V mojej schránke sa objavil zaujímavý email. Týkal sa založenia kvásku. Pisateľka by si rada založila svoj vlastný kvások, len s tým vraj nemá žiadne skúsenosti. A keďže má obavy, aby ju prvotný neúspech od pečenia neodradil, rada by sa dozvedela čosi z mojich bohatých skúseností s kváskom.
Myslím, že táto téma by mohla zaujať viacerých z vás a tak som sa rozhodla spracovať odpoveď na tento email formou článku.
Aj moje bohaté skúsenosti začali tým, že som o kvásku nič nevedela. Napriek tomu, že som si postup naštudovala od úplného začiatku, a nebol vôbec zložitý, ja naivná som si myslela, že si prácu uľahčím tým, že si kúpim hotový sušený kvások, rozrobím ho s vodou a bude hotovo. Ale nebolo. Kvások chytil pleseň a ja som si aj tak nakoniec musela svoj kvások založiť aj vychovať sama. Ale len raz. Na začiatku. Odvtedy používam stále ten istý. Len ho vždy pred pečením chleba dokŕmim a je to.
Ak si pozorne prečítate moje články o založení kvásku, jeho kŕmení aj pečení chleba, budete mať všetky potrebné informácie.
Verte, založiť kvások nie je nič, čo by ste nezvládla. Ale ten pocit, že si dokážete upiecť svoj vlastný chlieb bez droždia, len z múky a vody, stojí určite za to.
dakujem za super stranku s uzitocnymi informaciami – pred 4 dnami som si (snad uspesne) zalozila vlastny kvasok, dnes rano som polovicu odobrala a nakrmila na buduce pecenie a do druhej polovice som pridala 400g muky, trochu teplej vody a nejake zrniecka 🙂 kedze vacsinou robim taketo veci „od oka“, spolieham sa na vlastny pocit, kedy je cesto dobre,…v kyske z Tupperware som to chvilu pomiesila lyzicou, islo to krasne, zakryla som to a nechala kysnut, dufam, ze vecer budem moct piect 🙂
mam ale 2 otazocky –
1. ked som do toho zvysneho kvasku pridala dalsiu raznu muku a vodu, porobili sa mi hrcky z muky, nevadia?
2. raz obsahuje lepok – cize nie je vhodna pre celiatikov – ale – ak kvasinky spracuvaju lepok, je kvaskovy chlieb pre nich vhodny? co po stiepeni lepku ostava?
Ja napr nie som celiatik, ale nesmiem psenicu ako taku (spaldu a raz ano) a kravske mlieko. Trosku ma zaujimaju tie procesy.
dakujem a prajem pekny den
Warning: Undefined array key 1 in /data/6/3/63be5345-0f9e-4008-8009-3efaf0eec091/dobreazdravo.sk/web/wp-content/plugins/wp-useragent/wp-useragent-detect-os.php on line 668
Dobrý deň,
aj ja ďakujem za vaše sympatie. A teraz k tým otázkam.
1. Keď prikrmujete kvások pridaním múky a vody, je dôležité, aby v ňom neostali žiadne hrčky. Pretože kvasinky sa nemôžu v suchom strede hrčky dobre rozmnožiť a tým pádom ani rovnomerne múku aj lepok naštiepiť. Ja to robím tak, že najprv pridám len malé množstvo vody, aby vznikla kašička a potom postupne pridávam zvyšnú vodu podľa rozpisu.
2. Či je alebo nie je kváskový chlieb vhodný pre celiatikov sa nedá povedať jednoznačne. Aj keď sa lepok ako zložitá bielkovina pri niekoľkohodinovom kvasení štiepi na časti jednoduchšie , napriek tomu nie je stráviteľný pre každého. Je to individuálne. Ja by som odporúčala celiatikom veľmi opatrne skúšať. Ono nakoniec, kváskový chlieb sa dá upiecť aj z inej ako pšeničnej či ražnej múky.