 12 hodinách dajte kvások späť do pohára.
3. Ak je pohár dosť veľký, tak všetko, ak je malý, tak len časť. Nie je to problém v žiadnom prípade.
Myslím, že kvások je v poriadku a držím palce, nech sa chlieb vydarí a skvelo chutí.
Vdaka za odpoved.
Vyzera to, ze kvasok to prezil 🙂 – chleba z toho vypadol a je viac nez len jedly, takze super a vdaka.
A ano, co sa tyka info k udrzovaniu systemu pri zivote si myslim, ze je priestor na samostatny clanok/prispevok.
Dakujem este raz!
Zdravim znova,
ozyvam sa po par vcelku vydarenych chlebovych projektoch. Posledny som dokonca piekol „back to basics“ v pizza peci s funkcnym ohnom. Trosku sa pripalil, ale fungovalo to perfektne.
Je nieco nove ohladne projektu „Udrziavanie systemu pri zivote“?
Mam aj relativne novy dotaz/problem – po cca 1 tyzdni kvasku v chladnicke, sa mi na povrchu zacina robit povlak, dost sa podoba na „hermelin“ ako je na drozdi alebo syre. Je to takto normal/zelane, alebo sa mi niekde nieco po*? 🙂 Vdaka znova.
Ďakujem za pripomenutie. Popri ďalších projektoch som sa k tomu ešte nedostal.
Je možné, že sa vám do kvásku dostali nejaké nečistoty?
Mozne to urcite je. Chirurgicke prostredie som nemal a vseobecne s 3 malymi detmi si dovolim povedat, ze nam v kuchyni zije vselico 🙂
Otazka je, ci je mozne, ze sa to tam udrziava aj v dalsich generaciach, co asi ano.
Predpokladam, ze ano a ze teda mam problem. No, aj tak ca 2 mesiace budem mimo, tak to asi potom zrestartujem cele uplne zgruntu.
Budem sa tesit na ten prispevok, pekne Adventne casy prajem.
Príspevok https://dobreazdravo.sk/udrziavanie-hotoveho-kvasku/ je vonku už od 17. novembra 2017.
Nech sa po reštarte už kvásku darí.
Perfektne, dakujem. Uz som si ho aj ulozil.