Jabĺčka rekordne trvanlivé

V pondelok 9.7. som sa doobeda vybrala do záhrady popolievať kvety. Horúčava posledných dní im dáva poriadne zabrať. Ale držia sa statočne. Všetko som teda poliala a ani som nezbadala, kedy sa nado mnou objavil mrak. O chvíľu začalo pršať.


Myslela som si, že to bude len taká prehánka. No spustil sa poriadny hustý dážď. Schovala som sa do chatky a vychutnávala si pohľad na padajúce veľké kvapky. Príjemne sa ochladilo.

Ako si tak sedím na hojdačke, napadlo mi, že si v chatke aspoň trochu upracem. No a pri tom upratovaní som objavila debničku s jabĺčkami z vlaňajšej úrody. Niekoľko z nich som musela vyhodiť, boli zhnité. Ostalo mi ešte asi dvadsať celkom pekných kúskov. Keďže ich pri zbere ukladám vždy tak, aby sa vzájomne nedotýkali, tieto sa hnilobou nenakazili. Viem, veľa vitamínu C už v nich nie je, ani nie sú také chrumkavé, ale aj tak sú chutné a jedlé. Názov odrody presne neviem, len tipujem. S najväčšou pravdepodobnosťou je to Idared. V čase, keď som záhradu kupovala, jabloň tam už bola. Doteraz prežila všetku moju starostlivosť, vrátane každoročného zimného aj letného rezu. A darí sa jej. Aj vlani, napriek tomu, že nepršalo u nás skoro celé leto až do novembra, jabĺčok som mala za desať debničiek. Z toho jedného stromu.

naše jabĺčka

Moje vlaňajšie jabĺčka. Veríte?

A chcete vedieť, kde ich skladujem? No predsa v chatke. Bez akejkoľvek izolácie. Keď mrzne vonku, mrzne aj vnútri. Mám však svoje osvedčené finty, ako ich uschovať.

Na dno debničky rozložím novinový papier a naň drevené piliny. Potom zase novinový papier. Táto vrstva tvorí akési lôžko. Do neho ukladám jabĺčka tak, aby sa nedotýkali navzájom. Celú debničku obalím bublinkovou fóliou a nakoniec ešte zabalím do starého tkaného koberca. Potom už len záleží na „kvalite zimy“. Do mínus 15 vydržia bez problémov, pri väčšom mraze stuhnú. Veľa ich padne za obeť a zhnijú, ale pri úrode, aká bola vlani, nám vydržia cca do januára. A niektoré až do júla!

Tohtoročná úroda, zdá sa, by mohla tej vlaňajšej konkurovať. Urobila som poctivú prebierku, teraz nasleduje letný rez. Žiadne choroby ani škodcovia sa nevyskytli, striekať nebolo treba, takže to vyzerá na absolútne BIO.

Poznámka: Na fotke je v mise „primiešané“ kupované jabĺčko. Spoznáte ho? (Má navrchu svetlý fliačik) To len pre porovnanie.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.