Chémia v potravinách: Prečo obsahujú éčka?

glutaman

Neustále sa ponáhľame, a to sa prejavuje aj v našom stravovaní. Ruku na srdce, málokto si každý deň dopraje čerstvé uvarené jedlo. Veľmi často siahame po rôznych polotovaroch alebo instantných náhradách. Tie ale nie sú pre naše telo zdravé a navyše obsahujú veľkú dávku škodlivej chémie. Ako a prečo sa chémia do potravín vlastne dostáva?

 
 


Rezerva v chladničke na horšie časy

Dôvodom je skutočnosť, že sa potraviny vyrábajú masovo vo veľkom množstve. Kladú sa na ne veľké nároky z hľadiska trvanlivosti, pretože sa prepravujú na veľké vzdialenosti. Tiež sa dlhú dobu skladujú. Aj my koncoví spotrebitelia máme veľké nároky na ich trvanlivosť a dlhšiu skladovanie práve vzhľadom k nášmu hektickému životnému štýlu, kedy nemáme čas. Nestihneme nakúpiť, a tak potrebujeme, aby sme mali v chladničke nejakú rezervu, napríklad v podobe jogurtu s dlhou dobou trvanlivosti alebo vákuovo zatavené šunky, ktorú taktiež môžeme v chlade skladovať dlhšie, bez toho, aby utrpela jej kvalita a nepokazila sa.

Éčka sa pridávajú aj kvôli vôni, farbe a chuti

Lenže potraviny samy o sebe vo svojom prírodnom prevedení tak dlhú trvanlivosť nemajú. Ich životnosť je obmedzená, potom sa pokazia. Preto ak chceme, aby vydržali dlhšiu dobu, nezostáva než do nich pridávať ďalšie látky, ktoré zaistia, že sa nebudú tak rýchlo kaziť a budeme ich môcť dlhšie skladovať. A sme pri tom, pretože k slovu prichádza chémia. Nám dobre známe potravinové aditíva, čiže éčka. Dôvodom, prečo sa v potravinách objavujú, však nie je len technologické spracovanie a skladovanie, ale tiež zlepšenie vlastností. Väčšinou totiž chceme, aby potraviny, ktoré si kupujeme, pekne voňali, boli farebné a dobre chutili.

Kvalitné suroviny sa ľahko dajú premeniť v dobrý pokrm

spagety Málokto si uvedomuje, že prírodná farba, vôňa aj chuť potraviny nie je príliš výrazná. Zvýrazní ju práve pridanie rôznych aróm, zvýrazňovačov chuti a farbivá. Akonáhle si raz navykneme na potraviny, ktoré sú pekne farebné, voňavejšie a majú výraznejšiu chuť, nechceme sa už vracať k tým prírodným. Tie nám totiž zrazu začnú pripadať fádne, bez chuti. Naše chuťové bunky si skrátka zvykli na inú chuť a majú problém jej zase odvyknúť. Pritom ak sú potraviny kvalitné, sú chutné samy o sebe. Zamysleli ste sa niekedy napríklad nad tým, prečo Talianom stačia k jedlu špagety, vyzreté rajčiny, panenský olivový olej a strúčik cesnaku a vykúzlia z týchto surovín veľmi chutný a chuťové bunky doslova provokujúci pokrm? Jednoducho preto, že používajú kvalitné suroviny, ktoré sú chutné samy o sebe. Aj veľmi jednoduchý pokrm sa potom premení na veľmi chutné jedlo a nie je k tomu potrebné ani príliš veľa námahy.

Súvisiace:  Desať percent stačí na začiatok

Vyvarujte sa chemického koktailu

Lenže keď máte už nekvalitné východiskovej suroviny (napríklad saláma bez mäsa len zo strojne oddelených kuracích separátov) ťažko z takej hmoty vyrobíte niečo chutné. Takéto jedlo dostane nejakú chuť jedine vtedy, keď do neho pridáte veľké množstvo dochucovadiel, zvýrazňovačov chuti a podobných látok. Vo výsledku sa tak len napcháte nechutným chemickým koktailom. Na rozdiel od kvalitných surovín pre vás tiež také jedlo nebude mať prakticky žiadnu výživovú hodnotu. Obsahuje totiž len veľké množstvo chémie, ale prakticky žiadne vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie pre telo dôležité a potrebné látky. Takže je dobré sa ho vyvarovať.

Varte do zásoby, oplatí sa to

pokrm Snažte sa preto nekupovať polotovary a pokiaľ možno sa úplne vyvarovať instantných jedál. Aj keď práve nestíhate a nemáte na jedlo čas, skúste si miesto polievky z prášku dať napríklad kus celozrnného chleba s kvalitnou šunkou a dobre vyzretou paradajkou. Príprava takéhoto jedla vám zaberie zhruba rovnako času, ale s chlebom so šunkou a zeleninou dostanete do svojho tela oveľa viac výživných látok. Naučte sa tiež variť do zásoby. Pripravte si treba hrniec polievky či omáčky a zamrazte ju do vaničiek do mrazničky. Až budete mať opäť naháňačku, len vytiahnete vaničku s jedlom, rozmrazíte a máte teplé domáce jedlo pripravené za úplne rovnakú dobu, akú by vám zabralo varenie instantnej polievky.

Podobné články:

nemecká kopa
Účasť na permakultúrnom kurze – časť druhá...
Aký by to bol kurz o pestovaní rastlín, keby v...
Čítať ďalej
Jesenný predaj stromčekov začne už onedlho
Leto sa už, zdá sa, skončilo, tí šťastnejší zbierajú poslednú...
Čítať ďalej
Oprava záhradného vedra
V záhrade treba často niečo niekam prenášať. Niekedy menšie veci,...
Čítať ďalej
Sezóna plotov je tu
Jar je v plnom prúde a okrem tradičných jarných prác,...
Čítať ďalej
chlieb vo forme
Kváskový chlieb pre bezlepkovú diétu
Keď sa povie „kváskový chlieb“, väčšina ľudí si predstaví klasický...
Čítať ďalej
aquaholder
Ako Nova objavila nový Ariel
V duchu hesla: „Dobrých rád nie je nikdy dosť“, sa...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.