Kváskový chlieb a chudnutie

kváskový chlieb

Často sa ma ľudia pýtajú, či sa dá pomocou kváskového chleba aj schudnúť. Obávam sa, že s kváskovým chlebom je to ako so všetkým ostatným. Ak toho zjete priveľa a nehýbete sa, určite neschudnete. Napriek tomu kváskový chlieb, zvlášť ak je upečený doma a z celozrnnej múky, môže byť pri chudnutí veľkou pomocou.


Kváskový chlieb ako taký má nemálo predností. Ak sa na jeho prípravu použije celozrnná múka, obsah vitamínov a minerálnych látok sa oproti bielemu chlebu podstatne zvýši. Čo je však pre chudnutie zvlášť dôležité, zvýši sa aj obsah vlákniny. A vďaka vláknine má celozrnný chlieb omnoho nižší glykemický index ako chlieb z bielej múky. V praxi to znamená, že na zasýtenie vám postačí menšie množstvo a zároveň vám pocit sýtosti vydrží oveľa dlhšie.

Ani úplne čerstvý, práve upečený kváskový chlieb, neláka k prejedaniu. Stačí jeden dva plátky a človek má dosť.

jablko a chudnutie Dôležité je ale aj to, s čím kváskový chlieb skombinujete. Pri chudnutí zabudnite na tučný bôčik, slaninu aj mastné mäso. Ale taká šunka s vysokým podielom mäsa,k tomu plátok kvalitného syra sa k chlebíku určite hodí. A ak by ste si chceli chlieb niečím natrieť, môžete si vychutnať štipku obyčajného masla alebo tvarohovej nátierky. Ja mám vyskúšanú Lučinu aj ricottu. Chutia výborne aj samotné, ale v kombinácii s bylinkami či jarnou cibuľkou sú ešte lepšie.

Obľúbeným spestrením kváskového chleba sú rôzne orechy či semienka. Majú v ňom určite svoj význam. Dopĺňajú potrebné minerály, napríklad zinok alebo horčík. Netreba však zabúdať na to, že sú zdrojom tukov. Hoci kvalitných, ale tukov. Preto aj u orechov platí zásada „všetko s mierou“.

miesenie cesta Výhodou konzumácie celozrnného kváskového chleba je, ako som už spomínala, obsah vlákniny. Tá nielen že zasýti, ale zároveň napomáha dobrému vyprázdňovaniu. A o to pri chudnutí ide.

Správne baktérie z kvásku, spolu s kyselinou mliečnou, vám naviac posilnia črevnú mikroflóru. Pomôžu vám tak zlepšiť trávenie aj posilniť imunitu.

Ak si kváskový chlieb upečiete doma, máte istotu, že v ňom nebudú rôzne vylepšovadlá, kypridlá, škroby ani farbivá. Všetka táto chémia vaše telo zaťažuje a s jej vylučovaním má toľko roboty, že už mu neostanú sily na také dôležité veci ako regenerácia, chudnutie či hojenie rán.

Podobné články:

rýľ na fúriku
Praktický permakultúrny kurz u nás v okrese
Viete, čo je permakultúra? Nie, nebojte sa. Nechcem vás skúšať....
Čítať ďalej
domček na dedine
Ako ma Jarda Žídek zase potešil
Sledovanie verejnoprávnej televízie v sobotu podvečer je v poslednej dobe...
Čítať ďalej
V roku 2015 už nebudete sami
Rok sa s rokom stretol a vy ste opäť nenašli toho...
Čítať ďalej
S kým chceme zostarnúť
Hovoriť o starobe sa mladým akosi nechce. Ani nad tým...
Čítať ďalej
plot
Ako si správne vybrať pozemok
Kým mladí ľudia väčšinou túžia žiť vo veľkých mestách a...
Čítať ďalej
majoránka v črepníku
Vôňa majoránky za oknom
Poznáte vôňu majoránky? Verím, že väčšina by odpovedala: "Ale iste....
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.