Jednoduché domáce briošky

domáce briošky

Už sme si zvykli na dostupnosť čerstvého pečiva v obchodoch. Výber je naozaj široký. Málokto si však uvedomuje, že každý druh predstavuje inú zmes rôznych chemikálií. Dokonca ani ten najobyčajnejší rožok či bageta sa nezaobíde bez kypridiel, umelých sladidiel alebo iných vylepšovadiel. Pritom upiecť chutné domáce pečivo zvládne každá gazdinka. A nepotrebuje k tomu žiadne zvláštne suroviny.


Recept je úplne jednoduchý. Až prekvapivo. Ale univerzálny. Na plech sa vojde cca desať kúskov briošiek a hotové sú za maximálne jeden a pol hodiny. Múku môžete použiť akúkoľvek. Pozor si však dajte na množstvo vody. Niektorá múka saje viac, iná menej. Preto sa oplatí pridávať vodu po častiach. Ak dáte viac cukru, budú viac sladké a ak dáte o čosi viac soli, môžete ich podávať na slano. Základný recept je viac-menej neutrálny.

Čo potrebujeme

500 g celozrnnej múky

300 ml studenej vody

½ deci olivového oleja

1 ČL soli

1 ČL trstinového cukru

½ kocky droždia alebo ½ sáčku sušeného droždia

moje briošky

hotové domáce briošky

Všetky suroviny dáme do misy a spracujeme vláčne cesto. Dobré je použiť mixér s hákmi, je to rýchlejšie. Ale ani miesenie rukou nie je žiadny problém. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Potom cesto rozdelíme na desať dielov a každý zapletieme. Alebo z neho urobíme uzol. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a znova necháme pod utierkou kysnúť. Tentoraz takých 15 minút. Po tomto čase briošky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami alebo makom či rascou. Pečieme pri 220°C cca 15 minút.

brioška s maslom a džemom

Ja som briošky piekla v nedeľu poobede. A hneď sme z nich ochutnali. Natreté gazdovským maslom z neďalekej farmy a čerešňovým džemom boli fantastické.

Podobné články:

Bolesť kostrče. Čo za ňou je?
Bolesť kostrče je veľmi nepríjemná. Avšak tieto následky nemusíte mať...
Čítať ďalej
zelený hrnček
V domácom oblečení Calvin Klein je deň...
V zhone všedných dní raz príde čas, kedy nemusíme riešiť...
Čítať ďalej
Starať sa o pleť? A ako?
Starostlivosť o pleť nepochybne patrí medzi dôležité aktivity každej ženy,...
Čítať ďalej
parák v akcii
Aby zemiaky neutekali po sporáku
Určite túto situáciu poznáte. Snažíte sa udržiavať sporák čistý. Po...
Čítať ďalej
Bolí vás chrbát? Vymeňte matrac!
Vedeli ste, že až 80 % dospelých ľudí niekedy trpí...
Čítať ďalej
Ako sme schovali kompostér za vŕbovú ohradu
Keď sme začali pestovať vo svojej záhrade vŕby, jedným z...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.