Múka biela či celozrnná ?

Určite ste už niekde počuli alebo čítali o tom, aké cestoviny či pečivo sa doporučuje, pokiaľ si chcete zachovať zdravie, energiu či štíhlosť. Áno, správne, predsa celozrnné.

Ono sa to ľahko povie, len niekedy ťažšie dodržiava. Prídeme do obchodu a hľadáme… To, čo nachádzame, sa veľakrát len tvári, že je zdravé, ale nie je tomu zďaleka tak.


V ponuke bežného reťazca, hlavne v malých mestách, nájdete napríklad obrovské množstvo rôzne tmavého chleba a pečiva. Podľa čoho sa teda orientovať, keď aj ten najtmavší chlieb je mäkký a nadýchaný? No a práve toto je ten prvý poznávací znak. Chlieb upečený z múky z celého zrna nebude nikdy ako vata. Bude vždy hutnejší, ťažší a bez veľkých pórov. Je to dané tým, že samotná múka je iná. V ideálnom prípade sú použité všetky súčasti zrnka, to znamená okrem bieleho jadra plného hlavne lepku, aj obaly zrnka, čiže plevy plné vlákniny a vitamínov radu B a tak isto klíček. A ten je zásobárňou enzýmov dôležitých pri trávení. Nehovoriac o tom, koľko energie sa v ňom skrýva, keď si predstavím, že je schopný vyklíčiť, rásť a dať novú úrodu.

Problém je v tom, že sa táto úžasná energia rýchlo stráca. Zhruba do dvoch týždňov po namletí vyprchá. A samotné tuky tiež žlknú. Takže kto by sa s tým už babral, mlieť múku vždy čerstvú a ešte k tomu sa báť, že sa pokazí. Asi by sa im to neoplatilo. A neznalý zákazník si aj tak musí vybrať z toho, čo je na regáli. Netuší o čo všetko ho obrali. Pritom mohol mať ešte aj vápnik, horčík, selén či tak dôležitú vlákninu. A to si teraz musí kúpiť v lekárni. Ale zato má rôzne kypridlá a farbivá, bez čoho mohol byť. Človek by si myslel, že sa chlieb bez toho ani nedá upiecť.

Ale všetko sa dá, len treba chcieť. Mám to odskúšané. U mňa doma nenájdete žiadnu bielu múku, pritom pravidelne varím cestoviny, pečiem chlieb aj koláče a ide to. Moja rodina si zvykla, že všetko je tmavšie a bodkované, to tá vláknina, ale inak sa nesťažujú. Vyhradila som si miesto v skrinke na celé obilniny a keď idem variť či piecť, len vsypem obilie do mlynčeka, zapnem a múku mám hotovú behom pár sekúnd. Niekedy je skôr problém zohnať to celé zrno. Ešte pšenica a raž sa dá, ale špalda, kamut či ovos je problém. Obchodníci sa toho boja a keď už to objednajú, tak od radosti nevedia, čo za to pýtať. Ceny sú minimálne dvojnásobné v porovnaní s nákupom v Čechách. Takže sa oplatí skôr nakupovať cez internet alebo ako to robím zväčša ja, že keď ideme do Čiech, urobím si väčší nákup. Veď celé zrno vydrží aj rok.

Súvisiace:  Ako sa nespáliť na slnku

Podobné články:

Diviaky znivočia záhradu
Na jeseň a v zime menej často chodíme do záhrady....
Čítať ďalej
Ako na prekyslenie?
Za ideálnych okolností je pomer kyselín a zásad v našom...
Čítať ďalej
sušené jablká
Nerobte z lekárov alkoholikov
U nás taká obyčaj, k lekárovi si podarúnok prichystaj. A...
Čítať ďalej
Aktovka, alebo batoh? Ako si správne vybrať?
Mnohí rodičia malých školákov si dnes nevedia poradiť s obrovským...
Čítať ďalej
Päť rád pre kancelárske krysy: Ako bojovať...
Patríte tiež medzi kancelárske krysy, ktoré vo svojom zamestnaní neustále...
Čítať ďalej
Recept na tirolskú polievku
Tento recept som odkukala z programu „S Italem v kuchyni“,...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.