Pečené jabĺčka ako horúci zimný dezert

jabĺčka z minuloročnej úrody

Ešte si pamätáte, ako ste sa minulý rok tešili z bohatej úrody jabĺk vo vašej záhrade? Neviem ako vy, ale ja som ich mala naozaj neúrekom. Časť z nich som nasušila, časť použila na pečený čaj a tie zvyšné, zabalené v bublinkovej fólii pomaličky chrúmeme celú zimu. Lenže každá minca má dve strany a každé plus má aj svoje mínus. A tak aj veľká úroda môže byť síce fajn, ibaže skonzumovať ju býva niekedy nad naše sily. Čo teda s jabĺčkami, ktorých šupka už mierne zvráskavela a nevypadajú až tak lákavo? Skúste ich naplniť a upiecť. Získate tak skvelý dezert, ktorým rodinu nielen prekvapíte, ale aj potešíte a zahrejete.

 



Recept na túto dobrotu som videla v niektorej z minulých častí Malej farmy na ČT 1, ktorú tak rada pozerám. Ja som si ho však, ako vždy, trochu upravila. Jabĺčka boli pôvodne naplnené len zmesou sekaných orechov a domáceho džemu. Ja som túto plnku ešte vylepšila ovsenými vločkami. A nielen to. Pri servírovaní som tanierik dozdobila kôpkou domáceho tvarohovo-smotanového krému a la miláčik. A bola to fakt dobrota.

jabĺčka na pečenie
jabĺčka na pečenie

Jednoduchý recept na pečené jabĺčka

Najprv plnka
Na 10 jabĺk bude treba asi 4 PL ovsených vločiek. Tie v miske sparíme horúcou vodou. Kto má rád, môže aj mliekom, ale obyčajná voda úplne postačí. Necháme vločky vychladnúť a napučať. Potom k nim pridáme asi 4 PL sekaných orechov, 2 až 3 PL domáceho džemu. Na osladenie môžeme použiť med, stéviu alebo aj trstinový či obyčajný cukor. Všetko podľa chuti.

jabĺčka tesne pred pečením
jabĺčka tesne pred pečením

Jablká umyjeme a zo stredu vykrojíme jadrovník tak, aby vznikol otvor v tvare valca. Naplníme ich pripravenou plnkou a poukladáme do zapekacej misky buď z jenského skla alebo keramickej. Rúru zohrejeme na 180-200°C. Tesne pred pečením dáme navrch jabĺčok ešte tenké plátky masla a keď je rúra horúca, môžeme dať piecť na zhruba 15 až 20 minút. Servírujeme teplé, poliate vypečenou šťavou alebo doplnené domácim „miláčikom“.

upečené jabĺčka
upečené jabĺčka

Domáci tvarohovo-smotanový krém a la miláčik

smotanový krém
smotanový krém

V miske zmiešame jemný tvaroh s kyslou smotanou v pomere 1:1. Vzniknutý krém osladíme medom, ovoniame buď čistým vanilkovým práškom alebo klasickým vanilkovým cukrom, najlepšie trstinovým s pravou prírodnou bourbonskou vanilkou. Dobre zamiešame a môžeme podávať.

Podobné články:

Ako som si urobila radosť
Naplánovaná oprava nášho autíčka a následná skúšobná jazda bola minulú...
Čítať ďalej
Stará studňa prestala existovať
Na pozemku, ktorý sme pred dvomi rokmi kúpili, stála drevená...
Čítať ďalej
Denník pozitívneho IV.
Už je to dva týždne od kontaktu s pozitívnym a...
Čítať ďalej
Pozor, posadnutosť zdravým jedlom je tiež choroba
Jesť zdravo je pekné, ale ako sa hovorí, nič sa...
Čítať ďalej
Dámy, viete, ako na správnu výživu v...
Tehotenstvo rozhodne nie je ľahké obdobie, azda najväčším problémom je...
Čítať ďalej
Ako sa zbaviť upchatých pórov?
Čierne bodky na nose. To je nočná mora pre množstvo...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.