Myslíte, že na kvalitné jedlo potrebujete profesionálne gastro vybavenie? Zabudnite na to, pozrite sa na niekoľko tipov na chutné letné recepty.
Horúce letné dni sú obľúbeným obdobím nejedného z vás. Príjemný letný vánok, obdobie dovoleniek a deťmi milované prázdniny. Z toho všetkého sála pohoda a kľud. Jediné, čo vie dať človeku zabrať, sú naozaj vysoké teploty, kedy sa nám nič nechce. A najmä nie stráviť dlhé hodiny v kuchyni pri varení. Teplo od sporáka vie poriadne unaviť a ťažké nezdravé jedlá aj tak nechutia tak dobre, ako inokedy. Poradíme vám niekoľko receptov, pri ktorých sa v kuchyni nezdržíte veľmi dlho a naviac nepotrebujete na ne špeciálne gastro vybavenie.
Leto je okrem ľahkých jedál aj obdobie výletov a piknikov. Zaobstarajte si domov eko obaly, drevený riad a po príprave jednoduchého obedu a občerstvenia ho jednoducho zabaľte a vyberte sa na výlet. Najlepšia je počas horúcich letných dní prechádzka do lesa alebo k vode, kde sa môžete príjemne schladiť. Naviac eko obaly sú šetrné k prírode a veľmi ľahko sa separujú, takže vaša svačinka v prírode ju nezaťaží ani po ekologickej stránke. A v prípade, že sa vám nechce ťahať príbory, skvelým riešením je drevený riad, ktorý rovnako ako eko obaly veľmi ľahko separujete.
Máte pocit, že už neviete, čo by ste navarili a hľadáte inšpiráciu? Pripravili sme pre vás niekoľko rýchlych a dobrých receptov.
Skvelé recepty na letné obdobie
Nechajte sa inšpirovať ľahkými receptami zo surovín, ktoré sú pre letné obodbie typické.
Ľahký tuniakový šalát s rukolou
Zabudnite na tuniaka z konzervy, doprajte si lahodný a osviežujúci šalát. Kúpte si chutný čerstvý steak z tuniaka. Ten nakrájajte na malé kúsky a opražte na panvici. Na dobre horúcom oleji opražte tuniaka, kým z vrchu mierne nezhnedne, no vo vnútri by mal ostať stále jemne ružovkastý. Keď je hotový, vyberte ho do misky a pridajte zázvor, cesnak, tymián a chilli a nechajte to spolu odležať.
Medzičasom si nakrájajte papriku a paradajky na menšie kúsky. V rovnakej panvici, ako ste robili tuniaka, paradajky a papriku osmažte, kým jemne nezmäknú.
Na servírovací tanier si uložte rukolu, môžete ju jemne pokvapkať citrónom, pridajte tuniaka, zeleninu a uvarené vajíčko. Vajíčko najlepšie chutí a vyzerá, keď je prekrojené na polovicu. Dochutiť si šalát môžete podľa vašej chuti a máte hotovo.
Cuketové muffiny
Cuketa je potravina, ktorej je v lete naozaj dostatok. Využite ju na rôzne spôsoby, jedným z nich sú cuketové muffiny. Nastrúhajte cuketu a nechajte ju odstáť, nech jemne pustí vodu. Vedľa si nastrúhajte tvrdý syr a papriku. Vedľa vo väčšej mise vyšľahajte vajíčka s koreninami ako soľ, čierne korenie a oregano. Do vyšľahaných vajíčok pridajte cuketu, syr, papriku. Do zmesi pridajte múku podľa potreby a prášok do pečiva.
Pripravenú zmes pridajte do plechu na muffiny a dajte piecť. Pečte 20-25 minút pri približne 200 stupňoch. Nechajte vychladnúť a môžete sa do nich pustiť.
Šaláty na sladko
Nebojte sa ani čisto sladkých receptov či sladko-slaných. Leto je obdobie plné ovocia. Nakrájajte si ovocie podľa svojej chuti. Slivky, marhule, broskyne, maliny či černice, to všetko je v lete dostupné viac ako inokedy. Prelejte javorovým sirupom a máte hotovo. Alebo skombinujte sladko-slané chute. Melón so syrom a sušenou šunkou.
Nebojte sa počas letných mesiacov experimentovať. Vymeňte ťažké mäsové jedlá za ľahké zeleninové. Nestrávite tak množstvo času v kuchyni a miesto toho sa môžete vybrať do prírody. Eko obaly vám poslúžia na to, aby ste si dobroty mohli zabaliť so sebou.
Komentáre