Pečené jabĺčka ako horúci zimný dezert

jabĺčka z minuloročnej úrody

Ešte si pamätáte, ako ste sa minulý rok tešili z bohatej úrody jabĺk vo vašej záhrade? Neviem ako vy, ale ja som ich mala naozaj neúrekom. Časť z nich som nasušila, časť použila na pečený čaj a tie zvyšné, zabalené v bublinkovej fólii pomaličky chrúmeme celú zimu. Lenže každá minca má dve strany a každé plus má aj svoje mínus. A tak aj veľká úroda môže byť síce fajn, ibaže skonzumovať ju býva niekedy nad naše sily. Čo teda s jabĺčkami, ktorých šupka už mierne zvráskavela a nevypadajú až tak lákavo? Skúste ich naplniť a upiecť. Získate tak skvelý dezert, ktorým rodinu nielen prekvapíte, ale aj potešíte a zahrejete.

 



Recept na túto dobrotu som videla v niektorej z minulých častí Malej farmy na ČT 1, ktorú tak rada pozerám. Ja som si ho však, ako vždy, trochu upravila. Jabĺčka boli pôvodne naplnené len zmesou sekaných orechov a domáceho džemu. Ja som túto plnku ešte vylepšila ovsenými vločkami. A nielen to. Pri servírovaní som tanierik dozdobila kôpkou domáceho tvarohovo-smotanového krému a la miláčik. A bola to fakt dobrota.

jabĺčka na pečenie
jabĺčka na pečenie

Jednoduchý recept na pečené jabĺčka

Najprv plnka
Na 10 jabĺk bude treba asi 4 PL ovsených vločiek. Tie v miske sparíme horúcou vodou. Kto má rád, môže aj mliekom, ale obyčajná voda úplne postačí. Necháme vločky vychladnúť a napučať. Potom k nim pridáme asi 4 PL sekaných orechov, 2 až 3 PL domáceho džemu. Na osladenie môžeme použiť med, stéviu alebo aj trstinový či obyčajný cukor. Všetko podľa chuti.

jabĺčka tesne pred pečením
jabĺčka tesne pred pečením

Jablká umyjeme a zo stredu vykrojíme jadrovník tak, aby vznikol otvor v tvare valca. Naplníme ich pripravenou plnkou a poukladáme do zapekacej misky buď z jenského skla alebo keramickej. Rúru zohrejeme na 180-200°C. Tesne pred pečením dáme navrch jabĺčok ešte tenké plátky masla a keď je rúra horúca, môžeme dať piecť na zhruba 15 až 20 minút. Servírujeme teplé, poliate vypečenou šťavou alebo doplnené domácim „miláčikom“.

upečené jabĺčka
upečené jabĺčka

Domáci tvarohovo-smotanový krém a la miláčik

smotanový krém
smotanový krém

V miske zmiešame jemný tvaroh s kyslou smotanou v pomere 1:1. Vzniknutý krém osladíme medom, ovoniame buď čistým vanilkovým práškom alebo klasickým vanilkovým cukrom, najlepšie trstinovým s pravou prírodnou bourbonskou vanilkou. Dobre zamiešame a môžeme podávať.

Podobné články:

Nastieľanie je výhodné v týchto horúčavách
Keď príde horúce leto s dlhotrvajúcim suchom, kedy niekoľko týždňov...
Čítať ďalej
Kúpa ovocného stromčeka ľahko a rýchlo
Chceli by ste si vysadiť do svojej záhrady nový ovocný...
Čítať ďalej
Kto neprežije delta variant?
To sú prognostici takí dobrí alebo plánovači takí svedomití? Tretia...
Čítať ďalej
klobásaklobása
Múka v klobáse. Vtip alebo bežná realita?
Údeniny kupujeme domov len výnimočne. Ale občas nejakou tou dobrou...
Čítať ďalej
Recepty po babke sú zdravé!Recepty po babke sú zdravé!
Recepty po babke sú zdravé!
Možno vám bude pripadať toto tvrdenie kacírske, ale je to...
Čítať ďalej
Šošovica nielen na tanieri alebo Keď chcete...
Patríte aj Vy medzi nás „okuliarnatých“? Okuliare boli a sú...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.