Možno vám bude pripadať toto tvrdenie kacírske, ale je to tak. Áno, naše babičky varili a jedli oveľa zdravšie než my. Jedli totiž poctivo a dobre, neplytvali a vyhli sa jalovým náhražkám, chemickým farbivám a konzervantom. A to sa o nás žiaľ povedať nedá.
O hus sa podelila celá rodina
Mýtus, že kuchyňa našich starých mám je nezdravá, často mylne pretrváva. V dnešnej dobe sledujeme moderné trendy v kuchyni a chceme jesť pokrmy s čo najmenším podielom tuku a cukrov. Keď sa povie babičkina kuchyňa, mnohým ľuďom sa vybaví prepečená mastná hus alebo hojne pocukrená bábovka. Lenže práve také jedlá boli v dobách našich prapredkov skôr výnimkou ako pravidlom. Mäso bývalo na jedálnom lístku len občas, možno len raz za tri dni. A keď už sa tučná hus na nedeľu upiekla, zišla sa na ňu celá rozvetvená rodina a masť sa schovala do zásoby. Takže v prepočte kalórií na osobu sme na rovnakej úrovni, ako keď si dnes zájdeme na obed niekam do reštaurácie.
Jedno jedlo v mnohých variáciách
Ani veľmi pocukrovanú bábovku si ľudia kedysi nedopriavali denne. Išlo síce o kalorickú bombu, ale zároveň aj o sviatočné jedlo. My, ktorí chodíme okolo sladkostí dnes a denne v supermarkete, často neodoláme. Doprajeme si ich oveľa viac, než staršia generácia.
Medzi najčastejšie všednodenné jedla predtým patrili najrôznejšie kaše, napríklad z prosa alebo pohánky. O ich prospešnosti na zdravie nemusíme vôbec pochybovať.
Babičky boli tiež zvyknuté pri varení vystačiť s málom. Stavili na jednu základnú surovinu, ktorú okorenili. Tak dokonale, že nikoho nenapadlo, že ide o jedno a to isté jedlo, len v rôznych variáciách.
Obyčajné zemiaky ako lahôdka
Ukážeme si to na úplne najobyčajnejším jedle, zemiakoch uvarených v šupke. Predovšetkým si vyberte kvalitnú odrodu zemiakov. Dobré zemiačiky zo záhradky, žiadna vodnatá hmota zo supermarketov. Do hrnca pri varení potom pridajte okrem rasce aj bylinky a olúpaný strúčik cesnaku. Môžete použiť rôzne bylinky a obmieňať podľa chuti. Potom stačí postaviť misku dymiace pochúťky na stôl a pred každého stravníka misku s ľahko osoleným tvarohom.
Úsporne a dobre podľa našich predkov
Ako dnes variť podľa starých receptov? Neklamať a staviť na poctivé suroviny. Potom môžete pokojne použiť len jednu základnú surovinu a dotvoriť ju. Ale pozor, iba základným korením a bylinkami, nie chémiou! Vyhnite sa vopred pripraveným koreniacim zmesiam. Vyberajte si pokiaľ možno suroviny z domácej výroby a chovov. Radšej dobre vykŕmené kurča z miestnej farmy, ako koncentráčnika z veľkochovov, hoci lacnejšieho. Babičky tiež vedeli šetriť. Zvyknite si preto maximum vecí pripravovať doma, nekupovať ich hotové. Trebárs domáce rezance si môžete vyrobiť do zásoby. Babičky neplytvali. Ostali vám cestoviny alebo ryža od včerajška? Využite ich do ďalšieho jedla.
Bábovka stojí za pokus
„Tá bábovka nechutí rovnako ako vtedy,“ poviete si možno po mnohých kuchárskych pokusoch. Hoci postupujete rovnako ako vaša starká, výsledok nie je ten istý. Príčiny môžu byť rôzne, napríklad v kvalite surovín. Aj tá najkvalitnejšia múka, ktorú dnes v obchode zoženiete, bude trochu iná ako tá pred päťdesiatimi rokmi. Nemusí byť nutne horšia, ale pestujú sa trochu iné druhy pšenice aj technológia spracovania múky sa môže líšiť. Rovnaké je to aj u masla či cukru. Preto má cesto iný charakter a výsledok pečenia zákonite vyzerá trochu inak ako kedysi. Nezúfajte teda, všetko sa vyvíja. Na väčšinu vecí z minulosti navyše pozeráme s trochou nostalgie. Síce už to asi nikdy nebude „TÁ“ bábovka od babičky, ale za pokus jej upečenie stojí. Babičkine recepty preverili roky praxe a sú skutočným rodinným striebrom.
Komentáre