Určite ste sa na školských hodinách chémie učili, že pH stanovuje pomer kyselín a zásad. Ideálnym stavom je pritom neutrálne pH, a to aj v ľudskom tele. Bohužiaľ ale na túto skutočnosť často zabúdame. Pritom prekyslenie organizmu vedie k zdravotným problémom, často chronického charakteru.
Zahlcujeme sa kokteilom chémie
Cítite sa unavení? Trápia vás neustále nadúvanie a plynatosť? Trpíte zápchou? Máte problémy s trávením? Páchne vaša stolica? Páli vás záha? Máte zapáchajúci pot? Bolia vás kĺby? Objavujú sa vám kožné vyrážky? Nedarí sa vám schudnúť? Ak ste si na niektorú z otázok odpovedali kladne, možno, že váš organizmus je prekyslený. Naše telo neustále dostáva „nášup“ v podobe rôznych chemických látok. Farbivá, konzervanty, prídavné látky, to všetko denne konzumujeme v potravinách, bez toho, aby sme si uvedomovali. Aj úplne obyčajný chlieb obsahuje niekoľko éčok. Upravované a priemyselne vyrábané potraviny sa skrátka bez týchto látok nezaobídu a vo väčšej či menšej miere ich nájdeme prakticky vo všetkom, snáď s výnimkou čerstvého ovocia a zeleniny. Ak sa chcete požitiu éčok čo najviac vyvarovať, snažte si všeličo pripravovať sami doma alebo nakupovať od lokálnych farmárov či vyberať bio výrobky.
Jeme málo ovocia a zeleniny
Mali by sme preto obmedzovať potraviny, ktoré sa významne podieľajú na zvýšení kyslosti v našom tele. Ktoré to sú? Väčšinou ide o potraviny živočíšneho pôvodu, teda mäso, ale aj vajcia alebo mliečne výrobky. Ďalej všetky priemyselne spracovávané potraviny podporujú kyslosť, patria sem aj kvasené jedlá a pečivo a koláče z kysnutého cesta, káva, alkohol, čokoláda, sladké sýtené limonády… Pýtate sa, ako je možné, že trebárs mliečne výrobky vytvárajú kyslé prostredie? Obsahujú totiž bielkoviny, ktoré sa v našom tele rozkladajú na kyseliny. Zdanlivo to teraz vyzerá, že si nemôžete dopriať k jedlu skoro nič, ale v skutočnosti to tak nie je. Nejde o zákaz týchto potravín, je ale treba ich jesť s mierou a vyvážene sem zaraďovať aj potraviny pôsobiace zásadotvorne, medzi ktoré patrí hlavne zelenina a ovocie. Práve toto ale často podceňujeme. Väčšina z nás je málo zeleniny a ovocia, pritom práve ono nám významne pomáha udržovať acidobázickú rovnováhu nášho tela.
Ako merať pH ?
Ak si chcete overiť, ako na tom s pH svojho vnútorného prostredia vlastne ste, kúpte si meracie pH papieriky, ktoré zoženiete bežne v lekárňach. Hladinu pH potom merajte na prvom rannom moči. Ak sa pohybuje okolo siedmich, je všetko v poriadku, ak je príliš kyslé alebo naopak zásadité, upravte si podľa výsledkov stravu. Skúšajte si tento test po dobu niekoľkých dní, kým dosiahnete uspokojivého výsledku. Ani potom ale nezabúdajte si čas od času preveriť, či je všetko v poriadku. Vaše telo vám poďakuje za pravidelnú starostlivosť.
Detoxikujte organizmus
Ak svoj jedálniček prispôsobíme tomu, že budeme konzumovať viac zeleniny a ovocia, nielen, že zneutralizujeme kyslé prostredie, ale budeme tiež samozrejme lepšie a rýchlejšie chudnúť. Čas od času je tiež vhodné zaradiť do jedálnička detoxikáciu. Nemusí nutne ísť o žiadny dlhodobý pôst. Stačí jednodňový oddych pre váš organizmus. Svojmu telu počas detoxikácie doprajete len ľahko stráviteľné potraviny a dostatok tekutín. Ideálne je stanoviť si ako oddychový deň napríklad pondelok po náročnom víkende, kedy ste viac jedli.
Veľmi dobrým prostriedkom, ako dosiahnuť acidobázickú rovnováhu, je citrón. Hoci sám má pH okolo 2,6 a kyslú chuť, nášmu telu naopak pomáha udržať zásaditejšie prostredie. Ak si denne doprajete kvalitnú čistú neperlivú vodu s pár kvapkami koncentrovanej citrónovej šťavy, urobíte veľký krok smerom k odbúraniu prekyslenia. Pomôže vám v detoxikácii organizmu.
Odkyslenie je oveľa náročnejšie, hlavne ak to chcete dosiahnúť len stravou. Ja som sa o to dlho neúspešne snažila. ŽIaľ, ani rôzne vitamíny a výrobky, či už sú bio alebo nie, nie sú istotou, že dosiahnete optimálne pH. Mne pomohlo až Alkalio. To obsahuje všetkých 19 účinných látok potrebných pre odkyslenie organizmu. Priaznivé účinky prišli už po pár dňoch a optimálnu hladinu pH potvrdil aj pH test. Pri iných výrobkoch, to hladinu pH neupravilo.