Vedeli ste, že aj jablká majú svoj deň? Presnejšie pôvodné odrody jabĺk. Šľachtením vzniklo veľa rôznych nových odrôd, prevážne sú určené pre intenzívne pestovanie vo veľkovýrobe a našli si aj cestu do našich záhrad. A na tie pôvodné odrody ako keby sa zabúdalo. Myslím si, že neprávom.
Jablká si našu pozornosť iste zaslúžia a nie len teraz, kedy vrcholí ich zber. Okrem toho, že obsahujú vitamíny a ovocné cukry, sú aj osviežujúce. Sú vhodné na desiatu napríklad v práci.
V období úrody ich môžeme uložiť na neskoršiu konzumáciu, ak máme vhodnú pivnicu alebo iný priestor. Ale najmä spracovať. Možností je naozaj neúrekom. Budem rád, keď v komentároch napíšete váš spôsob spravovania. Okrem toho, že sa môžeme do sýtosti dojesť jablkovej štrúdle a dopiť jablkového muštu, na zimu si môžeme pripraviť jablkový kompót, niekto varí aj jablkový lekvár, ale nie každému chutí. Jablkové pyré si pamätáme z detstva.
Jablká v župane patria k teplým dezertom, jablkovú žemľovku môžeme priradiť k sladkým hlavným jedlám. Jablkami môžeme plniť aj ovocné knedle. A v neposlednom rade sa dajú jablká sušiť.
A čo vy, ako zužitkujete úrodu jabĺk?
Komentáre