
Zostali vám semienka z minulého roku a chceli by ste ich tento rok vysiať, len neviete, či vyjdú? Ak si urobíte malú skúšku klíčivosti, nielen, že zistíte, aké máte šance na bohatú úrodu, no môžete získať oveľa viac. V rašiacich klíčkoch totiž drieme budúci život a tým pádom ohromná vitamínová a energetická bomba. Prečo ju teda s chuťou nevyužiť?
Ak neviete, ako na skúšku klíčivosti, návod iste nájdete v niektorom zo záhradkárskych časopisov. V podstate ide o vysiatie určitého presného počtu semienok a následného spočítania tých, ktoré naozaj vyklíčia. Ak si dobre pamätám, tak za kvalitné sa považuje osivo, z ktorého vyklíči minimálne polovica vysiatych semienok. Čím viac, samozrejme, tým lepšie.
Za hrsť vitamínov už po niekoľkých dňoch
Ak vám však nejde len o zistenie, aké šance majú vaše semienka v pôde na záhone, môžete niektoré z nich využiť aj v kuchyni. Pikantné výhonky reďkovky, žeruchy či horčice ozvláštnia aj obyčajný chlieb s maslom. Pritom chutná zelená hmota zo semienok vyrastie už za niekoľko dní. Stačí ich len správne naštartovať. A ako na to?

Vlhké semienka vyklíčia rýchlejšie
Základ je teda semienka dobre navlhčiť. Môžete to urobiť tak, ako to robil pán v relácii „Hobby naší doby“. Vzal tácku, na ňu rozložil papierovú kuchynskú utierku a navrch rozložil semienka. Až potom ich navlhčil vodou z rozprašovača. Nezabudol však upozorniť, že semienka by nemali vyschnúť. A to hlavne na začiatku, keď sa v nich vlastne prebúdza život. Ak totiž preschnú, už nám nevyklíčia. Zaujímavé, ale nepraktické.

Okrem už spomínaného ozdobenia chleba s maslom, ochutenia polievky či pomazánky sa klíčky dajú využiť aj ako súčasť jarných šalátov. Čerstvé lístky púpavy či myšieho chvosta nám tak spolu s klíčiacimi koreninami zabezpečia dostatok cenných vitamínov a enzýmov. No a jarná únava tak určite nebude mať žiadnu šancu.
Komentáre