Ražný kvások nie je ako potraviny z obchodu, nevydrží tri mesiace

Čím ďalej tým viac ľudí sa snaží konzumovať zdravé potraviny s čo najmenším počtom zložiek, bez chemikálií a dochucovadiel. A preto si namiesto kupovania chleba a pečiva radšej pečú doma kváskový chlieb. Je niekoľko receptov, ako si doma pripravovať svoj vlastný chlieb, ale majú spoločný základ: ražný kvások. Ten sa dá pripraviť doma alebo získať od iného pekára chleba prakticky darom. Viete sa ku kvásku správne správať?


Sami sme rozdali kvások množstvu ľudí. A keď to okolnosti umožňujú, vždy sa zaujímame, ako sa im darí, ako sa im pečie ich chlieb, ktorú receptúru si nakoniec vybrali a či im chlebík chutí. A vždy máme radosť z ich úspechu aj z toho, že ďalší ľudia jedia zdravšie a svoj vlastný výrobok.

môj domáci kvások
môj domáci kvások

No občas sa dozvieme aj pre nás smutnú správu. Že na pečenie chleba nebol čas, tak išiel kvások do chladničky a po mesiaci musel byť vyhodený 🙁 Mrzí nás dvojnásob preto, že keď pre niekoho pripravujeme kvások, vždy sa pýtame, či si prečítal všetky články o pečení kváskového chleba a kedy plánuje prvé pečenie. A podľa toho aj navrhujeme aj odovzdanie kvásku, aby sa rovno dal doplniť múkou a podľa postupu upiekol chlieb.

ošatka na chlieb
ošatka na chlieb

Samozrejme že nakŕmený kvások vydrží pár dní. Máme odskúšané, že bez problémov desať dní v chladničke, aj dva týždne. Viac sa mu ale už nepáči a môžete oň prísť. Rovnako tak nemôžete nechať kvások na stole v kuchyni a čudovať sa, že po dvoch týždňoch je po ňom.

Ražný kvások je totiž živý organizmus. Kvasinky neustále spracovávajú ražnú múku a štiepia lepok na kratšie reťazce. Keď ale už nemajú čo „jesť“, zahynú. Preto je potrebné kvások „nakŕmiť“, keď ho nechcete včas použiť na pečenie. Nakŕmením mu opäť životnosť o pár dní predĺžite. Kvások naozaj neobsahuje žiadne chemické konzervanty, stabilizátory či iné éčka, vďaka ktorým by vydržal niekoľko mesiacov. To nie sú sušené kvasnice, ktoré stačí vybrať z chladničky, dať im cukor a obživnú. Skutočne ražný kvások nie je ako iné priemyselné potraviny z predajne a preto sa k nemu nemôžete tak chovať.

Ďalšie články na tému „kváskový chlieb“:

Súvisiace:  Vyrobil som domček pre hmyz

Podobné články:

ryl
Aj kvalitný rýľ mi v rukách praskol
Pravidelná práca v záhrade si vyžaduje okrem skutočného záujmu o...
Čítať ďalej
Keď nemôžete sedieť
Ako často človek sedí a kde sedí si uvedomíte, až...
Čítať ďalej
Ako sa starať o montérky a kedy...
Montérky toho znesú naozaj veľa, veď na to sú predsa...
Čítať ďalej
Aké využitie má nožnicový stan?
Ak si chcete doma postaviť altánok, alebo chcete začať predávať...
Čítať ďalej
Hurá, na Jojke dávajú „Jste, to, co...
Ako si tak včera doobeda prepínam stanice v telke, náhodou...
Čítať ďalej
Anhydritové podlahy
Pri rekonštrukcii staršieho domu alebo bytu je potrebné uvažovať aj...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.