Oplatí sa tlakový hrniec?

hrniec

Rozmýšľate o kúpe tlakového hrnca a neviete, či sa vám to vôbec vyplatí? Tiež som nad tým dlho váhala. Predsa len cena nie je najnižšia. Kam ho vôbec dám a vrátia sa mi vynaložené peniaze? No ako sa hovorí, risk je zisk! A kým niečo nevyskúšate, neviete. Najlepšie na španielskych vtáčikoch podľa Jardu Žídeka.


Hovädzie mäso máme celkom radi. Zvlášť, ak je z doma chovaného zvieraťa, môže byť vítaným spestrením bežného jedálnička. Len sa občas stane, že dostanete do rúk mäso a vlastne ani neviete aké je staré. To spoznáte až pri úprave. Niektoré je hotové doslova za pár minút a iné musíte variť či dusiť aj dlhé hodiny.

kvalitný kus mäsa Plnený španielsky vtáčik z hovädzieho mäsa vnímam ako typické jedlo českej kuchyne. No mohol by to byť skvelý tip na nedeľný obed aj u nás. Doteraz som ho ale nikdy nerobila. Odrádzala ma nielen zložitá príprava, ale aj to, či ho budem vedieť dobre ochutiť a hlavne, či nepokazím drahé mäso tým, že aj po uvarení bude príliš tvrdé.

Správny postup je základ

Jarda Žídek v relácii Nebíčko v papuľke mi dal zase raz dobrý tip. Mäso najprv naplnil, zabalil do alobalu a nechal pomaly piecť. Medzitým si urobil základ omáčky. Keď sa mäso upieklo, závitky vybral z alobalu, vložil do omáčky a nechal ešte podusiť.

alobal Postup sa mi zdal jednoduchý a tak som si v nedeľu povedala, že to s tými vtáčikmi skúsim. Dodržala som všetko podľa majstra kuchára. Suroviny, dobu pečenia aj dusenia. No výsledkom som bola dosť sklamaná. Zrejme kravička už nebola najmladšia, lebo mäso ostalo tvrdé. Zle sa žulo a vlákna nám ostávali v zuboch. Čo teraz s tým? Vyhodiť?

Vcelku jednoduché riešenie

Dostala som super nápad. Dovariť obed v tlakovom hrnci. A tak som všetko mäso aj s omáčkou preložila do tlakového hrnca. Zavrela, natlakovala a nechala dusiť ešte dvadsať minút. A výsledok? Mäsko mäkké jedna báseň. No sporák čo už. „Po skušení naučení“, ako hovorila jedna stará babka. Nabudúce budem múdrejšia. Ten postup balenia mäsových závitkov do alobalu je dobrý nápad. Toho sa budem držať aj nabudúce. Mäso si pri ňom udrží tvar aj šťavu. No dusiť ho už budem jedine v tlakovom hrnci. Ušetrím čas, peniaze sa plyn aj svoju energiu potrebnú na umývanie hory použitého riadu.

Súvisiace:  Polievky u nás znovu objavené...

Na tlakový hrniec nedám dopustiť. Nielen, že mi už viackrát doslova zachránil obed, ale jedlo v ňom pripravené je naozaj chutné a mäkké. A myslím, že investícia do neho sa mi už určite vrátila.

Podobné články:

balónové jahody v kvetináčibalónové jahody v kvetináči
Môj jesenný "jedlý" balkón
Pri pohľade na bielym srieňom obalené autá u nás na...
Čítať ďalej
kuchynekuchyne
Kuchyne na mieru
Každá gazdinka túži po peknej a priestrannej kuchyni, v ktorej...
Čítať ďalej
Zásobník vody v pôde
Počas dlhšieho obdobia bez dažďa, či počas dovolenky veľakrát rozmýšľame,...
Čítať ďalej
môj domáci kvásokmôj domáci kvások
Udržiavanie hotového kvásku
Ražný kvások ako základ na pečenie domáceho chleba je živý...
Čítať ďalej
Maslo nebude!
Boli sme pozvaní na krátku návštevu na južnú Moravu. A...
Čítať ďalej
Domáce chlebové placky
Tento jednoduchý recept som objavila v českom časopise, ktorý vydáva...
Čítať ďalej

Myšlienka k článku “Oplatí sa tlakový hrniec?

  1. Firefox 18.0 Firefox 18.0 Windows XP Windows XP

    Na hovädzinu a strukoviny či zemiaky je veľmi vhodný. Robíme v ňom aj ryžu – stačí natlakovať hrniec a potom ho vypnúť. Ryža sama „dôjde“. A počul som že niekto v ňom varí aj vývar. Ale to sa mi nezdá, vývar potrebuje svoj čas na bublanie. Vývar uvarený za 1 hodinu nemôže mať správnu silu. Jediný problém, ktorý mám s tlakáčom, je to že nemôžem počas varenia nazerať do hrnca 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.