Ak potrebujete pripraviť večeru čo najrýchlejšie, oplatí sa mať doma aspoň nejaký základ. U mňa sa väčšinou nájde nejaký biely jogurt alebo kyslá smotana, čerstvé klíčky, trošku zelenej „burinky“ a môj vlastný polotovar, teda varená strukovina alebo obilnina. Dnes to bol varený cícer.
Poznáte cícer?
Cícer alebo rímsky hrach, v Čechách sa mu hovorí cizrna beraní, vraj podľa tvaru zrnka, ktorý pripomína baraniu hlavu. No musím uznať, že tí češi majú dobrú fantáziu. Každopádne tá podoba tam je, čo poviete?
Tak teda cícer je strukovina s jemnou maslovou štruktúrou a orieškovou chuťou. Je ľahko stráviteľná, nespôsobuje nafukovanie. Preto je vhodná pre dospelých aj pre deti. Obsahuje takmer celé spektrum vitamínov a minerálov. Najvýznamnejší je obsah železa, vápnika a horčíka. Takže pôsobí proti únave a anémii z nedostatku železa, proti stresu či rednutiu kostí. Kvalitné bielkoviny a množstvo vlákniny robí z cícera výživnú komplexnú potravinu. Ale práve vďaka vláknine má nízky glykemický index, teda vás zasýti na dlhšiu dobu a určite z neho nepriberiete.
Môj tip na rýchlu a výbornú večeru:
Základom je „polotovar“, teda uvarený cícer. Ako ho variť?
Ja cícer opláchnem a namočím na 12 hodín do vody. Potom ho dám variť v tej istej vode. Po 10 minútach varenia ho scedím a na sitku opláchnem. Doplním vodu, pridám bobkový list a kúsok riasy Kombu (to kvôli tomu, aby sa rýchlejšie uvaril) a znova dám variť, najčastejšie do tlakového hrnca. Varím cca 45 minút. Dnes som varila v hrnci obyčajnom 1 hodinu. Soľ som pridala až na konci varenia. Uvarený cícer som nechala vychladnúť.
Po vychladnutí som si časť odobrala do misky. Pridala som kyslú smotanu, tak 3-4 PL, za hrsť naklíčenej pšenice a povrch som ozdobila čerstvou pažítkou. K tomu krajec kváskového chleba a večera bola na stole. Mňam.
ešte pažítku a je to hotové
Zvyšný uvarený cícer zajtra rozmixujem, dochutím a bude z neho výborná pomazánka.
Komentáre