Keď sa povie kúpele, väčšina z nás si predstaví vodu. Pravdaže tú liečivú. Či už je v bazéne alebo vo vani s vírivkou. No kúpele, v ktorých bol šéfkuchár Jarda Žídek so svojím Nebíčkom v papuľke tentoraz, sú vskutku netradičné. Liečivými látkami v nich je nádherná príroda a čistý vzduch.
Kúpele sa nachádzajú na východe Slovenska. V dedine Štós. Liečia tu problémy s dýchacími cestami, astmu či zníženú imunitu. Okrem prechádzok v rozľahlom parku využívajú na liečebné účely aj unikátnu jaskyňu. Teplota v nej je stabilná po celý rok a vzduch je priam sterilný.
Ako to už v tejto relácii býva, po prechádzke prišiel čas aj na kuchtenie. A keďže v kraji bolo voľakedy veľa baníkov, aj pripravované jedlá boli tak trochu pre nich. Poriadne výdatné.
Tradičný koláč robila miestna pani kuchárka. Klasické kysnuté cesto s náplňou z varených zemiakov a opraženej cibule, ochutené soľou a mletým čiernym korením. Upečený poliaty rozpusteným maslom vyzeral naozaj lákavo. Až do chvíle, kým ho „neozdobili“ poriadnou dávkou poprašku z bieleho arzénu. Teda práškového cukru. Vraj, ak máte radi sladkú verziu. No neviem. Zrejme to bude pre tých, ktorí pochvália a zjedia čokoľvek, hlavne nech je to sladké. A verte mi, viem, o čom hovorím. Jedného takého mám aj v rodine. Pokiaľ je na povrchu dosť cukru, zje aj plnenú papriku s paradajkovou omáčkou.
Prekladané zemiaky bol tiež dobrý tip. Zvlášť, ak sa chystáte rýľovať či rúbať drevo. Inak kalorická bomba.
A posledný recept? Ten mňa osobne zaujal najviac. Kuracie mäso na indický spôsob vyzeralo úžasne. Oceňujem, že pán Žídek v ňom použil ghií, čiže moje obľúbené prečistené maslo. Dodáva jedlu jedinečnú chuť a zlepšuje stráviteľnosť celého pokrmu. Ostatné použité suroviny tiež poznám, ale spolu som ich ešte nikdy nepoužila. Zvlášť kombináciu maku, kešu orieškov, kokosového mlieka a zázvoru. Zaujímala by ma výsledná chuť.
Napriek tomu, že jedlá z tohto dielu relácie boli kaloricky náročnejšie, ako inšpirácia rozhodne stoja za vyskúšanie. A výlet do „vzdušných“ kúpeľov určite tiež.
Komentáre