Prečo kvalita špekáčikov pokrivkáva?

Asi každý z nás občas hodí za hlavu všetky odporúčania expertov na zdravú výživu a pochutí si na slovenskom špekáčiku, či už opečenom na ohni alebo doma na panvici. Lenže ako nakupovať a nespáliť sa? Čiže na čo si dať pri nákupe pozor, aby sme si pochutili a nenaleteli na akési polievkové hmoty, ktoré sa nám pri spracovaní roztečú alebo sa naopak scvrknú na polovicu?


Odporúčanie prvé: Čítajte etikety

Odpoveď je jednoznačná: starostlivo si prečítať etiketu. Legislatívne predpisy hovoria, že by špekáčik mal obsahovať minimálne 40% mäsa a tiež maximálne 45% tuku. Neslávne preslávené kuracie separáty, kože, farbivá a sójová múka – s ničím takým by nemal mať pravý slovenský špekáčik vôbec nič spoločné. Obsah mäsa bol mal byť aspoň 85%, aby mal skutočne tú správnu chuť, na akú sme zvyknutí od ohňov nášho detstva. Do obsahu masových zložiek pritom započítavame nielen hovädzie a bravčové či teľacie alebo hydinové mäso, ale aj masť a bravčové kože.

Hľadajte len špekáčiky

Dajte si pozor aj na názvy. Keď počujete slovo opekačka, ruky preč od takého výrobku, pretože nemusia mať v sebe vôbec žiadne mäso! A napodiv ani špekáčka nie je tým správnym termínom. Len názov špekáčik by mal zaručovať, že sú splnené spomínané technické normy o obsahu mäsa – je v nich totiž výslovne uvedený. Ak nemá správny obsah, nemal by sa ani nazývať špekáčiky.

spekacky

Kupovať náhradky je luxus

Podozrivým znakom je aj cena. Nedajte sa zlákať lákavou akčnou ponukou. Klobásky, ktoré vám v supermarkete ponúknu za 1,20 eur za kilo, mäsa určite nemá na rozdávanie. A kupovať si za takú cenu namletú zmes kuracích zvyškov pochybnej kvality a sójovej múky je skutočne pri dnešnej drahote príliš veľký luxus. Neriaďte sa ani pekným vzhľadom. Obchodníci vedia primiešať patričnú porciu farbív, aby tovar dobre vyzeral, ale o kvalite to nevypovedá vôbec nič.

V ohni pravdy

Krst ohňom v tomto prípade platí stopercentne. Ak sa vám špekáčik počas opekania scvrkáva, môžete si byť istí, že sú v ňom sójové náhradky. Naopak dobrý burtík zostáva rovnakej veľkosti aj po spracovaní, krásne sa vám po narezaní pri tepelnom spracovaní roztvorí a vyteká z neho šťava. A vonia mäsom, nie zmesou voňavých korenín, ktoré majú elegantne zakryť, že s mäsom nemá nič spoločné. Tiež by nemal čmudiť a pripekať sa.

Súvisiace:  Glutaman sodný: V čom spočíva jeho škodlivosť?

gril

Budú sa lepšie vynímať u pečiva?


Na záver odporúčanie: Pokiaľ si v supermarkete nie ste istí, kupujte radšej vákuovo balené špekáčiky. Keď nič iné, môžete si aspoň prečítať ich zloženie, ktorému sa snáď dá veriť. Keď vidím, čo v našich supermarketoch vydávajú za špekáčiky či opekačku, občas si hovorím, či by nestálo navrhnúť im, či by ich nepreradili radšej do oddelenia pečiva, keď rovnako obsahujú toľko sójovej múky. Je však otázkou, či by sa tam také rožteky s príchuťou mäsa vôbec predávali.

Podobné články:

Jesenný predaj stromčekov začne už onedlho
Leto sa už, zdá sa, skončilo, tí šťastnejší zbierajú poslednú...
Čítať ďalej
Máte už svoju záhradnú lavičku?
V zime je viac času premýšľať, čo nové v záhrade...
Čítať ďalej
Keď na oslavu, tak s vlastnými zákuskami
Keď sa rozhodnete, že opustíte spôsob stravovania, ktorý praktizuje väčšina...
Čítať ďalej
poctivepotraviny.sk
Dobré a zdravé
Také sú ovocie a zelenina vypestované poctivo v pôde na...
Čítať ďalej
Príprava cesta a pečenie
Kvások máme nakysnutý a pre budúce pečenie časť oddelenú. K ostatnému...
Čítať ďalej
Keď je pohovka maximálne účelná
Príjemné pohovky a sedacie súpravy sú častokrát dominantným prvkom našich...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.