Ešte si pamätáte, ako ste sa minulý rok tešili z bohatej úrody jabĺk vo vašej záhrade? Neviem ako vy, ale ja som ich mala naozaj neúrekom. Časť z nich som nasušila, časť použila na pečený čaj a tie zvyšné, zabalené v bublinkovej fólii pomaličky chrúmeme celú zimu. Lenže každá minca má dve strany a každé plus má aj svoje mínus. A tak aj veľká úroda môže byť síce fajn, ibaže skonzumovať ju býva niekedy nad naše sily. Čo teda s jabĺčkami, ktorých šupka už mierne zvráskavela a nevypadajú až tak lákavo? Skúste ich naplniť a upiecť. Získate tak skvelý dezert, ktorým rodinu nielen prekvapíte, ale aj potešíte a zahrejete.
Recept na túto dobrotu som videla v niektorej z minulých častí Malej farmy na ČT 1, ktorú tak rada pozerám. Ja som si ho však, ako vždy, trochu upravila. Jabĺčka boli pôvodne naplnené len zmesou sekaných orechov a domáceho džemu. Ja som túto plnku ešte vylepšila ovsenými vločkami. A nielen to. Pri servírovaní som tanierik dozdobila kôpkou domáceho tvarohovo-smotanového krému a la miláčik. A bola to fakt dobrota.
Jednoduchý recept na pečené jabĺčka
Najprv plnka
Na 10 jabĺk bude treba asi 4 PL ovsených vločiek. Tie v miske sparíme horúcou vodou. Kto má rád, môže aj mliekom, ale obyčajná voda úplne postačí. Necháme vločky vychladnúť a napučať. Potom k nim pridáme asi 4 PL sekaných orechov, 2 až 3 PL domáceho džemu. Na osladenie môžeme použiť med, stéviu alebo aj trstinový či obyčajný cukor. Všetko podľa chuti.
Jablká umyjeme a zo stredu vykrojíme jadrovník tak, aby vznikol otvor v tvare valca. Naplníme ich pripravenou plnkou a poukladáme do zapekacej misky buď z jenského skla alebo keramickej. Rúru zohrejeme na 180-200°C. Tesne pred pečením dáme navrch jabĺčok ešte tenké plátky masla a keď je rúra horúca, môžeme dať piecť na zhruba 15 až 20 minút. Servírujeme teplé, poliate vypečenou šťavou alebo doplnené domácim „miláčikom“.
Domáci tvarohovo-smotanový krém a la miláčik
V miske zmiešame jemný tvaroh s kyslou smotanou v pomere 1:1. Vzniknutý krém osladíme medom, ovoniame buď čistým vanilkovým práškom alebo klasickým vanilkovým cukrom, najlepšie trstinovým s pravou prírodnou bourbonskou vanilkou. Dobre zamiešame a môžeme podávať.
Komentáre