Nemocničná strava – obedy

zelenina do polievky

Keď nastupujete do nemocnice, veľmi nerozmýšľate o tom, aké jedlo vám tu ponúknu. Zvlášť, keď vám vaše bolesti nedajú spávať. Skôr sa nádejáte, že to bude jedlé a aspoň trochu chutné. A hoci neviem porovnať, akú stravu ponúkajú inde, čo sa týka obedov v lučeneckej nemocnici, z môjho pohľadu vyšli vcelku dobre. Aj keď nejaké to vylepšenie by im neublížilo.


Čo nám teda ponúkali ako obedňajšie menu? Viac menej klasickú „závodnú“ kuchyňu. Treba ale uznať, že chutnú. Ospravedlňujem sa, ale prvé dni som bola tak rozboľavená, že som zabudla jedlá vyfotiť.

Prvý deň – utorok

Každý nový pacient, hoci je dopredu objednaný, dostane v deň nástupu do nemocnice na obed len polievku. Na druhé jedlo nemáte nárok. Tá moja prvá bola akási vývarová, neindetifikovaná, vraj francúzska. Nebola zlá, ale bolo jej akosi primálo. A to som mala vraj šťastie, že mi ju kvôli neskorému návratu z vyšetrenia ohrievali, pretože susedkám ju vraj naservírovali úplne studenú. Tak vidíte. Niekedy môže byť aj z nevýhody výhoda.

Druhý deň – streda

Obed podávali presne o dvanástej. Musím ich pochváliť. Ten sa im vydaril. Polievka hrášková s domácimi krupicovými haluškami. Kúsky mäsa so šťavou aj s kúskami sterilizovanej uhorky a mäkkej údeniny. Mám podozrenie, že tie kúsky boli od včerajšej večere, no ale výsledok bol vcelku chutný. A šetriť sa musí! Ako príloha biele cestoviny. Kolienka. Chvála bohu nerozvarené. Ešteže tak.

rizotoTretí deň – štvrtok

Polievka „nikde nič“. Tak takto ju nazvala jedna spolupacientka. Keby ste ju videli, teda tú polievku, a o chutnali, skonštatovali by ste zrejme to isté. Bol to zase nejaký vývar s trochou zeleniny. Ale treba uznať, že nechutila až tak zle ako vyzerala. Druhý chod bolo rizoto. Pár kúskov mäsa s mazľavou ryžou. Nijako vábne to nevyzeralo, ale chuť bola prekvapivo dobrá. A konečne sme dostali čosi šťavnatého. Sterilizovaná čalamáda z kapusty a mrkvy.

Štvrtý deň – piatok mäso s kôprovou omáčkou

Polievka akoby tým predošlým z oka vypadla. Vývar so zeleninou, susedka v nej našla aj trochu zemiakov a rozvarenej suchej bielej fazule. Druhé jedlo mi tiež chutilo, aj keď knedle zo zásady nejem. Postačil mi kúsok vareného bravčového mäsa, našťastie nebol mastný, s kôprovou omáčkou. Po obede som si ešte očistila jednu mrkvu, čo mi priniesol priateľ z domu. Tú pochrúmem a potom už chvíľu zase vydržím.

Súvisiace:  Dôvody, prečo behávať ráno

plnený kapustný listPiaty deň – sobota

Susedku prepustili a tak som obedovala sama. Ale nakoniec som aj tak mala spoločnosť. Ďalšiu susedku. Pacientku z vedľajšej izby. Polievka klasická, hnedá, ale výborná. Druhé jedlo plnený kapustný list s varenými zemiakmi. Zjedla som takmer všetko. Dnešný obed sa im fakt vydaril. Bolo to chutné aj výživné.

Šiesty deň – nedeľa

Na dnešný nedeľný obed som sa celkom tešila. Zase to bol nový zážitok. A fašírka so zemiakovou kašounesklamal. Sviatočná polievka s rezancami bola naozaj výborná. Ako druhý chod sme mali čosi vyprážané so zemiakovou kašou a broskyňovým kompótom. Zemiaková kaša bola vraj z prášku. Usúdila to jedna susedka spolupacientka. Zrejme s tým má svoje skúsenosti. Ja som ich doteraz nemala. A to čosi vyprážané bola fašírka. Ale znova musím kuchára pochváliť. Bola fakt dobrá. Len tak ďalej. Škoda len, že nepridali aspoň malú maškrtu. Aj úplne maličký cukrík by sa rátal. No čo už. Rozpočet zrejme nepustí.

Siedmy deň – pondelok

Konečne polievka inej farby ako hnedej. Svetlejšia. Mala som pocit, že mohla byť kyslá zemiaková. A dva kúsky pizze. Pripomenulo mi to dávne časy, keď boli moje deti malé. Na oslavu každých narodenín sme zašli do pizzérie. No a dnes som mala tiež tak trochu dôvod na oslavu. Odchádzam domov.

pizzaAj keď od nemocničnej stravy v dnešnej dobe snáď nikto neočakáva, že ho uzdraví, no mohla by tomu aspoň máličko pomôcť. Veď napríklad na neurologickom oddelení ležia aj ľudia po operácii, aj my sme mali takú pani spolupacientku. To nikomu nenapadne, že by štipka kyseliny listovej v podobe kúsočka čerstvej zeleniny či ovocia mohla takýmto pacientom pomôcť zaceliť ich pooperačné rany? Zaujímavé, že v niektorých nemocniciach to vedia a podľa toho sa aj riadia, hoci ani oni nemajú peňazí na rozdávanie.

A ak píšem kúsok čerstvej zeleniny či ovocia, nemyslím tým rovno brokolicu alebo pomaranče. Stačilo by len využiť lacnú domácu sezónnu zeleninu. Viete koľko porcií vytvoríte z obyčajnej hlávky kapusty?

Podobné články:

Spánok je súčasťou zdravej životosprávy a pomáha...
Hoci medzi ľuďmi často prevláda názor, že ten, kto často...
Čítať ďalej
Aj tupec má právo na názor
Moderné technológie rozšírili krčmu na celý svet. Svoj názor môže...
Čítať ďalej
klobása
Múka v klobáse. Vtip alebo bežná realita?
Údeniny kupujeme domov len výnimočne. Ale občas nejakou tou dobrou...
Čítať ďalej
krmítko pre vtáčiky
Nezabúdajme v zime na vtáčiky
Ako ste na tom túto zimu vy? Už ste pripravili...
Čítať ďalej
Kravské mlieko: Prečo je zdravé a môžeme...
Už ako malým deťom nám všetci dospelí tvrdili, že máme...
Čítať ďalej
Starostlivosť o záhradku podľa fázy Mesiaca
Keď žijeme v súlade s prírodou, môžeme sa vyhnúť mnohým...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.