web analytics
feb 082018
 

Domáce pečenie chleba sa stalo bežnou súčasťou života mnohých ľudí. Nepotrebujete k tomu žiadne špeciálne vybavenie, využijete bežnú rúru na pečenie, iba ražný kvások, ktorý si pripravíte a udržiavate a samozrejme dodržanie nasledovného postupu. Výsledkom bude pekný nadýchaný a chrumkavý bochník vášho vlastného chleba. Samozrejme vždy čerstvý a bez dochucovadiel a konzervantov.


Základom domáceho kváskového chleba je samozrejme ražný kvások. Ten má za úlohu nie len cesto prevzdušniť, nadýchať, ale aj premeniť nestráviteľný a problémový lepok v múke na stráviteľnejšie časti. Kvások si pripravíte vopred alebo ho získate od iného domáceho pekára. Je bežnou praxou darovať kvások, len si musíte nájsť niekoho vo svojom okolí, kto už chlieb pečie. Postup prvého pečenia chleba od založenia kvásku je trošku iný, ako opakované pravidelné pečenie z odloženého kvásku. V tomto článku sa budeme zaoberať práve tým pečením, keď už máte kvások odložený v chladničke.

Keď sa chystáte piecť svoj ďalší kváskový chlieb, prípravu začnite asi dvanásť hodín predtým, ako budete cesto finálne spracovávať. Z chladničky vyberte odložený kvások, mali by ste ho mať v malom sklenenom poháriku pod potravinárskou fóliou, nie starší ako desať až štrnásť dní, v množstve dve či tri polievkové lyžice. Viac je zbytočné, toto množstvo na naštartovanie procesu kvasenia cesta úplne stačí.

Príprava cesta na pečenie kváskového chleba

Vyberte z chladničky odložený kvások a vložte ho do misky, kde bude cesto kysnúť. Pridajte 75 gramov jemnej celozrnnej múky, pšeničnej alebo ražnej, a k tomu asi 95 gramov vlažnej vody. Rozmiešaním získate asi 200 gr cesta. Takto pripravenú misku opäť zakryte potravinárskou fóliou (aby do nej nenalietali drobné mušky ani nepadal prach) a nechajte na teplejšom mieste kysnúť dvanásť hodín.

Po vykysnutí cestíčka odoberte dve či tri polievkové lyžice kvásku a vložte do pohárika, z ktorého ste predtým kvások vybrali. Samozrejme, že pohárik musí byť umytý, absolútne čistý, aby kvások nezačal plesnivieť. Prikrytý potravinárskou fóliou opäť skončí v chladničke.

V miske by vám malo stať cca 160-170 gramov cesta, s ktorým budeme ďalej pracovať. Pridajte 280 gr hladkej chlebovej múky, 110 gr celozrnnej múky a cca 220 gr vlažnej vody. Všetko zamieste buď ručne, alebo pomocou hnetača/mixéra s hákmi. Miešajte tak dlho, kým sa všetky zložky nespoja. Potom prikryté utierkou nechajte dvadsať minút až pol hodiny postáť, oddýchnuť. Kvások začína pracovať s pridanou múkou.

Keď si cesto „oddýchne“, pridajte asi 10 gramov soli (alebo viac, podľa chuti – časom zistíte, koľko vám vyhovuje) a môžete dochutiť aj rascou, asi pol polievkovej lyžice. Zmes opäť krátko premieste a preložte do misky, v ktorej necháte cesto kysnúť. Misku vopred vytrite troškou oleja, aby sa cesto na ňu nelepilo a nechajte trištvrte hodinu odpočívať, opäť prikryté utierkou alebo vrchnákom.

Cesto kysne a v tejto chvíli je dobré ho v miske pár razy preložiť. Teda chytiť rukou za jeden koniec, miene natiahnuť a preložiť zhora na zvyšné cesto. Potom kolmo na tento smer opäť chytiť a natiahnuť jednu stranu a položiť zhora na zvyšok cesta. Teraz mu opäť doprajte trištvrte hodinku pokojného kysnutia pri izbovej teplote.

Teraz prichádza k slovu ošatka. Čistú ošatku vysypte dobre múkou, aby sa cesto k nej nelepilo a ešte v miske alebo na stole opäť cesto párkrát preložte a vložte do ošatky. Prikryte utierkou cesto nechajte kysnúť dve hodiny. Pomaly by sa mala utierka začať dvíhať a cesto vám vyplní celú ošatku.

Kysnutie chleba v ošatke a v košíku

Ak nemáte ošatku, môžete použiť aj riedko pletený košík na pečivo, ale je dobré ho vyložiť pomúčenou utierkou alebo potravinárskou fóliou. Dnes už ale nebýva taký problém ošatku kúpiť, vyrábajú sa v rôznych veľkostiach, zvyčajne označené hmotnosťou chleba, pre ktoré sú určené.

Domáci chlebík ide do rúry

Postupné kysnutie kváskového chleba v miske aj ošatke skončilo, ide sa piecť. Elektrickú rúru rozohrejte spolu s nízkym plechom na 250 °C. Je možné, že vaša rúra pečie trochu inak, takže postupom času zistíte tú správnu teplotu pre vašu rúru. V rúre pod plechom by ste mali mať vložený starší hlboký plech alebo rajničku, kam príde voda.

Keď je rúra rozohriata a bochník v ošatke vykysnutý, vyberte plech z rúry a položte na nehorľavú podložku. Z ošatky vyklopte cesto na plech a spolu vložte do rúry, na spodný plech nalejte tak deci studenej vody a rýchlo zatvorte. Voda vytvorí paru pre lepšiu chrumkavú kôrku vášho chlebíka.

Na 250 °C pečte asi tak desať minút a potom znížte teplotu na 200 °C na dobu asi 30 minút. Toto sú údaje z našej elektrickej rúry, odskúšané dlhoročným pečením. Vám neostáva iné, ako si správnu teplotu aj čas prípadne upraviť, ak vaša rúra pečie inak.

Piecť môžete naraz aj dva chleby

Po upečení zabaľte peceň do utierky a na mriežke, aby mal vzduch prístup aj zospodu, nechajte vychladnúť. Zabalený kváskový chlieb vydrží v utierke na stole niekoľko dní bez toho, že by začal plesnivieť. A to aj napriek tomu, že ste do neho nepridali žiadnu chemikáliu či konzervant. My sme viackrát neúmyselne odskúšali, že kváskový chlieb sa nepokazí dva týždne.

Ak z nejakého dôvodu nestihnete svoj chlieb zjesť za niekoľko dní, potom ho v utierke a sáčku vložte do chladničky, dva týždne vydrží aj tu.

Podľa tohto receptu by ste mali upiecť chlebík o hmotnosti niečo nad trištvrte kila. Ak sa vám podarí chlebík vyladiť tak, že sa doma rýchlo zje a máte aj dostatočne veľkú rúru, môžete zamiesiť vždy dvojnásobné množstvo surovín a piecť naraz dva trištvrtekilové chleby. Lepšie tak využije elektrickú energiu v rúre, celkovo vás vyjde domáci kváskový chlieb lacnejšie.

Aj keď dôvodom na domáce pečenie chleba z kvásku nie je snaha ušetriť za nákup, priemyselne vyrábané chleby sú vždy lacnejšie aj pre obsah náhražok, ale snaha jesť skutočný poctivý chlieb a zabezpečiť svojej rodine zdravšiu stravu. Tak vám želáme, nech sa vám pečenie doma darí, nech rýchlo prekonáte prípadné prvotné nástrahy a nech vám váš chlebík chutí.

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:


 Zanechať komentár

Môžete používať tieto HTML tagy a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vyžadované)

(vyžadovaný)