Chcete si presladiť život? Urobte si mätový sirup

V záhradách práve dozrieva čerstvé ovocie a rozvoniavajú bylinky. Nejedna gazdinka špekuluje, ako túto úrodu uchovať aj na horšie časy. A tak jedna zavára, druhá zmrazuje a snáď skoro každá varí sirupy. Ako základ sú schopné použiť skoro všetko. Od ovocia, cez mrkvu a cviklu až po bylinky. Ono je to nakoniec jedno, čo použijú. Výsledok je aj tak ten istý. Presladená tekutina, ktorou si potom všetci doma „dochucujú“ „obyčajnú“ vodu z vodovodu. Vraj takto lepšie chutí.


Podľa mňa je to barbarstvo na vlastnom tele, ale asi to má úspech. Sladkú chuť ľudia milujú a sú na nej závislí. Svedčí o tom aj veľký záujem o recepty na prípravu domácich sirupov s hŕbou cukru.

Zrovna jeden taký „super recept“ som počula cez víkend v relácii „Postav dom, zasaď strom“.

  • mint sprigDo 5 litrového pohára vložíme 20 stoniek umytej mäty, pridáme 10 g kyseliny citrónovej alebo šťavu z polovice citróna. Zalejeme 2 litrami studenej vody a necháme v chlade 24 hodín. Potom precedíme a pridáme 1,5 kg cukru. Dôkladne premiešame, aby sa cukor rozpustil a nalejeme do fliaš.

To je pecka, čo poviete. Na internete však nájdete aj taký rozpis, kde sa pridáva dokonca až 2 kg cukru. Tak to si neviem ani len predstaviť.

A čo potom s tým? Vraj to, čo z toho vznikne, je zdravý sirup. No to určite!

Sladký áno, ale zdravý rozhodne nie. Mäta síce pôsobí liečivo, o tom niet pochýb. Keby ste ju v tej vode nechali 24 hodín pôsobiť a okrem citrónovej šťavy, prípadne trochy medu, nič viac nepridávali, vznikol by liečivý nápoj, ktorý by sa dal s úspechom použiť pri problémoch s trávením alebo angíne. Keď si však do tohto výluhu pridáte biely rafinovaný cukor, účinné látky z mäty nemajú žiadnu šancu. Ten cukor to všetko prevalcuje. Zostane len sladká chuť.

Ak si pri zápale hrdla alebo priedušiek „naordinujete“ takýto sirup s obsahom rafinovaného bieleho cukru, ešte si tým priťažíte. Nielen, že si podstatne znížite imunitu, ale vaše mikróby dostanú dávku „výživného roztoku“ a bude sa im dariť ešte lepšie. Návrat k plnému zdraviu bude trvať dlhšie. Keď sa však napokon uzdravíte, vedzte, že to nebolo vďaka užitiu sirupu. Vaše telo sa vrátilo do normálu napriek tomu, že ste mu v tom (užívaním presladeného sirupu) aktívne bránili.

sirupovavodaOvocné sirupy šikovné gazdinky varia doma zrejme pre chuť, možno aj pre farbu. Veď farebná voda vyzerá lákavejšie ako obyčajná. Ibaže jedinou výhodou takejto domácej prípravy je to, že do nich aspoň nepridávajú farbivá umelé. Aj keď ani kyselina citrónová tiež nie je ktovie aký zázrak. No a v kombinácii s bielym cukrom, hotová pohroma.

Výsledkom veľmi ľahko môže byť prekyslené telo, pokazené zuby, znížená imunita, odbúraný tak vzácny vápnik. A ešte k tomu zbytočne sa ukladajúci tuk. A to tak u dospelých, ako u detí. Veď naše telo toľko cukru nedokáže naraz spracovať.

Takže sa pýtam: “Stojí nám to teda za námahu, spracovať ovocie a bylinky takýmto spôsobom?“

10 myšlienok na “Chcete si presladiť život? Urobte si mätový sirup

  1. Firefox 14.0.1 Firefox 14.0.1 Windows XP Windows XP

    Chcela by som sa spýtať, že ak pridám namiesto bieleho cukru trstinový, aj tak bude nápoj nezdravý? Ďakujem

    1. Firefox 11.0 Firefox 11.0 Ubuntu Ubuntu

      Je to len menšie zlo. Rozdiel medzi bielym cukrom repným a trstinovým je minimálny. Ak je hnedý, obsahuje viac živín, minerálov. Stále je to ale cukor.

  2. Opera 12.15 Opera 12.15 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    Tak tak, cukr je pořád cukr. Podle mého názoru mnohem léčivější a účinější zpracování bylin je nakládat do kvalitního lihu, alespoň já třeba mátu, ale i šalvěj či meduňku takto pro své potřeby zpracovávám a po doušcích užívám 🙂

  3. Google Chrome 50.0.2661.102 Google Chrome 50.0.2661.102 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition

    myslim si,ze uz mate vsetci paranoyu z cukru.nikto ntevrdi,ze sa nim treba napchavat od rana do vecera,ale v rozumnej miere nezaskodi.telo potrebuje aj cukor,ked ho nedostane,bude si ho pytat inac.a to ze cukor prevalcuje ucinne latky mäty je dalsia kravina.je momentalne velkym trendom zo vsetkeho vinit cukor a vyhybat sa mu.tak ako to bolo donedavna s tukmi.nevypisujte tu nezmysly

    1. Firefox 46.0 Firefox 46.0 Windows 7 Windows 7

      Je v rozumnej miere obsah cukru v lisovanej slanine? Je v rozumnej miere obsah cukru v mäsových výrobkoch? Je v rozumnej miere obsah cukru v chleboch a iných pekárenských výrobkoch? Je v rozumnej miere obsah cukru v nízkotučných jogurtoch? Alebo je v rozumnej miere, keď namiesto cukru je všade dávaný škrob?
      Čo je na tom podľa vás kravina, mohli by ste definovať, keď napíšem, že účinné látky z mäty sú zatienené nepriaznivými účinkami množstva cukru, ktoré je do ľudí ládované prakticky denne a všade?

      Telo nepotrebuje cukor z cukrovej repy, telo potrebuje cukry ako skupinu látok. A tých dostáva v prirodzenej potrave dostatočné množstvo. Ale napíšte, akými chorobami trpelo ľudstvo po tisícročia z nedostatku repného cukru, kým sa pred pár stáročiami začal rozvíjať (dotovaný) cukrovarnícky priemysel?

      Jediná cukrová paranoia, ktoré tu je, je strach cukrovarníckych barónov zo straty bezprácneho príjmu a bohatstva.

  4. Firefox 42.0 Firefox 42.0 Ubuntu x64 Ubuntu x64

    Ja sa snazim zit zdravo, netvrdim, ze nekupujem bezne potraviny, ale vacsinou si davam velky pozor na zlozenie. Zatial som este nikdy nereagovala na ziaden diskusny alebo iny prispevok na nete, ale tento vas clanok je naozaj paranoidny povedala by som az chory, 1,5 kg cukru alebo dokonca 2? pisete to ako by si to clovek sypal rovno do hrdla. Viete kolko vam taky sirup vydrzi? Teda neviem kto to ako miesa z vodou ale ja sotva citim ze je sladka. Tak si clovek doda do tela trochu cukru. Nehovorim ze to je nutne, ja tiez vacsinu dna pijem „obycajnu“ vodu, ale obcas jednoducho potrebujem dodat rychlu energiu. A moje telo si s tym poradi! Asi si hned idem dat bazovu malinovku s tym bielym jedom!

    1. Firefox 47.0 Firefox 47.0 Windows 7 Windows 7

      Máte pravdu. Trocha cukru v sirupe, trocha cukru v slanine, trocha cukru v chlebe, trocha cukru v „zdravom“ jogurte, trocha cukru vlastne vo všetkom, čo kupujeme a jeme. Potravinársky priemysel do nás pchá toľko skrytého cukru, že už nie sme schopní vnímať chute ovocia a zeleniny ani iných potravín. A potom si ešte sami spravíme sirup taký sladký… Podľa môjho názoru je priveľa cukru okolo nás. Ale všetci sa obávajú tukov.

      Skúsili ste už niekedy napiecť alebo navariť podľa nejakého receptu s tým, že ste použili len polovičnú dávku cukru? Budete prekvapená, ako dobre to chutí aj tak. Cukor je legálna, štátom dotovaná návyková látka.

  5. Firefox 42.0 Firefox 42.0 Ubuntu x64 Ubuntu x64

    Suhlasim, ze si treba davat pozor, preto si jogurty, chleba a ine dobroty robim radsej sama ked sa mi prave chce a ano bezne pecem s polovicnou davkou cukru a preto sebe aj svojim detom doprajem obcas nieco sladke ako napr. sirup, keksik alebo pecivo. jednoducho to vidim na sebe aj detoch ze uplne bez sladkeho to nejde, ked si obcas daju nejaky dzusik z obchodu nevedia prestat pit tak im radej dam sirup.

    1. Firefox 47.0 Firefox 47.0 Windows 7 Windows 7

      Ako hovorím, cukor je návyková látka. Preto sa rafinovanému cukru a fruktózovému sirupu cielene vyhýbam. V ovocí a zelenine je dostatok prírodných cukrov. A pri správnej skladbe jedla telu nechýba ani cukor, tobôž cukrovinky.

    2. Firefox 47.0 Firefox 47.0 Windows 7 Windows 7

      Samozrejme mám na mysli ovocie a zeleninu, ktoré dozrelo v záhrade a na slnku, nie tie supermarketové sterilné plody bez cukru a vitamínov, zato s kyselinami, pretože nedozreli, len sa dofarbili. Ton sa potom nečudujem ľuďom, ktorí si kupujú cukor a vitamíny v tabletkách. Len nechápem, prečo za také farebné nič platia?

Napísať odpoveď pre admin Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.