Pri našom spôsobe stravovania zjeme naozaj kvantum zeleniny. Ku každému obedu, ku každej večeri, takmer ku každým raňajkám. Leto a jeseň je pre nás preto skvelým ročným obdobím, všetkého máme dosť zo svojej vlastnej záhrady. No v zime a skoro na jar sa musíme uspokojiť s tým, čo sa nám podarilo uskladniť alebo čo ponúka obchodná sieť. No rajčiny rozhodneme nekupujeme. Niektoré vyzerajú pod „správnym osvetlením“ na pultoch skvele, ale prosto my ich nekupujeme a ani nejeme. Vlastne máme problém kúpiť akúkoľvek zeleninu v supermarkete.
Zelenina sa na našom stole objavuje už veľmi dlho. Stravujeme sa systémom, ktorý je veľmi blízky paleo stravovaniu. Odmietame zemiaky vo všetkých ich podobách (a preto ich ani nepestujeme v záhrade), knedle, cestoviny, ryžu či pečivo a biely chlieb. Chlieb si pečieme doma kváskový a ako prílohu k mäsu jeme práve rôzne druhy zeleniny. Jej zdrojom je (bol) nie len balkón, kde papriky a paradajky s jahodami nahradili bežné, ale neužitočné kvety, ale aj malá záhradka a často aj záhrada skleník svokrovcov. A samozrejme sme sem tam kúpili zeleninu aj v obchodoch. Ale to už prestalo.
Za všetko môže naša záhrada v kopci na dedine. Nie len, že je takmer desaťkrát väčšia, ako naša stará malá záhradka v kolónii za mestom, a máme teda k dispozícii oveľa viacej miesta. Hlavne už nemáme problém s kvalitou pôdy a nedostatkom vody. A preto s menšou námahou dosahujeme oveľa väčšiu úrodu zeleniny. A nie len veľkú úrodu, ale aj dobrú a chutnú úrodu. Asi som ešte nikdy v živote nezjedol za jeden rok toľko zeleniny, paprík, paradajok, uhoriek, cukiet, cvikle, reďkoviek, mrkvy, cibule, kvaky, kalerábov a čojaviem čoho ešte všetkého, ako v roku 2016.
Najedli sme sa dosť. Dobrého a chutného. Vieme, ako chutí paradajka dozretá na slnku vo vlastnej záhrade, vieme ako vonia super paprika. No a teraz idem po obchode, všade vyložené lákavé farebné plody, človek zoberie do ruky, privonia a nič 🙁 To je zelenina alebo rekvizity do filmu? Pri tomto porovnaní si človek zrazu znova uvedomí význam pojmu „sezónna zelenina“.
V sezóne sme sa najedli toľko chutnej, šťavnatej a voňavej zeleniny, že nemáme potrebu ani chuť kupovať si zeleninu v obchodoch mimo sezóny. Pripadá nám normálne jesť paradajky v lete a na jeseň a nejesť ich v zime.
Komentáre