Nie sú trubičky ako trubičky

Máte radi oblátky a vianočné trubičky? Priznám sa, že ja ich rád mám. A pred Vianocami ich kupujeme. Mávame ich z rôznych zdrojov a preto aj majú rôznu chuť. A nie len podľa príchutí. Myslíte si, že trubičky nie sú zdravé? Záleží od toho, kto ich pripravuje.


Základom trubičiek je cesto a to je z múky a cukru. Niekto používa kryštálový cukor, niekto práškový. V každom prípade je to cukor umelo pridávaný a pri výrobe rafinovaný, teda chemicky bielený. Nič, čo by sa zlučovalo so zdravou výživou. Nuž ale keď celý rok jete a žijete zdravo, nejaká tá sladkosť raz za dlhý čas vám nemôže ublížiť. Hlavne keď sa v tejto výnimke neprepcháte.

Ale v trubičkách sú aj iné veci, na ktoré si už ale treba dávať pozor. Niekto pečie vianočné trubičky s maslom, niekto s margarínom. Hoci už som počul aj také, že „Ja nepoužívam margarín, používam rastlinné maslo“. Nuž by ma zaujímalo, ako si taká gazdinka predstavuje margarín a ako si predstavuje maslo z rastlín. Ako asi tak repkový olej sa stane roztierateľným?

Ale nie o tom som chcel. Ja len pripomínam, že aj pri kúpe oplátok a trubičiek by sme sa mali zaujímať, kto ich ako pripravuje. Aké používa suroviny a z čoho majú chuť. Či bol použitý skutočne vanilkový cukor alebo iba vanilínový, či bola pridaná mletá škorica alebo škoricová esencia, synteticky pripravovaná.

Lebo o tom, či je niečo zdravé alebo nie nerozhoduje ako sa to jedlo volá, ale z čoho je to pripravené. Vianočné trubičky nevynímajúc.

Podobné články:

Mätové sestričky
Pestovať bylinky v záhrade bol vždy môj sen. Veď čajík...
Čítať ďalej
Cestársky rez
Že poznáte jarný rez stromov, letný rez kôstkovín, šiítov rez,...
Čítať ďalej
chlorella_2.jpg.400x400_q85
Prémiové superpotraviny
Verili by ste, že naše telo je úplne sebestačné? Že...
Čítať ďalej
sušené jablká
Sušenie ovocia u nás doma
Odvtedy ako sme domov kúpili sušičku na ovocie ubehol už...
Čítať ďalej
kultivátor
Kultivátor aj rýľuje
Zem na našej záhradke býva vo dvoch stavoch. Buď je...
Čítať ďalej
Gaštanov zjeme tento rok menej
Jednoducho preto, že sa ich menej urodilo. V čase ich...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.