web analytics
feb 262013
 
domáce briošky

Už sme si zvykli na dostupnosť čerstvého pečiva v obchodoch. Výber je naozaj široký. Málokto si však uvedomuje, že každý druh predstavuje inú zmes rôznych chemikálií. Dokonca ani ten najobyčajnejší rožok či bageta sa nezaobíde bez kypridiel, umelých sladidiel alebo iných vylepšovadiel. Pritom upiecť chutné domáce pečivo zvládne každá gazdinka. A nepotrebuje k tomu žiadne zvláštne suroviny.


Recept je úplne jednoduchý. Až prekvapivo. Ale univerzálny. Na plech sa vojde cca desať kúskov briošiek a hotové sú za maximálne jeden a pol hodiny. Múku môžete použiť akúkoľvek. Pozor si však dajte na množstvo vody. Niektorá múka saje viac, iná menej. Preto sa oplatí pridávať vodu po častiach. Ak dáte viac cukru, budú viac sladké a ak dáte o čosi viac soli, môžete ich podávať na slano. Základný recept je viac-menej neutrálny.

Čo potrebujeme

500 g celozrnnej múky

300 ml studenej vody

½ deci olivového oleja

1 ČL soli

1 ČL trstinového cukru

½ kocky droždia alebo ½ sáčku sušeného droždia

moje briošky

hotové domáce briošky

Všetky suroviny dáme do misy a spracujeme vláčne cesto. Dobré je použiť mixér s hákmi, je to rýchlejšie. Ale ani miesenie rukou nie je žiadny problém. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Potom cesto rozdelíme na desať dielov a každý zapletieme. Alebo z neho urobíme uzol. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a znova necháme pod utierkou kysnúť. Tentoraz takých 15 minút. Po tomto čase briošky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami alebo makom či rascou. Pečieme pri 220°C cca 15 minút.

brioška s maslom a džemom

Ja som briošky piekla v nedeľu poobede. A hneď sme z nich ochutnali. Natreté gazdovským maslom z neďalekej farmy a čerešňovým džemom boli fantastické.



 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.