Poznáte šmirkas? Ja od malička. Bola to jedna z mála nátierok, ktoré sme doma robili. Ale chutila mi. V poslednej dobe, vlastne odvtedy, ako som objavila poctivú ovčiu bryndzu z farmy, sa u nás doma teší veľkej obľube. No a nebola by som to ja, keby som ju aspoň mierne nevylepšila.
Základ tejto nátierky tvorí bryndza. Najlepšia je pravá ovčia. Ibaže naši výrobcovia zase raz vynašli spôsob, ako ušetriť. Na výrobu používajú zmes ovčieho aj kravského syra. Zrejme drahší ovčí nadstavujú lacnejším kravským. Oficiálne by to malo byť v pomere 51% ovčieho a 49% kravského. No ale skúste to zistiť! Z obalu sa to väčšinou nedozviete. Ak teda chcete bryndzu len ovčiu, nezostáva nič iné, len sa poobzerať po nejakom blízkom salaši. Alebo drevenej búdke, ktorých mimochodom v poslednej dobe pribúda aj v mestách. A práve v týchto búdkach dostanete tradičné výrobky z ovčieho či kozieho mlieka.
hotová nátierka
Podľa pôvodného receptu do nátierky patrí maslo, cibuľa, pokrájaná na jemno, mletá červená paprika a niekto pridáva aj rascu. Mletú alebo aj celú.
Keď som nátierku robila naposledy, napadlo mi, že klasické maslo je síce fajn, ale predsa len je to živočíšny tuk so všetkými kladmi aj zápormi. Aby sme sa teda nenapchávali nasýtenými mastnými kyselinami a nemali tým pádom problém s cholesterolom, nahradila som tuk živočíšny tukom rastlinným. A nie hocijakým. Na zjemnenie bryndze som použila za studena lisovaný olivový olej.
Pomer surovín bol asi 200 gramov bryndze, tenký plátok masla, cca 50 gramov, pre chuť aj konzistenciu. Zmäknuté maslo som vymiešala s bryndzou, pridala som cca 2 polievkové lyžice olivového oleja. Vyšľahaný krém som dochutila mletou červenou paprikou a cibuľkou na jemno nakrájanou.
hotové raňajky
Vzniknutá nátierka bola jemná a na chuti určite nestratila. Práve naopak. Získala naviac nenasýtené mastné kyseliny v tej najprirodzenejšej podobe. Vo forme oleja lisovaného za studena. Mohli sme si tak nátierku vychutnať s dobrým pocitom, že sme urobili čosi nielen pre svoje chuťové poháriky, ale aj pre svoje zdravie.
Komentáre