Pravá domáca majonéza

vajíčka

Časy, keď sa v každej domácnosti šľahala do šalátu pravá domáca majonéza, sa, zdá sa, vracajú. Aj keď to pri pohľade do vozíkov v obchodných reťazcoch mnohokrát tak nevyzerá. Ja viem. Gazdinky, zväčša zamestnané ženy, nemajú času nazvyš. Ak však k vidine ušetreného času ešte prirátame výhodné akčné ceny už hotových majonéz, možno sa tým ženám vôbec čudovať? Napriek tomu sa im ja čudujem. A verím, že aj viaceré z vás. Veď príprava domácej majonézy zaberie sotva pár minút a zvládne ju aj menej skúsená kuchárka. Neveríte? Stačí len vybrať ten správny recept.



Ešte pred pár rokmi sme aj my kupovali majonézu hotovú. Často krát tú „značkovú“. Teda tú, na ktorú ide v televízii najmasívnejšia reklama. Až sme si raz sadli a prečítali jej zloženie. Po počiatočnom šoku a následnom predýchaní sme sa rozhodli pre prípravu majonézy doma. Zvolili sme odľahčený recept šéfkuchára Jardu Žídeka, práve odvysielaný v Nebíčku v papuľke.

Blesková domáca majonéza

čerstvé žĺtka
čerstvé žĺtka sú základ
Napriek tomu, že sa nám odľahčená majonéza vydarila, šalát všetkým chutil a vraj by sa na sviatky nemalo experimentovať, som sa tento rok rozhodla urobiť majonézu zase inú. Takú úplne obyčajnú a zo surovín, ktoré sa do nej dávajú odjakživa. Čiže z oleja, vaječných žĺtkov a šťavy z citróna. Tento jednoduchý recept som zase, pre zmenu, videla v relácii „Herbář“ na ČT1. A hoci sa mi príprava zdala naozaj rýchla, v skutočnosti bola ešte rýchlejšia. Celé to trvalo tak päť minút. Aj s odmeraním oleja a vyklepnutím vajíčok. Čo teda ušetrí gazdinka tým, že kúpi hotovú majonézu? No neviem, ale čas to asi nebude. Ale ani špinavý riad, na čo sa mnohé vyhovárajú. Jediné, o čo som prípravou tejto majonézy prišla ja, bola kopa konzervantov a všelijakých vylepšovadiel. A za tými mi naozaj ľúto nie je.

Recept na pravú domácu majonézu

2 dcl slnečnicového oleja
2 žĺtka
1 PL octu (ja som dala citrónovú šťavu, zdá sa mi jemnejšia)
Všetky uvedené suroviny stačí dať do vyššej nádoby, vziať ponorný mixér a pri nízkych otáčkach začať šľahať. Pri šľahaní je dobré pohybovať mixérom zhora dolu. Stačí niekoľko krát. Majonéza je totiž hotová takmer za okamih. Potom ju stačí len podľa chuti osoliť či okoreniť a je hotovo.

Je dlhá trvanlivosť kupovanej majonézy výhodou a či nevýhodou?

Možno niektorí namietnu, že predsa takto pripravená majonéza nemá dlhú trvanlivosť. A majú sčasti pravdu. Ale. Načo by jej bola? Veď ju predsa robíme vtedy, keď ju potrebujeme. Spojíme ňou suroviny v šaláte, šalát do troch dní zjeme. Tak načo? Ak šalát robíte aj častejšie, všetky súčasti musíte aj tak chystať zakaždým čerstvé. Tak prečo práve majonéza má byť ktovie ako stará? Veď kedy bola vlastne vyrobená sa ani nedozviete. Dopátrate sa maximálne k dátumu spotreby. A to je dosť málo. Nemyslíte?

Súvisiace:  Bude vám chýbať Tesco?

Podobné články:

Kúzlo orechov
V zimných mesiacoch často pozorujeme úbytok živín, ruka v ruke...
Čítať ďalej
Prečo nepolievať záhradu hadicou
Pestovanie zeleniny sa nezaobíde bez vody. A keď príde suché...
Čítať ďalej
1. Matrac z pamäťovej peny DONAU VISCO je obojstranná s rozdielnou tuhosťou, kedy si užívateľ môže zvoliť tvrdšie, alebo mäkšie stranu jednoduchým otočením matraca. Výška matraca: 20 cm, cena: 233,- € (www.grossmann-matrace.sk)1. Matrac z pamäťovej peny DONAU VISCO je obojstranná s rozdielnou tuhosťou, kedy si užívateľ môže zvoliť tvrdšie, alebo mäkšie stranu jednoduchým otočením matraca. Výška matraca: 20 cm, cena: 233,- € (www.grossmann-matrace.sk)
Doprajte si viac priestoru s novou matracov...
Máte doma posteľ, na ktorej sa vám nespí práve najlepšie,...
Čítať ďalej
Priberanie kilogramov: S ktorými profesiami sú spojené...
Máte dojem, že stále priberáte ďalšie a ďalšie kilogramy, ale...
Čítať ďalej
Čo je to vyskočená platnička
Nedávno sme mali večer milú návštevu zo susedstva. Pani potrebovala...
Čítať ďalej
Nezávislé raňajky
Moderný svet je komplikovane prepletený a sme jeden na druhom...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.