Múka biela či celozrnná ?

Určite ste už niekde počuli alebo čítali o tom, aké cestoviny či pečivo sa doporučuje, pokiaľ si chcete zachovať zdravie, energiu či štíhlosť. Áno, správne, predsa celozrnné.

Ono sa to ľahko povie, len niekedy ťažšie dodržiava. Prídeme do obchodu a hľadáme… To, čo nachádzame, sa veľakrát len tvári, že je zdravé, ale nie je tomu zďaleka tak.


V ponuke bežného reťazca, hlavne v malých mestách, nájdete napríklad obrovské množstvo rôzne tmavého chleba a pečiva. Podľa čoho sa teda orientovať, keď aj ten najtmavší chlieb je mäkký a nadýchaný? No a práve toto je ten prvý poznávací znak. Chlieb upečený z múky z celého zrna nebude nikdy ako vata. Bude vždy hutnejší, ťažší a bez veľkých pórov. Je to dané tým, že samotná múka je iná. V ideálnom prípade sú použité všetky súčasti zrnka, to znamená okrem bieleho jadra plného hlavne lepku, aj obaly zrnka, čiže plevy plné vlákniny a vitamínov radu B a tak isto klíček. A ten je zásobárňou enzýmov dôležitých pri trávení. Nehovoriac o tom, koľko energie sa v ňom skrýva, keď si predstavím, že je schopný vyklíčiť, rásť a dať novú úrodu.

Problém je v tom, že sa táto úžasná energia rýchlo stráca. Zhruba do dvoch týždňov po namletí vyprchá. A samotné tuky tiež žlknú. Takže kto by sa s tým už babral, mlieť múku vždy čerstvú a ešte k tomu sa báť, že sa pokazí. Asi by sa im to neoplatilo. A neznalý zákazník si aj tak musí vybrať z toho, čo je na regáli. Netuší o čo všetko ho obrali. Pritom mohol mať ešte aj vápnik, horčík, selén či tak dôležitú vlákninu. A to si teraz musí kúpiť v lekárni. Ale zato má rôzne kypridlá a farbivá, bez čoho mohol byť. Človek by si myslel, že sa chlieb bez toho ani nedá upiecť.

Ale všetko sa dá, len treba chcieť. Mám to odskúšané. U mňa doma nenájdete žiadnu bielu múku, pritom pravidelne varím cestoviny, pečiem chlieb aj koláče a ide to. Moja rodina si zvykla, že všetko je tmavšie a bodkované, to tá vláknina, ale inak sa nesťažujú. Vyhradila som si miesto v skrinke na celé obilniny a keď idem variť či piecť, len vsypem obilie do mlynčeka, zapnem a múku mám hotovú behom pár sekúnd. Niekedy je skôr problém zohnať to celé zrno. Ešte pšenica a raž sa dá, ale špalda, kamut či ovos je problém. Obchodníci sa toho boja a keď už to objednajú, tak od radosti nevedia, čo za to pýtať. Ceny sú minimálne dvojnásobné v porovnaní s nákupom v Čechách. Takže sa oplatí skôr nakupovať cez internet alebo ako to robím zväčša ja, že keď ideme do Čiech, urobím si väčší nákup. Veď celé zrno vydrží aj rok.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.