Aj vás tento rok zlákali duté figúrky z fúkanej čokolády? Veď kto by odolal tomu množstvu rôznych tvarov, veľkostí či postavičiek od výmyslu sveta? V ligotavých papierikoch sa objavujú už pomaly po celý rok. Na jar sú to všelijaké vajíčka, sliepočky či zajačiky. Začiatok decembra sa nesie v znamení kadejakých Mikulášov a čertov. No a tesne pred Vianocami na nás číhajú v podobe gulí, šišiek či zvončekov. Aj keď sa tieto cukrovinky tvária ako čokoládové, dávajte si pri ich kúpe dobrý pozor. Mnohé z nich totiž čokoládu nevideli ani z rýchlika.
Aký by to bol Mikuláš, keby sa v očistených detských čižmičkách neobjavili malé darčeky. V čase môjho detstva to boli chrumkavé oriešky či vzácne mandarínky. Občas, priznávam, aj nejaká tá čokoládka. Ale tradovalo sa, že takéto chutné darčeky dostávajú len dobré deti. A tak sme sa vždycky snažili poslúchať. Inak by nás vraj v čižmičkách mohlo čakať obyčajné uhlie. A to predsa nechcel nik. Dnešné deti sa už zrejme uhlia báť nemusia. Či poslúchajú alebo nie, sladkosti v čižmičkách nájdu tak či tak. A častokrát je ich celá kopa. Je však táto kopa našim deťom prospešná, alebo ju majú za trest?
Čokoláda a kakaová pochúťka nie je to isté
Čokoláda ako silný antioxidant nášmu telu rozhodne prospieva. A telu našich detí samozrejme tiež. Ibaže musí obsahovať aspoň 60% kakaa. No skúste takúto čokoládu ponúknuť deťom. Väčšina vám ju odmietne, lebo je príliš horká. Deti sú totiž zvyknuté na podstatne sladšiu chuť. No aj keby ste im chceli dopriať kvalitnú čokoládu, v tvare fúkaných figúrok s mikulášskym motívom ju takmer nezoženiete. Obchod totiž s takým niečím nepočíta. S čím však počíta, je záujem ľudí o lacné figúrky. Bohužiaľ, zvlášť mnohé staré mamy v snahe darovať svojim milovaným vnúčatám veľa dobrôt, siahajú po nekvalitných čokoládových figúrkach, ktoré vlastne ani z čokolády nie sú. A z čoho teda sú?
Kedy je čokoláda ešte čokoláda?
Aby ste sa dozvedeli, čo vlastne vo forme figúrok kupujete, musíte čítať zloženie. No ak viete, na čo sa máte zamerať, ide to rýchlejšie. Veľa vám napovie už samotný názov. Ak v ňom nájdete slovíčko „čokoláda“ alebo „čokoládová“, ste blízko kvalite. Takáto figúrka obsahuje minimálne 30% kakaovej sušiny a spĺňa ešte podmienky pre pomenovanie „mliečna čokoláda“. Ak však slovíčko „čokoláda“ chýba, je takmer isté, že sa jedná len o „kakaovú pochúťku“. Jej základom sú lacné a tým pádom nekvalitné stužené tuky a zbytočne veľa cukru. Chuť je síce sladká a deti ju milujú, ale to je asi tak všetko. Vo finále im takáto cukrovinka vlastne ubližuje. Stužené tuky z nej sa totiž usadzujú v ich cievach, čo môže mať za následok problémy s tlakom v neskoršom období. No a kombinácia s množstvom cukru zväčša končí v podobe tukových vankúšikov na brušku či stehnách. Keď k tomu pridáme aj obľúbené vysedávanie pri počítači, takpovediac vražedná kombinácia je na svete.
Tak ako? Chcete sa aj naďalej na tomto procese spolupodieľať? Chcete aj naďalej ubližovať svojim deťom a vnúčatám? Výhovorka, že ste o tom nevedeli, odteraz už neobstojí.
Na záver malý vtip na odľahčenie témy
recept na koláč – “ RYCHLA RUMOVA PRALINKA“
Suroviny:
2 kg dutych čokoladovych figurkoch
2 – 5 litrov rumu.
Postup:
Zoberece čokoladovu figurku, odkušice jej hlavu, dolejece dnuka rum a
možece takoj konzumovac.
A potom že s pečenim na Vianoce je veľo roboty.
P.S.
Lacnejši variant : figurka nemuši buc.
Komentáre