Aj vy ste vo svojej solničke vymenili klasickú soľ za morskú v domnení, že je zdravšia? Že obsahuje plno cenných minerálov, ktoré naše telo potrebuje? Urobila som tak pred časom aj ja. Vyskúšala som niekoľko druhov. Medzi inými aj tú s názvom „Gemma di mare“, vyrobenú v Taliansku. A bola by som si ňou solila jedlo pokojne ďalej, nebyť článku v jednom časopise.
O soli sa toho už popísalo veľa. Či už o tej klasickej kuchynskej alebo morskej. Soľ ako taká je pre naše telo nevyhnutná. Zabezpečuje rovnováhu vnútorného prostredia, zlepšuje príjem živín z varených jedál, stimuluje ľadviny. A jednoducho nám chutí.
V poslednom období sa však preferuje používanie hlavne soli morskej. Zvlášť, ak je prírodná a nerafinovaná. Ibaže morskú soľ dostanete kúpiť častejšie rafinovanú. Teda bielenú a bohužiaľ zbavenú tých najcennejších minerálov. Zato však obohatenú o všeličo. Okrem umelo pridaného jódu v nej nájdete trebárs kyanid.
„Neškodný kyanid“
Kyanid draselný, známy aj ako cyankáli, je silný jed. Učili sme sa to už v škole na hodinách chémie. Tým, že zamedzuje prístupu kyslíka k bunkám, jednoducho ich zabíja udusením. Citlivé sú naň hlavne bunky, ktoré kyslík najviac potrebujú. A to bunky mozgu a srdca. Zabíja spoľahlivo už v priebehu niekoľkých minút.
A čo s tým má spoločné morská soľ? Možno nič. A možno až priveľa. Takmer každá totiž obsahuje kyanid. Našťastie nie ten draselný, ale ferokyanid sodný. Vraj zabraňuje spekaniu kryštálov.
Vo väčšine príručiek sa dočítate, že E535 je neškodná látka. Jej molekula je tak pevná, že sa v tele v žiadnom prípade nerozkladá a teda nie je schopná vyvolať otravu. Podľa viacerých autorov je však E535 látka, ktorá na organizmus pôsobí nepriaznivo.
Tak si vyberte. Ak sa chcete po tejto informácii vrátiť k používaniu klasickej soli z nášho solivaru v Prešove, dajte pozor. Ferokyanid draselný už nájdete aj tam. Že by to bola daň za to, že sme si zvykli na jemnú sypkú soľ a výrobcovia sa nám ju snažia vyrobiť za každú cenu? Aj za cenu prípadného poškodenia zdravia?
Každopádne soľ s kyanidom do mojej kuchyne nepatrí. Skončila v koši a viac túto značku nekúpim.
Ten „fero“ kyanid ma dostal tiez. Rovnako som si pamatal,ze kyanid do hrnca velmi nepatri a to,ze sa k nemu pridal Fero, ma nijako zvlast neupokojilo. Tak som zacal patrat a dostal som sa az na tuto stranku.
Je to des, co vsetko dnes konzumujeme. A vsetko sa pritom odohrava v dobrej viere, ze ked si kupite nieco v potravinach, nebude to predsa nevhodne na jedenie. Omyl, opak je pravdou.
Este jedna poznamka k „zdravej“ morskej soli. Kazda sol je morska, aj ta z Presova, ba dokonca ta z Presova moze byt aj zdravsia ako vsetky sucasne morske druhy, kedze je to sol z mora spred milionov rokov. Je len otazko,co vsetko v Presove do soli pridaju…
Tiež máme túto soľ v kuchynke v práci a presne som si všimol ten kyanid. I keď hotové jedlo nesolím. Je pravda, že ferrokyanid sodný sa považuje za bezpečnú látku, ale i tak by som sa tejto soli radšej vyhýbal. Radšej čistú soľ aj napriek tomu, že ju občas treba rozdrviť v rukách.
Vratit sa k presovskej soli uz neda. To ze je na obale napisane solivary nic neznamena, je to len nazov. Povod soli je rakusko, je to aj v popise vyrobku 😉 http://www.cas.sk/clanok/358802/presovska-sol-nepochadza-zo-slovenska-tazia-ju-v-rakusku/
Aspoň vidíme, čo skutočne chcú „zahraniční investori“. Našťastie sú aj iné zdroje a je len na zákazníkoch, ktoré výrobky v obchodoch uprednostnia a tým dajú obchodníkom najavo, ktorý tovar si môžu strčiť… naspäť do skladu.
Vy geniovia, a cim si myslite ze solia rozky a ine produkty ktore kupujete v supermarketoch?
A prečo si myslíš, že si kupujeme rožky v supermarketoch?