Kváskový chlieb pre bezlepkovú diétu

chlieb vo forme

Keď sa povie „kváskový chlieb“, väčšina ľudí si predstaví klasický chlieb z pekárne. Tí, ktorí sa trochu viac vyznajú, už vedia, že ide o chlieb celkom iný. Že na jeho kysnutie sa používa miesto droždia prírodný kvások. A ten sa vyrába z múky a vody. Múkou sa však najčastejšie myslí múka obilná. Ražná, pšeničné či špaldová. Čo však majú robiť ľudia, ktorí neznášajú lepok, prítomný takmer vo všetkých obilninách? Môžu si dopriať kváskový chlieb aj oni?


Keďže záujem o založenie si kvásku doma a následné pečenie vlastného chleba, zdá sa stúpa, bolo len otázkou času, kedy mi niekto položí otázku typu: „A čo my, celiatici, môžeme si aj my dopriať kváskový chlieb? Máme nejaké možnosti?“

Základom kváskového chleba, o ktorom píšem na svojich stránkach, je prírodný kvások. Skladá sa z múky a vody. Keďže u nás doma nikto problémy s lepkom nemá, používam obyčajnú múku z obilia. A ešte k tomu aj celozrnnú. Kto však má problémy s trávením lepku, prípadne s veľkým množstvom vlákniny, musí hľadať iné alternatívy. A tak na varenie či pečenie zrejme používa rôzne bezlepkové zmesi.

kvások Hoci ja som z nich nikdy neskúšala urobiť kvások, dočítala som sa, že sa to dá. Postupovať môžete podľa môjho návodu na založenie kvásku, len namiesto klasickej múky z obilia použijete múku, ktorá vám nespôsobuje ťažkosti pri trávení. Môže to byť hotová bezlepková múka z obchodu alebo namletá z kukurice či pohánky.

múka v mise Keď budete miesiť cesto, zrejme nebude držať pokope, tak ako s múkou obilnou. Predsa len lepok robí svoje. Ak ste už niekedy doma piekli bezlepkový chlieb, určite to poznáte. A možno už máte aj svoje finty, ako ho vytvarovať. Trebárs pomocou formy na biskupský chlebík.

Každopádne, treba to vyskúšať. Verím, že sa vám podarí založiť si kvások a ďalej to už bude pre vás hračka. Držím palce. Len s chuťou do toho. A ako vravia v Čechách: „S chuťou do toho, z polovice hotovo!“

2 myšlienky na “Kváskový chlieb pre bezlepkovú diétu

Napísať odpoveď pre Blanka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.