Recept na túto sladkú voňavú maškrtu som objavila, ako inak, v jednom českom časopise. Zaujal ma, aj keď sladké čaje vôbec nepijem. Jednoduchá príprava bez následnej sterilizácie a zloženie malo len maličkú chybičku. Na môj vkus až príliš veľa cukru. No ale nie je nič jednoduchšie. Cukru som dala menej a bolo to.
Čo na prípravu potrebujeme
-
2 kg ovocia
-
1,25 kg cukru (ja som dala len 1 kg, trstinový, nerafinovaný)
-
2 citróny
-
korenie podľa chuti (klinčeky, škorica, aníz)
-
2 dcl rumu
Ako postupovať
Ovocie umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Citróny ošúpeme a tiež nakrájame na kúsky. Vo veľkej nádobe zmiešame ovocie, citróny, škoricu, cukor a rum. Rúru predhrejeme na 220 st.C. Dôkladne premiešanú zmes rovnomerne rozprestrieme do hlbokého pekáča. Dáme do rúry a za občasného premiešania pečieme dovtedy, kým nepustí ovocie šťavu. Asi 30-45 minút. Podľa druhu ovocia. Medzitým si pripravíme poháre. Dobré je opláchnuť ich horúcou vodou, vrátane vrchnáčikov. Keď ovocie šťavu pustí, horúcu zmes naplníme do pohárov. Zavíčkujeme a obrátime hore dnom na 5-10 minút.
Ak si chcete urobiť z tejto zmesi čaj, tak na pohár čaju jej budete potrebovať asi 3-4 polievkové lyžice. Ja mám však iný plán. Zmes použijem ako „fajnové ovocíčko“ do jogurtu. Alebo ako ovocnú zložku do koláča či bublaniny. A možno ešte niečo vymyslím.
Komentáre