K víkendovej pohode patria u nás aj neskoré raňajky. Bývajú pestrejšie ako cez týždeň, keď sa ráno ponáhľame do práce. V kľude si nachystáme dobrú šunku, syr, čerstvú zeleninu a k tomu nesmú chýbať vajíčka na všelijaké spôsoby. Doteraz sme mávali len vajíčka slepačie. Ale minule som urobila malú zmenu. V obchode ma zaujali drobné vajíčka s fliačkami. Prepeličie. Boli také milé, že som neodolala a kúpila dve podložky. Nech sa máme dobre.
O prepeličích vajíčkach som čítala, ale nikdy som ich neochutnala. Pripraviť sa dajú na rôzne spôsoby. Od varenia, cez smaženie až po údenie. Ja som ich pre začiatok jednoducho uvarila. Ale pozor! Keďže sú také malinké, treba ich variť podstatne kratšiu dobu ako slepačie. Na mäkko im stačí jedna minúta. Na tvrdo boli hotové za tri minúty. Po uvarení došlo na čistenie od škrupín. Robota ako za trest. Vajíčka boli asi veľmi čerstvé, lebo škrupinky sa rozpadávali na také malé kúsky, že zbaviť sa ich bolo bez prúdu vody takmer nemožné. Keď sa mi to konečne podarilo, na tanieri som ich ozdobila trochou zelenej pažítky, priložila zopár našich balkónových paradajok a kráľovské raňajky boli na stole. Hurá!
len na porovnanie
Hoci sme už boli poriadne hladní, jemnú chuť varených prepeličích vajíčok sme si naozaj vychutnali. Pre každého vyšlo po šesť kúskov, keďže sme traja a v obale ich bolo 18.
A viete prečo sú prepeličie vajíčka považované za zdravšie ako slepačie? Vraj majú málo cholesterolu. Čo je vcelku logické. Veď sú oveľa menšie. Slepačie vajíčko váži zhruba okolo 50 gramov a priemerná váha prepeličieho bola 12 gramov. Sú bohaté na kvalitné aminokyseliny, teda základné zložky bielkovín. Obsah minerálov je podľa dostupných zdrojov vyšší ako u vajec slepačích. Najmä vápnika, železa a horčíka. Vitamíny sú zastúpené hlavne tie zo skupiny B. Thiamín, riboflavín a pyridoxín.
kráľovské raňajky
Vďaka tomuto zloženiu sú vhodné nielen na spestrenie jedálnička, ale na každodennú konzumáciu, dospelých aj detí. Posilňujú organizmus a zlepšujú imunitu. Údajne pozitívne pôsobia aj pri srdcovo-cievnych chorobách, cukrovke či astme. Ich konzumácia po dobu šiestich týždňov sa vraj vyrovná pobytu vo vysokohorskom prostredí alebo pri mori.
Tak neviem, či budem mať tú trpezlivosť, čistiť toľké vajíčka každý deň, ale kvôli tým pozitívam sa možno aj prekonám. Aj keď tie hory, priznám sa, ma lákajú tiež.
Komentáre