Vždy sa v lete tešíme, keď dozrievajú papriky aj paradajky. Veľa ich zjeme na raňajky, veľa ich zjeme k mäsu. Vždy surové a čerstvé. No keď je ich naozaj dosť, pripravíme si aj lečo. Dobre padne ako obed cez víkend alebo aj večera pred odchodom domov. A pri dostatku úrody pripravíme tiež za veľký hrniec na uloženie do sedemdecových pohárov.
Na dvoch vyvýšených záhonoch o ploche po 14 m2 sa po tridsať sadeníc vojde a to už je nejaká úroda 😉 Takže za vedro paprík, za vedro paradajok a poďme s nimi do kuchyne nového domu. Po očistení a nakrájaní končia v deväťlitrovom hrnci, kde musím poctivo miešať 😉 Ale robím to rád. Malú dvojplatničku poháňa naša elektráreň, čo je môj príspevok k sebestačnosti nášho gazdovstva. A po uvarení cibule, paradajok aj paprík všetko skončí v sklenených pohároch, ktoré na záver v elektrickej rúre kombinovaného sporáka ešte desať minút sterilizujeme. Presný postup som popísal v článku o pečenom slivkovom lekvári.
Keď chceme neskôr v zime rýchle jedlo, otvoríme pohár, dáme do hrnca, privedieme k varu a hodíme zopár vajec, ako inak, našich vlastných. A o chvíľu máme hotové teplé jedlo, ktoré hreje na tele aj na duši a prospieva nášmu zdraviu i peňaženke. A na svoj kúsok porcie sa teší aj náš malý psík Rony.
Komentáre