O pohánke ste už určite počuli alebo čítali. Nesporne patrí medzi hity posledného obdobia v zdravom stravovaní. Má však svoju špecifickú vôňu aj chuť, ktorá nemusí každému vyhovovať. Výhodou je, že ju nemusíte jesť samotnú, ale môžete ju pridať do vášho obľúbeného jedla.
Trochu málo o pohánke
Je to dávno známa plodina, ktorá pochádza z oblasti strednej Ázie. V Európe ju pestovali už v 12. storočí a v 16. storočí bola vraj najobľúbenejšou potravinou. Postupne však záujem o jej pestovanie upadal a až v posledných rokoch sa situácia zmenila. Možno je to aj tým, že vzrástol záujem o bioprodukty a pohánka sa dá pestovať v režime bio, to znamená bez použitia chémie.
Z botanického hľadiska to nie je ani tráva ani obilnina, ale v kuchyni sa používa ako obilnina.
Obsahuje:
- bielkoviny, ktoré nadlho zasýtia
- zdravé tuky, znižujúce cholesterol
- minerály zinok, meď, selén a horčík, takže podporuje imunitu, srdcovo-cievny systém
- rutín, ten zlepšuje pôsobenia vitamínu C v tele a zvyšuje pružnosť cievnych stien
- vitamíny B1, B2, niacín a vo vrchnej obalovej vrstve semien vitamín E
- vlákninu, dôležitú v prevencii vysokého tlaku a cholesterolu, ale aj na dobré trávenie
Tým, že je výživná, diétna a zároveň prirodzene bezlepková, hodí sa na bežnú konzumáciu takmer pre všetkých. Ja doma používam pohánkovú múku, je výborná na zahusťovanie. Keďže dobre lepí, hodí sa do palaciniek a rôznych zeleninových placiek. Uvarené semienka pohánky pridávam do fašírky, do rizota alebo občas do polievky ako závarku.
Tu je môj recept na zapečenú pohánku na spôsob harule:
- 1 šálka pohánky (krúpy alebo lámanka, svetlozelená alebo svetlohnedá, nie tmavohnedá, tá je na klíčenie)
- 2 šálky vody, štipka morskej soli
Vodu dáme zovrieť, vsypeme pohánku, varíme na najslabšom plameni cca 10 minút, pokiaľ pohánka vodu nevsiakne. Necháme pod pokrievkou vychladnúť.
Na troche oleja opražíme 1 cibuľu s trochou rasce do svetlohneda. Tiež necháme vychladnúť.
Suroviny pred zamiešaním
Do misy postrúhame:
- 5 veľkých zemiakov, môže byť nahrubo, ide to rýchlejšie,
- 2 mrkvy, tiež nahrubo
Ku zemiakom a mrkve pridáme uvarenú pohánku, opraženú cibuľu a 3 vajcia.
Dochutíme podľa seba, soľou, korením, majoránkou. Dobre premiešame. Môžeme pridať trochu mlieka, aby vzniklo také tekuté akoby cestíčko.
Plech vymažeme olejom, ja vyložím papierom na pečenie, a cestíčko vylejeme. Dáme piecť do rúry pri teplote 170 °C na 45 minút. Pred koncom môžeme ešte posypať strúhaným syrom a spolu zapiecť, ale nemusí to byť.
Po upečení
Verím, že tento recept bude pre vás inšpiráciou, ako jednoducho, chutne a zdravo navariť a ešte k tomu aj ušetriť.
Aj takto pekne môžete naservírovať večeru
Komentáre