Verím, že vo viacerých domácnostiach to už dávno vonia Vianocami. Ak to ešte nie je pečivom, tak určite aspoň kvetinami z najrôznejších čistiacich prostriedkov a možno už aj vôňou ihličia. U nás to ešte včera vypadalo, že Vianoce sú v nedohľadne. No dnešné slnečné ráno mi dodalo toľko energie, že som sa napriek boľavému ramenu rozhodla upiecť prvé tohtoročné vianočné koláčiky.
Recept na ne mám ktovie odkiaľ. Možno z nejakého časopisu. Našla som ho pri listovaní v zošite s novšími a aj zdravšími receptami. Napísaný len tak na malom lístočku a vložený medzi ostatné. A keďže podstatnou surovinou k jeho príprave sú moje obľúbené mandle, bude nielen chutný, ale aj zdravý.
Surovín na jeho prípravu nie je veľa a určite sa bežne nájdu v každej špajzke.
Na peniažteky z ovsených vločiek potrebujeme (rozpis je na 1 plech)
- 50 gramov mletých mandlí
- 50 gramov sezamových semienok
Mandle najskôr zalejte horúcou vodou, nechajte minútku-dve postáť. Potom horúcu vodu zlejte a na sitku prepláchnite poriadne studenou vodou. Po tomto tepelnom šoku idú šupky z mandlí dolu takmer samé. Ošúpané mandličky osušte na papierovej kuchynskej utierke a zomeľte. Ja ich vkladám do mixéra spolu so sezamom a rozmixujem. Nemusí to byť ani veľmi na jemno. Hrubšie kúsky v hotových sušienkach lepšie chrumkajú.
V mise zmiešajte
- 150 gramov ovsených vločiek
- 100 gramov jemnej špaldovej (alebo inej celozrnnej) múky
- 1 polievková lyžica (PL) prášku do pečiva z vínneho kameňa
- 125 gramov masla (určite nie margarínu)
- 125 gramov medu
Do misy potom pridajte zomleté mandle so sezamom a rýchlo vypracujte na vláčne cesto.
Zapnite rúru na 160°C. Z cesta sformujte valček o priemere cca 4 cm. Nakrájajte ho na plátky cca 1 cm. Ešte rukami upravte malé placičky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Nemali by byť tesne vedľa seba, lebo pri pečení mierne narastú. Pečte cca 20 minút.
U nás je po upečení práca hotová, ale ak máte čas a chuť, môže si peniažteky aj vyzdobiť. Trebárs troškou kvalitnej čokoládovej polevy. Ja ju robím z dobrej horkej čokolády a pár kvapiek oleja. Žiadna Cera, ani iné blafy! Treba ju však pri rozpúšťaní poctivo miešať, aby sa čokoláda s olejom dokonale spojila. Hotová poleva je potom krásne lesklá, bez problémov zatuhne a ak ju použijete aj na klasické rezy, pri krájaní vám ani nepopraská.
Tak som teda prvé koláčiky zvládla. Rameno už zase pobolieva. Na dnes asi stačilo. Veď aj zajtra je deň.
Želám vám krásne Vianoce a pohodu na tele aj na duši.
Myšlienka k článku “Moje prvé tohtoročné vianočné pečivo”