Tak to viem celkom presne! Mali sme možnosť zmerať trvanlivosť domáceho kváskového chleba s chrumkavou kôrkou a teraz dokážeme na túto otázku presne odpovedať. Totižto hneď po otázkach na recept na dobrý kváskový chlieb bola otázka na jeho trvanlivosť druhou najčastejšou otázkou od záujemcov o domáce pečenie chleba. Neraz som s humorom odpovedal, že: „Pokiaľ ho nezjete“ 😉 no ak ho naozaj z nejakého dôvodu rýchlo nezjete, ako dlho vydrží kváskový chlieb, kým sa pokazí?
Na tomto webe nájdete niekoľko receptov na kváskový chlieb. Vrátane toho, ako si založiť kvások na pečenia doma, keď v okolí nenájdete nikoho, kto by vám kvások daroval. Od čisto ražného chleba, pečeného takmer tekutého vo forme (vyzeral ako z ruského vojnového filmu 😉 ) sme postupne prešli na chlieb z kombinácie ražnej aj pšeničnej múky. Teraz pečieme asi takého chleby, vždy dva naraz.
Dva preto, že máme k dispozícii dve menšie ošatky a aj naša elektrická rúra je lepšie stavaná na dva menšie chleby, ako na jeden veľký. Po upečení to vyzerá asi takto:
No ale nedávno sme piekli štyri chleby. Dva dni po sebe po dva chleby. Pretože sme šli na dovolenku na sedemnásť dní a vedeli sme, že pani domáca v penzióne organizuje pre svojich hostí grilovačky, tak sme tiež chceli niečím prispieť. A samozrejme sám som chcel počas dovolenky mať k dispozícii „svoj“ chlieb, ktorý mi Olinka vždy s láskou napečie.
Doma mi väčšinou dva bochníky vydržia tak desať-dvanásť dní, podľa toho ako mi chutí 😉 Takže bolo jasné, že ku koncu dovolenky asi budem odkázaný aj na chlieb kupovaný. Dva z dovezených bochníkov sme postupne zjedli počas dvoch grilovačiek a ja som si zo svojich chlebov postupne ujedal na raňajkách. A pretože sme veľa jedli obedy a večere mimo penziónu, môj chlieb sa mi míňal celkom pomaly. Dokonca to vyzeralo, že mi vydrží celú dovolenku.
Trvanlivosť kváskového chleba
Nevydržal. Pätnásty deň od upečenia som na ňom objavil malé stopy plesne. Keďže je mi jasné, že pleseň je hubovité ochorenie a prerastá celým bochníkom, nie je len tam, kde sa objavila na povrchu, skončil celý zvyšok (akurát na dva dni po dva krajce) v smetnom koši.
Po celý čas bol zabalený v bavlnenej hrubej utierke a celé to bolo v mikrotenovom sáčku. Keďže chladničku v penzióne sme mali plnú zeleniny z domácej záhrady alebo mäska z miestneho bitúnku a predajne, chlieb bol položený v kuchyni na stole pri okne, teplota sa pohybovala medzi 15 až 20 °C. Aj tak si myslím, že štrnásť dní je slušná doba trvanlivosti. Počas nej chlieb trochu stvrdol, ale stále bol mäkký a dal sa krájať, nie je to tak, že by bol tuhý ako štolverk a lámal by sa. Len nie je taký mäkký, ako tesne po upečení.
Ešte ten deň sme v okresnom meste sa pokúšali vybrať nejaký kupovaný chlieb, ktorý by bol čo najzdravší, ergo obsahoval by čo najmenej chemikálií, bez ktorých sa všetci, čo pečú chlieb doma, zaobídu. A aj sa podarilo. Ale mi z neho kus ostalo a tak som ho dojedal doma.
Druhý deň po návrate mi Olinka upiekla opäť dva bochníky jej vynikajúceho chleba. A ja som jedol po jednom krajci jej chleba, po jednom z toho kupovaného. A tak sa stalo, že druhý bochník ostal zabalený na lavici pri stole. Keďže teplota u nás v panelákovej kuchyni je asi 24°C, tak po týždni, keď sa v chladničke uvoľnilo miesto, šiel druhý chlieb do nej.
Keď som dojedol prvý bochník aj krajce z kupovaného chleba, pustil som sa aj do druhého bochníka. No veľa som si ho neužil. Pätnásty deň sa na ňom na spodku objavili známky plesne a mal som po opäť chlebe. Našťastie to už bol upečený čerstvý, lebo nás čakala návšteva u svokrovcov a Olinkinej mame tiež veľmi chutí jej chlieb. Tentoraz sa ale musela uspokojiť s jedným bochníkom 😉
Takže odpoveď na úvodnú otázku je celkom jasne zodpovedateľná. Domáci kváskový chlieb vydrží dva týždne. Či ho skladujete vonku alebo v chladničke, či je v teple alebo chlade.
Poctivo upečený chlieb z poctivých surovín, s bielkovinami štiepenými kváskom z ražnej múky, bez chémie, bez konzervantov, bez dochucovadiel a iných chemikálií, ktoré majú za úlohu predĺžiť jeho dobu upotrebiteľnosti, je jeho trvanlivosť a požívateľnost štrnásť dní bez toho, že by stvrdol na kameň a nedal sa krájať alebo hrýzť.
Čo ale potom dávajú pekári do tých svojich chlebov, že aj keď sú v ňom konzervanty a iné prímesi, na tretí deň je tvrdý ako kameň a plesnivý?
V každom prípade dnes už všetci vieme, že ak chcete doma piecť chlieb s kváskom, nemusíte sa báť, že vás táto práca bude zdržiavať každý deň. Pokiaľ upečiete dosť veľké bochníky alebo viacej chlebov naraz, nemusíte piecť chlieb často, stačí raz za týždeň až desať dní a vždy budete mať pre seba a svoju rodinu čerstvý a zdravý mäkký chlieb, ktorý neublíži vášmu telu.
Komentáre