Strašidelné tuky? Už dávno nie. Tieto sú zdravé a potrebné pre život

Tuky a oleje už dávno nie sú postrach. Obsahujú mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie, životosprávu, ale aj zdravé chudnutie. Koľko ich prijať a ako ich správne „namiešať“?


Zdravé tuky sa merajú z krvi

Podobne ako sa bielkoviny skladajú z aminokyselín, tuky a oleje sa skladajú z mastných kyselín. Mastné kyseliny z rastlinných olejov a živočíšnych tukov slúžia ako zdroj energie a majú aj ďalšie dôležité úlohy v našom organizme. Objem takzvaných zdravých tukov vám u lekára odmerajú z krvi hladinou triacylglycerolov. Tie sú dôležitým ukazovateľom zdravia, predovšetkým srdca a ciev.

(Ne)nasýtené mastné kyseliny

Mastné kyseliny sa delia na dve hlavné skupiny – nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. Rozoznať ich je prekvapilo jednoduché: nasýtené mastné kyseliny ostanú spravidla pri izbovej teplote tuhé a nenasýtené mastné kyseliny naopak tekuté. Nasýtené nájdeme prevažne v živočíšnych potravinách (ako masť či maslo) a nenasýtené v rastlinných olejoch.

Výnimkou sú rastlinné oleje (kokosový, palmový a palmojadrový), v ktorých prevládajú nasýtené mastné kyseliny a pri izbovej teplote ostávajú tuhé. Živočíšne tuky majú tiež svoju výnimku – rybí olej, v ktorom prevládajú naopak nenasýtené mastné kyseliny a je tekutý, preto má v strave významnú výživovú úlohu.

Pozor na spracovanie tukov

Veľmi dôležité pri tuhých tukoch aj tuhých či tekutých olejoch je ich použitie a tepelné spracovanie. Ak ich neohrejete správne, môžu vytvárať škodlivé látky a prichádzať o tie prospešné. Nasýtené tuky (ako masť) sú schopné odolávať v priemere vyšším teplotám než nenasýtené tuky (ako olivový či slnečnicový olej). Čo sa týka vitamínov, vždy zvoľte oleje lisované za studena, počas tepelnej úpravy prichádzajú tak o rádovo menej živín.

Esenciálne kyseliny treba dopĺňať

Ako esenciálne mastné kyseliny sa označujú tie, ktoré sú zásadne dôležité pre naše zdravie a náš organizmus si ich nevie sám vytvoriť. Existujú len dve: KYSELINA ALFA-LINOLÉNOVÁ zo skupiny OMEGA 3, a KYSELINA LINOLOVÁ zo skupiny OMEGA 6. Potrebujeme ich na správne fungovanie mozgu, nervového a imunitného systému, tvorbu hormónov, zdravé oči, pokožku aj prevenciu zápalov v tele.

Ktoré potraviny ich obsahujú?


 

Typickými zdrojmi OMEGA 6 MASTNEJ KYSELINY LINOLOVEJ slnečnicový, sójový, kukuričný a palmový olej.

Najkvalitnejšie zdroje OMEGA 3 KYSELINY ALFA-LINOLÉNOVEJ sú ľanové a tekvicové semiačka, ľanový olej, chia semienka, konopné semienka, repkový olej, sójový olej, vlašské orechy, rybí tuk, mastné ryby (losos, sardinky, makrely). Takisto olivový olej, avšak pomer OMEGA 3 k OMEGA 6 už nie je natoľko priaznivý (ideálny je 1:4).

Koľko ich potrebujeme?

Nie je dôležité len celkové prijaté množstvo mastných kyselín, ale aj pomer OMEGA 3 k OMEGA 6 mastným kyselinám: ideálny je v rozmedzí 1:11:4 (maximálne) v prospech OMEGA 6 mastných kyselín. Príjem OMEGA 3 je však obvykle v populácii nedostatočný a príjem OMEGA 6 naopak nadmerný. (V USA okolo 1:7, u vegetariánov 1:10 a u vegánov dokonca 1:15.)

Súvisiace:  Čistá pleť a biele zuby: Ako to dosiahnuť?

Potravina

Pomer OMEGA 3:OMEGA 6

ľanový olej

4:1

ľanové semiačka

4:1

chia semienka

3:1

repkový olej

1:2

konopné semienka

1:3

vlašské orechy

1:4

Slnečnicové semiačka

1:400

Ako zistíme, že nám chýbajú?

Nedostatok väčšiny mastných kyselín v organizme priamo nepocítime, ak nám však chýbajú „omega 3“, môže sa to prejaviť zhrubnutou a šupinatou pokožkou a v závažných prípadoch aj poruchami zraku, nervových funkcií či imunity.

Kultový rybí olej – skutočne posilňuje?

EPA a DHA, teda OMEGA 3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom, nájdeme z bežne konzumovaných potravín len v rybách a tuku z rýb a morských živočíchov. Ryby ich samy nevytvárajú, ale získavajú ich konzumáciou morských rias. Rybí olej sa ako zdroj týchto zdravých a kvalitných tukov používa už desaťročia. Dnes sú však problematické rôzne toxíny v rybách, ktoré sa hromadia práve v tuku, predovšetkým ortuť, na úroveň ktorej sa zameriavajú všetky spotrebiteľské testy rýb. Problematické sú aj antibiotiká, ktorými dopujú ryby vo veľkochovoch.

Plnohodnotnou alternatívou k rybiemu tuku sú výživové doplnky OMEGA 3 mastných kyselín z morských rias, keďže riasy sú ich primárnym zdrojom a ideálne by sme mali konzumovať najmä tie, čo je však v našich podmienkach prakticky nemožné.

Viac informácií nájdete na vegmart.sk.

Podobné články:

Máte zlé dieťa? Pozrite sa, čo mu...
Deti sa nerodia zlé a dobré. Deti sú také akými ich...
Čítať ďalej
Pobyt v nemocnici – žiarenie a chémia...
Keď ste už absolvovali ambulantne všetky možné vyšetrenia, magnetickú rezonanciu...
Čítať ďalej
Slovenské ovocie na našich trhoch: Ako sa...
Práve vrcholí sezóna ovocia. Kedy čo vlastne rastie, aby ste...
Čítať ďalej
Domáci pečený čaj
  Recept na túto sladkú voňavú maškrtu som objavila, ako inak,...
Čítať ďalej
pletené šatypletené šaty
Hrejivé úplety a pletené šaty
V jesenných dňoch nie je nič nezvyčajné, ak je vonku...
Čítať ďalej
ochutený tvarohochutený tvaroh
Dobrota a dobrota
Tak som si včera vyšla na malý nákup do Lidla....
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.