Zahryznite sa do šťavnatého vyzretého jablka. Spomeňte si, že jablko sprevádza človeka už pradávna. Odtrhnutie jablka zo stromu poznania znamenalo prvý hriech ľudského pokolenia. O jablko sa viedla Trójska vojna a stalo sa tiež súčasťou korunovačných klenotov, symbolov moci.
Lekárnička v jedinom plode
Jablko je elixírom zdravia a mladosti, ukrytom v jedinom guľatom plode. Nájdete v ňom veľké množstvo vitamínu C, ktorý zvyšuje imunitu a posilňuje srdce a krvný obeh. Obsahuje aj trochu tiamínu (vitamín B1), riboflavínu (vitamín B2), vitamínu B6 a E a tiež karoténu. Antioxidanty v jablkách chránia pred vznikom rakoviny. Okrem toho konzumácia plodov znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu a krvného cukru. Hryzenie jabĺk posilňuje ďasná, ktoré potom netrpia zápalmi. Vysoký obsah vlákniny pektínu pomáha rozprúdiť tráviaci systém. Obrovskou výhodou jabĺk je, že obsahujú asi 83% vody. Plody nie sú príliš kalorické, a preto ideálne dopĺňajú diétu. Chudnete? Doprajte si surové jablko na desiatu. Ale pozor, rozhodne ho nelúpajte, jablčná šupka je vynikajúcim zdrojom minerálov, napríklad fosforu, železa, draslíka a horčíka. Šťavnaté jablká vám pomôžu k zdraviu i štíhlej línii.
Skvelá lahôdka pre rôzne použitie
Z predchádzajúcich riadkov nám môže byť jasné, akú vysokú nutričnú hodnotu má jablko. Pritom ide o naše najbežnejšie ovocie, ktoré rastie prakticky všade. Nájdeme jablone pozdĺž ciest, starí hospodári, ktorí mali veľké ovocné sady, nikdy nezabúdali na jablone. Existuje ohromné množstvo jabloní a každé z jabĺk sa hodí pre iné účely. Jedno je ideálne na dobrý kompót, druhé na sušenie, tretie na jablkový závin, štvrté najlepšie odtrhnuté priamo zo stromu a piate má vynikajúcu chuť aj po dlhom zimnom skladovaní. Výborné sú všetky. Prečo teda jablká príliš veľa nejeme? Prečo radšej siahame o exotickom ovocí? Áno, máme ho dostatok v supermarketoch i ďalších obchodoch a zvykli sme si na ne. Možno práve z nadmiery ostatných exotických plodov sa stále menej a menej venujeme tejto našej klasike. Pritom možnosti jabĺk sú vynikajúce. Uplatnia sa nielen v sladkej kuchyni v kompótoch, zavinoch, ako súčasť kaší, ale dá sa napríklad aj upiecť kačica na jablkách. Perfektné sú sušené jablká, ktoré môžete maškrtiť namiesto kaloricky výdatných chipsov. Navyše jablká môžete v optimálnych podmienkach i skladovať a vydržia naozaj dlho.
Stačí nám jeden kus denne
Ale nejde len o jablká. Všeobecne na ovocie trochu zabúdame. Mali by sme ho jesť oveľa viac. Je totiž neoceniteľným zdrojom vitamínov, ale aj vlákniny a mnohých stopových prvkov, bez ktorých sa fungovanie nášho organizmu jednoducho nezaobíde. Napriek tomu ale zaznamenávame určitý pozitívny vývoj v oblasti množstva ovocia, ktoré zjeme. A to je samozrejme dobre. Hovoria o tom dokonca aj čísla štatistík. Podľa nich sme v roku 2001 zvládli za rok zjesť 70,1 kg ovocia, avšak v roku 2009 to už bolo 90,4 kg. Teda skvelý nárast o 20 kg. Ovšem potom bohužiaľ došlo k opätovnému poklesu. Možno je na vine zdražovanie, to nie je isté. A čo keď si tie čísla prevedieme na konkrétne kusy ovocia? Predstavte si, že veľké pekné dobre vyzreté jablko váži 150 gramov. V čase spotreby z roku 2001 by sme teda zjedli za rok 70 100/150 čo sa rovná 467 jablkám za rok. Teda v prepočte zjete denne 1,2 jablká. To nie je veľa. Aj v čase najväčšej spotreby v roku 2009 by nám vyšlo 1,65 jablka na deň. Preto nezabúdajte na konzumáciu ovocia, najmä teraz v sychravých dňoch. Výborný nápoj je nakrájať umyté však neolúpané jablko na plátky a vložiť do skleneného džbánku. Pridať k nemu kúsok celej škorice a všetko zaliať prevarenou vlažnou vodou a nechať minimálne dve hodiny stáť. Tento elixír vám pomôže udržiavať hladinu glykémie a tiež posilní imunitu.
Ve výčtu příznivých vlastností je dobré také zdůraznit jablečnou slupku jako zdroj rutinu, kterého je v naší stravě obecně nedostatek – čímž pak trpí naše cévy. Slupku určitě neloupat.