Vo väčšine domácností sa počas vianočných sviatkov varia tradičné jedlá. Ani u nás tomu nebolo inak. Veľký hrniec kapustnice, zemiakový šalát, ryba aj domáce široké rezance s tvarohom. A hoci toho bolo dosť, dva dni po sviatkoch už nebolo čo jesť. Začala som teda vymýšľať, čo uvariť. No a napadlo mi, že sme dávno nemali lángoše.
Viem, viem. Nič extra zdravé to nie je. Veď práve preto som ich aj dávno nerobila. Ale občas neuškodí urobiť aj malú výnimku.
Problém nastal vo chvíli, keď som zistila, že akosi nemám dosť múky. Ale hovorím si: „Nevadí, nejaké to zrnko sa u nás vždycky nájde.“ A našlo. Pšeničné. Nasypala som ho do mlynčeka, mlynček zapojila do elektriny a zatlačila vypínač. V priebehu niekoľkých sekúnd som mala múku hotovú. Čerstvú. Voňavú. Pravú. Celozrnnú.
Potom som si už len overila v starom zošite rozpis a s radosťou sa pustila do miesenia. Možno tento recept aj poznáte. Je veľmi jednoduchý. Z celej dávky vyjde cca 20 kúskov.
- 1 kg múky
- 1 kyslá smotana alebo jogurt (250 ml)
- ½ L mlieka (ak je múka celozrnná, bude ho treba trošku viac)
- 1 ČL soli
- 1 kocka droždia (42 g)
Postup:
Múku dáme do misky. V teplom mlieku rozpustíme droždie. K múke pridáme smotanu, mlieko s droždím aj soľ. Vymiesime hladké cesto, zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme na dve hodiny do chladničky. Po tomto čase cesto vyberieme a rozdelíme na bochníky. Ja robím skôr menšie. Na podložke ich nechám ešte mierne nakysnúť. Potom z bochníkov urobím placky s priemerom tak 12 až 15 centimetrov. Znova nechám trochu nakysnúť. Potom už len vysmážam. Tentoraz som na vysmážanie použila zmes olivového oleja a prečisteného masla.
Výhodou tohto cesta je to, že v chladničke vydrží aj do druhého dňa. Môžete si ho teda rozdeliť, časť usmažiť dnes a časť nechať na zajtra. Alebo časť usmažiť a časť opiecť na sucho na panvici, prípadne upiecť v rúre ako posúch.
Ako výzdobu môžete použiť dobrý kečup, strúhaný tvrdý syr. Alebo smotanu zmiešanú trebárs s rozotreným cesnakom či nadrobno nasekanou pažítkou.
Komentáre