Ražný kvások nie je ako potraviny z obchodu, nevydrží tri mesiace

Čím ďalej tým viac ľudí sa snaží konzumovať zdravé potraviny s čo najmenším počtom zložiek, bez chemikálií a dochucovadiel. A preto si namiesto kupovania chleba a pečiva radšej pečú doma kváskový chlieb. Je niekoľko receptov, ako si doma pripravovať svoj vlastný chlieb, ale majú spoločný základ: ražný kvások. Ten sa dá pripraviť doma alebo získať od iného pekára chleba prakticky darom. Viete sa ku kvásku správne správať?


Sami sme rozdali kvások množstvu ľudí. A keď to okolnosti umožňujú, vždy sa zaujímame, ako sa im darí, ako sa im pečie ich chlieb, ktorú receptúru si nakoniec vybrali a či im chlebík chutí. A vždy máme radosť z ich úspechu aj z toho, že ďalší ľudia jedia zdravšie a svoj vlastný výrobok.

môj domáci kvások
môj domáci kvások

No občas sa dozvieme aj pre nás smutnú správu. Že na pečenie chleba nebol čas, tak išiel kvások do chladničky a po mesiaci musel byť vyhodený 🙁 Mrzí nás dvojnásob preto, že keď pre niekoho pripravujeme kvások, vždy sa pýtame, či si prečítal všetky články o pečení kváskového chleba a kedy plánuje prvé pečenie. A podľa toho aj navrhujeme aj odovzdanie kvásku, aby sa rovno dal doplniť múkou a podľa postupu upiekol chlieb.

ošatka na chlieb
ošatka na chlieb

Samozrejme že nakŕmený kvások vydrží pár dní. Máme odskúšané, že bez problémov desať dní v chladničke, aj dva týždne. Viac sa mu ale už nepáči a môžete oň prísť. Rovnako tak nemôžete nechať kvások na stole v kuchyni a čudovať sa, že po dvoch týždňoch je po ňom.

Ražný kvások je totiž živý organizmus. Kvasinky neustále spracovávajú ražnú múku a štiepia lepok na kratšie reťazce. Keď ale už nemajú čo „jesť“, zahynú. Preto je potrebné kvások „nakŕmiť“, keď ho nechcete včas použiť na pečenie. Nakŕmením mu opäť životnosť o pár dní predĺžite. Kvások naozaj neobsahuje žiadne chemické konzervanty, stabilizátory či iné éčka, vďaka ktorým by vydržal niekoľko mesiacov. To nie sú sušené kvasnice, ktoré stačí vybrať z chladničky, dať im cukor a obživnú. Skutočne ražný kvások nie je ako iné priemyselné potraviny z predajne a preto sa k nemu nemôžete tak chovať.

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.