Keď nastupujete do nemocnice, veľmi nerozmýšľate o tom, aké jedlo vám tu ponúknu. Zvlášť, keď vám vaše bolesti nedajú spávať. Skôr sa nádejáte, že to bude jedlé a aspoň trochu chutné. A hoci neviem porovnať, akú stravu ponúkajú inde, čo sa týka obedov v lučeneckej nemocnici, z môjho pohľadu vyšli vcelku dobre. Aj keď nejaké to vylepšenie by im neublížilo.
Čo nám teda ponúkali ako obedňajšie menu? Viac menej klasickú „závodnú“ kuchyňu. Treba ale uznať, že chutnú. Ospravedlňujem sa, ale prvé dni som bola tak rozboľavená, že som zabudla jedlá vyfotiť.
Prvý deň – utorok
Každý nový pacient, hoci je dopredu objednaný, dostane v deň nástupu do nemocnice na obed len polievku. Na druhé jedlo nemáte nárok. Tá moja prvá bola akási vývarová, neindetifikovaná, vraj francúzska. Nebola zlá, ale bolo jej akosi primálo. A to som mala vraj šťastie, že mi ju kvôli neskorému návratu z vyšetrenia ohrievali, pretože susedkám ju vraj naservírovali úplne studenú. Tak vidíte. Niekedy môže byť aj z nevýhody výhoda.
Druhý deň – streda
Obed podávali presne o dvanástej. Musím ich pochváliť. Ten sa im vydaril. Polievka hrášková s domácimi krupicovými haluškami. Kúsky mäsa so šťavou aj s kúskami sterilizovanej uhorky a mäkkej údeniny. Mám podozrenie, že tie kúsky boli od včerajšej večere, no ale výsledok bol vcelku chutný. A šetriť sa musí! Ako príloha biele cestoviny. Kolienka. Chvála bohu nerozvarené. Ešteže tak.
Tretí deň – štvrtok
Polievka „nikde nič“. Tak takto ju nazvala jedna spolupacientka. Keby ste ju videli, teda tú polievku, a o chutnali, skonštatovali by ste zrejme to isté. Bol to zase nejaký vývar s trochou zeleniny. Ale treba uznať, že nechutila až tak zle ako vyzerala. Druhý chod bolo rizoto. Pár kúskov mäsa s mazľavou ryžou. Nijako vábne to nevyzeralo, ale chuť bola prekvapivo dobrá. A konečne sme dostali čosi šťavnatého. Sterilizovaná čalamáda z kapusty a mrkvy.
Štvrtý deň – piatok
Polievka akoby tým predošlým z oka vypadla. Vývar so zeleninou, susedka v nej našla aj trochu zemiakov a rozvarenej suchej bielej fazule. Druhé jedlo mi tiež chutilo, aj keď knedle zo zásady nejem. Postačil mi kúsok vareného bravčového mäsa, našťastie nebol mastný, s kôprovou omáčkou. Po obede som si ešte očistila jednu mrkvu, čo mi priniesol priateľ z domu. Tú pochrúmem a potom už chvíľu zase vydržím.
Piaty deň – sobota
Susedku prepustili a tak som obedovala sama. Ale nakoniec som aj tak mala spoločnosť. Ďalšiu susedku. Pacientku z vedľajšej izby. Polievka klasická, hnedá, ale výborná. Druhé jedlo plnený kapustný list s varenými zemiakmi. Zjedla som takmer všetko. Dnešný obed sa im fakt vydaril. Bolo to chutné aj výživné.
Šiesty deň – nedeľa
Na dnešný nedeľný obed som sa celkom tešila. Zase to bol nový zážitok. A nesklamal. Sviatočná polievka s rezancami bola naozaj výborná. Ako druhý chod sme mali čosi vyprážané so zemiakovou kašou a broskyňovým kompótom. Zemiaková kaša bola vraj z prášku. Usúdila to jedna susedka spolupacientka. Zrejme s tým má svoje skúsenosti. Ja som ich doteraz nemala. A to čosi vyprážané bola fašírka. Ale znova musím kuchára pochváliť. Bola fakt dobrá. Len tak ďalej. Škoda len, že nepridali aspoň malú maškrtu. Aj úplne maličký cukrík by sa rátal. No čo už. Rozpočet zrejme nepustí.
Siedmy deň – pondelok
Konečne polievka inej farby ako hnedej. Svetlejšia. Mala som pocit, že mohla byť kyslá zemiaková. A dva kúsky pizze. Pripomenulo mi to dávne časy, keď boli moje deti malé. Na oslavu každých narodenín sme zašli do pizzérie. No a dnes som mala tiež tak trochu dôvod na oslavu. Odchádzam domov.
Aj keď od nemocničnej stravy v dnešnej dobe snáď nikto neočakáva, že ho uzdraví, no mohla by tomu aspoň máličko pomôcť. Veď napríklad na neurologickom oddelení ležia aj ľudia po operácii, aj my sme mali takú pani spolupacientku. To nikomu nenapadne, že by štipka kyseliny listovej v podobe kúsočka čerstvej zeleniny či ovocia mohla takýmto pacientom pomôcť zaceliť ich pooperačné rany? Zaujímavé, že v niektorých nemocniciach to vedia a podľa toho sa aj riadia, hoci ani oni nemajú peňazí na rozdávanie.
A ak píšem kúsok čerstvej zeleniny či ovocia, nemyslím tým rovno brokolicu alebo pomaranče. Stačilo by len využiť lacnú domácu sezónnu zeleninu. Viete koľko porcií vytvoríte z obyčajnej hlávky kapusty?
Komentáre