Iste ste aj vy tento rok zháňali kvalitnú údenú šunku na sviatočný stôl. Niektorí možno u mäsiara. Iní v supermarkete. A hoci sa zdá byť ponuka naozaj široká, je to roky o tom istom. Cena za kilo nás síce nezruinuje, no kvalitu si ja predstavujem inak. A vy? Alebo sa vám zdá podiel mäsa 60 % na kvalitnú šunku dostačujúci?
Nie každý je veriaci a oslavuje Veľkú noc pôstom. A keby aj. Na veľkonočnú nedeľu aj pondelok predsa tradičná údená šunka nesmie na žiadnom stole chýbať. No vybrať si rolku v obchode býva častokrát problém. Pokiaľ teda nechcete nejakú akciovú s podielom mäsa tak 40 %. Alebo že by už takú nevyrábali? No, pravdu povediac, ja som už takúto raritu teda dávno nevidela. Ale kto vie? Možno sa z minulých rokov fakt poučili a prestali takýto šmejd plný vody zákazníkom ponúkať.
Aj 97% mäsa v šunke môže byť realita
U nás v meste majú obchody dva veľké reťazce. Na porovnanie: Billa vo svojom letáku ponúkala vraj „tradičnú slovenskú kvalitu“. Šunkovú rolku z krkovičky aj pliecka. No podiel mäsa mali obe od 60 do 63%. Ale ľudia, najmä starší, si ich kládli do vozíkov vo veľkom. Pritom málokto si pozrel zloženie. Však je to otrava, nosiť so sebou okuliare a v kuse škúliť po tých malých písmenkách. Veď keď raz napíšu „tradičné“ a ešte k tomu „kvalitné a slovenské“, nie je predsa o čom premýšľať. Ak by však tie okuliare mali, zistili by, že si z obchodu kúpou tejto šunky odvážajú okrem mäsa aj obyčajnú vodu. A to až štvrtinu váhy celej šunky. Možno by sa potom nečudovali, prečo im tá šunka chutí ako špongia. No, bohužiaľ, inak ani chutiť pri tom zložení nemôže.
Kto si však ešte pamätá, ako chutila údená šunka pred možno dvadsiatimi rokmi a teraz, vie, o čom hovorím. Dnes už takú nikto nerobí. Alebo že by predsa? Veruže áno! Dostanete ju kúpiť v Lidli. Teda aspoň pred sviatkami ju mali. Podiel mäsa, prosím pekne, 97 %. Tak to sa hneď tak nevidí. Bola som na ňu fakt zvedavá. A keďže som bola akási prechorená a nechcelo sami skoro ráno vstávať, poprosila som dcéru, či by nešla tú skvelú šunku kúpiť. Išla hneď ráno o siedmej. A výsledok? Šunky neúrekom, záujem ľudí minimálny. Dokonca zažila situáciu, že pán v rokoch nahlas utrúsil: „Také malé škvarky, nech si ich nechajú.“
Malé kúsky, vysoká kvalita
Áno, mal sčasti pravdu. Tie rolky šunky mali len okolo pol kila a teda žiadne veľké kusy to neboli. Ale ten podiel mäsa ma zlákal. Kúpili sme ich nakoniec štyri. Dve do mrazničky a dve na okamžitú spotrebu. Nevedela som sa dočkať, kedy ich uvarím a spoločne doma ochutnáme.
Veľkosť roliek sa nakoniec ukázala byť prednosťou. Bez problémov sa mi vmestili aj do menšieho hrnca a rýchlo sa uvarili. A ako chutili? Fantasticky! Tak toto je šunka, akú si pamätám z detstva. Na priereze naozaj mäso, žiadne bubliny. A pri trhaní sa oddeľovali jednotlivé kúsky po vláknach. Presne ako z mäsa. Aj chutila výborne. Žiadna presolená umelá hmota. Tak to som už dávno nevidela.
Zdá sa, že nám predsa len svitá na lepšie časy. Že ani kvalitná šunková rolka by v budúcnosti nemusela byť problém. A ako to dosiahnuť? Najlepšie tak, že tie „tradičné“ vodnaté špongie, ktoré niektorí obchodníci honosne nazývajú šunkami, jednoducho prestaneme kupovať.
Komentáre