Najvyšší čas vyprázdniť nádrže na vodu

Jeseň je nenávratne za nami. Dni sú sychravé a studené, vo vzduchu cítiť prichádzajúcu zimu. Kto sleduje predpoveď počasia, iste zaregistroval príchod prvých nočných mrazov. Neklamný signál, že život v záhradách sa spomalil a treba ich pripraviť na „zimný spánok“. My sme využili posledný víkend pred prichádzajúcimi mrazmi, aby sme dokončili posledné prípravy na zimu v našej záhrade za mestom.


V záhrade pestujeme ovocie a hrozno. Všetko na sušenie alebo priamy konzum. Preto aj hrozno oberáme postupne, podľa toho ako ktorá odroda dozrieva a tiež podľa toho, ako rýchlo ho dokážeme doma zjesť. Každý rok sa nám potom stane, že pár stopiek ostáva na koreni až do príchodu prvých mrazov. Lenže mokro po dažďoch hroznu nesvedčí a to začína hniť. Preto sme posledné stopky ostrihali a skončili v kompostovisku. Bolo by pohodlnejšie nechať ich na viniči, ale nechceme, aby ich chytali plesne a choroby, ktoré by potom ohrozili celú novú úrodu. Takže rukavice na ruky, nožničky do jednej a vedro do druhej ruky a hor sa, za hodinku sme mali všetko očistené.

Kým sme sa pustili do zimnej oberačky, dal som vypustiť oceľovú nádrž na dažďovú vodu. Zachytávame ju na streche chatky s terasou a využívame na polievanie záhrady v dňoch sucha. Keby teraz v nádrži zamrzla, rozpínajúci sa ľad by nádrž a výpustný ventil roztrhol a mali by sme po zásobárni.

Výpustný ventil na nádrži je zabezpečený malým visacím zámkom, preto, akých susedov v záhradke máme. Dá sa zamknúť ako v zatvorenej, tak aj otvorenej polohe. Pod ventil som nasadil dve odkvapové rúry za sebou, ktoré vodu odvádzajú do záhrady, ďalej od chatky. Potom som ventil otvoril a zamkol. Kým sme oberali zvyšky hrozna do kompostu, voda z nádrže vytekala a zavlažovala záhradu. Keď všetka voda vytečie, ventil ostane stále otvorený. Ak sa do nádrže dostane voda zo strechy, okamžite odtečie preč. Takto sa nemusíme báť ľadu a jeho deštrukčných následkov. A ani toho, že nejaký „dobrák“ v našej neprítomnosti ventil zatvorí.

Podobné články:

Strašidelné tuky? Už dávno nie. Tieto sú...
Tuky a oleje už dávno nie sú postrach. Obsahujú mastné kyseliny,...
Čítať ďalej
Aj sliepkam je v lete teplo
Napriek tomu, že naše sliepky majú postavené voliéry s plnou...
Čítať ďalej
Stévia – sladká novinka v našej kuchyni
Kvalitné zrelé ovocie, ideálne vlastnoručne vypestované, chutí úžasne. Je dostatočne...
Čítať ďalej
Hydina, ktorá vám zachutí
Na dobré sa rýchlo zvyká a keď ochutnáte v rôznych...
Čítať ďalej
kváskový chlieb
Kváskový chlieb a chudnutie
Často sa ma ľudia pýtajú, či sa dá pomocou kváskového...
Čítať ďalej
elektrický gril
Slávnosť na záhrade
Čo hovoríte na grilovanie? Stretnutia s rodinou či dobrými priateľmi...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.