Nedá sa povedať, že by som pizzu jedol pravidelne a ani sa o to nesnažím. No z času na čas si ju dám. Väčšinou vtedy, keď sa ponáhľam do záhrady skôr, ako sa stihnem naobedovať. Alebo keď čakáme partiu pomocníkov a na grilovanie nie je vhodný čas. A keď ju teda jedávam menej často, o to viac si potrpím na kvalitu.
V podstate je to veľmi pohodlné. Zavolám si do pizzerie, objednám pizzu a neskôr sa po ňu zastavím cestou do záhrady. Aj keď sme už vyskúšali postup, že sme si objednali niekoľko rôznych pizz a nechali si ich doviezť. Pizzeria je tiež riešením, keď sme na cestách a nedokážeme si z ponuky moderných jedál vybrať nič aspoň trochu jedlé a stráviteľné.
Za svoj život som teda ochutnal pizzu z nejedného podniku a nemohol som si nevšimnúť rozdielnosť chutí aj pri rovnakých receptúrach. A keďže jeden môj známi je majiteľom pizzerie, povedal mi, v čom je ten rozdiel. Suroviny a ich spracovanie robia svoje, ale nezameniteľnú chuť jedlu dajú pece na drevo. Pretože plynová pec vysušuje, veď to vedia aj gazdinky v domácnostiach, že mäso pečené v plynovej rúre je suchšie, ako v elektrickej. A z elektrickej pece pizza nie je zlá, ale nie je to celkom ono. Takže som sa zameral na to, ktorá pizzeria v meste používa akú pec a ostal som verný jednej pizzerii. Prekvapí niekoho, že je to tá kamošova?
Keď som s priateľmi hovoril, že v záhrade plánujeme postaviť altánok a pri ňom miesto na prípravu kulinárskych dobrôt, pýtali sa, či poznám pizza pece a či ju tam budeme mať. U nás by sa skôr uživila pec na pečenie chleba. Najčastejšie ale v záhrade grilujeme mäso a našu vlastnú zeleninu. Pizzu tak často nejeme, aby sme mali vlastnú pec na pizzu, ale nič nie je nemožné. Keby sme mali okolo seba kŕdeľ vnúčeniec, čo ešte môže prísť, tak možno zvážim aj inštaláciu pizza pece, nech majú všetci radosť z domáceho jedla. A budeme mať nie len pizzu, ale aj kváskový chlieb s vôňou dreva a chuťou, ktorá sa nedá s ničím zameniť.
Komentáre