Nie sú trubičky ako trubičky

Máte radi oblátky a vianočné trubičky? Priznám sa, že ja ich rád mám. A pred Vianocami ich kupujeme. Mávame ich z rôznych zdrojov a preto aj majú rôznu chuť. A nie len podľa príchutí. Myslíte si, že trubičky nie sú zdravé? Záleží od toho, kto ich pripravuje.


Základom trubičiek je cesto a to je z múky a cukru. Niekto používa kryštálový cukor, niekto práškový. V každom prípade je to cukor umelo pridávaný a pri výrobe rafinovaný, teda chemicky bielený. Nič, čo by sa zlučovalo so zdravou výživou. Nuž ale keď celý rok jete a žijete zdravo, nejaká tá sladkosť raz za dlhý čas vám nemôže ublížiť. Hlavne keď sa v tejto výnimke neprepcháte.

Ale v trubičkách sú aj iné veci, na ktoré si už ale treba dávať pozor. Niekto pečie vianočné trubičky s maslom, niekto s margarínom. Hoci už som počul aj také, že „Ja nepoužívam margarín, používam rastlinné maslo“. Nuž by ma zaujímalo, ako si taká gazdinka predstavuje margarín a ako si predstavuje maslo z rastlín. Ako asi tak repkový olej sa stane roztierateľným?

Ale nie o tom som chcel. Ja len pripomínam, že aj pri kúpe oplátok a trubičiek by sme sa mali zaujímať, kto ich ako pripravuje. Aké používa suroviny a z čoho majú chuť. Či bol použitý skutočne vanilkový cukor alebo iba vanilínový, či bola pridaná mletá škorica alebo škoricová esencia, synteticky pripravovaná.

Lebo o tom, či je niečo zdravé alebo nie nerozhoduje ako sa to jedlo volá, ale z čoho je to pripravené. Vianočné trubičky nevynímajúc.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.