Môj priateľ so svojím kamarátom sa dohodli, že sa pôjdu pozrieť na trh s autosúčiastkami do Poľska. Ponúkli nám, teda jeho manželke a mne, že ak na nich počkáme, kým si tam vybavia svoje veci, vezmú nás do neďalekého obchodného centra na nákupy. Tejto lákavej ponuke sme, samozrejme, nemohli odolať. Trh začína v nedeľu skoro ráno. Vyraziť na cestu bolo treba už krátko po polnoci. Na to, že sa niekde po ceste najeme v reštaurácii, sa spoľahnúť veľmi nedalo. Non stop motoresty na Slovensku takmer vymreli. Keďže z hľadiska racionálneho stravovania aj dostatku energie na celý deň je potrebné stravovať sa každé tri hodiny, musela som túto situáciu vyriešiť sama.
Deň pred cestou som upiekla čerstvý kváskový chlieb. K nemu pár plátkov kvalitnej šunky s kúskom tvrdého syra. Priateľovi som pripravila jeho obľúbený biely chlieb s jogurtovou nátierkou, šunkou, dvoma plátkami syra a trochou zelenej papriky. Raňajky vybavené. A čo na obed? Vyprážané kura.
Možno si poviete, že to nie je zrovna zdravá strava. Máte sčasti pravdu. Ale chuť a vôňa tohto jedla nám pripomína naše detstvo, keď vyprážané kuracie stehno nemohlo chýbať na žiadnom výlete. Zdravšia alternatíva v mojom podaní bolo „štíhle“ kura, kúpené v malej mäsiarni. Vyzeralo ako domáce. Žiadne umelo „nafúknuté“ hormónmi. Doma som ho umyla, naporcovala a zbavila kože. Na obalenie som použila celozrnnú špaldovú múku, vajíčko a strúhanku z grahamových rožkov. Po vysmažení som jednotlivé kúsky vybrala na papierovú servítku, aby som ich zbavila prebytočného tuku. Ako prílohu som použila chlieb od raňajok. Miskou nakrájanej čerstvej uhorky so šupkou som doplnila enzýmy, vlákninu aj tekutiny. Ako zákusok či na neskorší olovrant som ešte upiekla kysnutý koláč z celozrnnej múky s čerstvými slivkami a drobenkou. Ak by sme boli napriek tomu hladní, žiadny problém. V zálohe ešte ostalo päť chlebových placiek z čerstvo namletej pohánkovej múky.
Aby sme predišli únave, je dobré dodržať aj pitný režim. Preto u nás v aute nikdy nechýba pár fliaš perlivej vody a moja obľúbená voda z vodovodu.
Keď sa takto vyzbrojíte na cestu, má to minimálne jednu veľkú výhodu. Určite nebudete hladní a ak sa vám cestou naskytne možnosť najesť sa niečoho dobrého podľa vašej chuti, vždy môžete svoje jedlo doniesť domov.
Komentáre