Čo hovoríte na grilovanie? Stretnutia s rodinou či dobrými priateľmi určite patria aj k vašim obľúbeným činnostiam. Príležitosťou na ne môže byť oslava narodenín niektorého z členov rodiny alebo len príjemné posedenie s hŕstkou známych či kolegov z práce. Ako však urobiť z obyčajného obeda nezabudnuteľný zážitok? Jednou z možností, ako všetkých prekvapiť, je zorganizovať grilovanie na záhrade pod holým nebom.
Možno si poviete: „To sa jej to radí, keď má s grilovaním skúsenosti. Iste vie, ako na to. Ale čo ja? Ako pripravím hostinu pre toľkých ľudí, keď som nič podobné ešte nikdy nechystala, keď som nikdy negrilovala? Zvládnem to vôbec?“
Len kľud. Žiaden strach. Veď žiadna kaša sa neje taká horúca, aká sa uvarí či ugriluje. Keď nad tým popremýšľate, všetko si dopredu naplánujete a pripravíte, určite zvládnete všetko s ľahkosťou a prehľadom. Najdôležitejšie je mať aspoň ten gril. Ak ho ešte nemáte, je najvyšší čas si ho zaobstarať. A verte mi, že sa vám zíde ešte mnoho krát. Kto má záhradu a veľký priestor, ten najlepšie využije veľký záhradný gril. Či už elektrický, plynový alebo prírodný na drevené uhlie. A kto záhradu nemá, grilovať sa dá aj na balkóne alebo na terase. V najhoršom prípade môžete grilovať aj vo vnútri. Nie ste tak odkázaní len na pekné počasie. Prenosný elektrický gril je nato ako stvorený. Vlastne tak môžete grilovať nielen keď vonku prší, ale aj v zime, keď mrzne a padá sneh.
Ak už gril máte, bolo by dobré premyslieť, čím si vzácnu návštevu uctíte. Tu vám možno veľa napovie počet stravníkov a hlavne to, či budú v prevahe muži alebo ženy. Výhodou je, že na dobrom grile nie je problém pripraviť akékoľvek jedlo. A tak kým väčšine mužov urobíte radosť poriadnym kusom mäsa, ženy možno dajú prednosť skôr niečomu ľahšiemu. Najrôznejšie druhy grilovanej zeleniny tak poslúžia nielen ako príloha, ale v kombinácii s dobrým čerstvým syrom či ľahkou jogurtovou omáčkou, zvládnu aj úlohu hlavného jedla.
Na grilovanie sa výborne hodia šťavnaté druhy zeleniny s výraznou chuťou ako sú paradajky a paprika. Využiť môžete aj chuťovo menej výrazné druhy. Pridaním rôznych byliniek a olivového oleja bude napríklad aj grilovaný lilek (baklažán) skvelou pochúťkou.
Zdá sa vám, že by to chcelo viac nápadov? Nie je nič jednoduchšie. Stačí si prečítať niektoré zaujímavé recepty na grilovanie na internete. Rozhodne sa oplatí pozrieť si napríklad recepty z cukety.
Aj keď sa nám grilovanie spája skôr s horúcim letom, jedlo pripravované na ohni naše telo skôr ohrieva. Preto sa paradoxne hodí viac do chladnejšieho obdobia. Naviac sa na dochutenie či už grilovaného mäsa alebo grilovanej zeleniny používajú niektoré pikantné koreniny, ktoré tiež pôsobia hrejivo. Keďže ale príprava jedla na grile prebieha rýchlo, v mäse aj zelenine ostane väčšina živín v nezmenenej podobe. Zároveň jedlo získa nenapodobiteľnú chuť a vôňu. A to je dôvod, prečo je grilovanie také obľúbené nielen v lete, ale po celý rok.
Komentáre