Zarezať sliepku je normálne

Že okrem pestovania ovocia a zeleniny chováme aj sliepky, ľudia vedia. No vždy pri zmienke, že sme piekli kura na solárnej elektrine alebo za pomoci slnka varili slepačí vývar, zneistejú a otázky smerujú k tomu, ako sme dokázali sliepku či kohúta zarezať. Nuž normálne, ostrým nožom. Samozrejme chápem zmysel otázky a odpovedám, že na dedinskom dvore je to tak a je to normálne.


Vedeli ste, že zoologické záhrady veľkých miest zaraďujú do svojho chovu aj voľakedy bežné hospodárske zvieratá, ako sú kozy, ovce či kravy? Dnešné deti sú už tak osprostené, že nevedia, ako tieto domáce zvieratá vyzerajú, ako sa chovajú a čo žerú. Pre samé mobily a tablety, ADHD a iné „civilizačné problémy“ strácajú kontakt s reálnym svetom. Ešte nedávno mal každý niekoho z príbuzných na dedine, na prázdniny sa chodilo k babke a nie do všakovakých prímestských táborov. A na dedine človek stretol aj ovcu a rozoznal ju od kravy a decko sa nebálo kozy a rozoznalo ju od capa nie len podľa smradu. A keď sa na dedinu prisťahuje niekto z mesta, hneď uteká za starostom, že v susedstve kikiríka kohút a smrdí krava. Ľudia osprostievajú. Nuž, na dedine je to tak a vedzte, ľudia z mesta, že dedina vás živí.

Kuracie mäso nerastie v regáli supermarketu a z haly, kde žije, sa do igelitového obalu neteleportuje, ako si to možno niekto myslí. A tá porcia, ktorú dostávate v závodnej jedálni na tanier, bola súčasťou živého kuraťa, ktoré musel niekto najskôr poraziť, potom očistiť zvonka a vypitvať a potom naporcovať. A nie inak je to aj na gazdovskom dvore.

Možno s tým rozdielom, že u nás sa má každý živý tvor tak dobre, ako to len ide. Bezpečie a dobrý život, kvalitné krmivo a čistú vodu, hygiena a zdravie na prvom mieste. Pristupujeme k nim s láskou, staráme sa o ne a poskytujeme všetko, čo potrebujú. A keď príde ich čas, robíme to tak, aby to bolo čo najrýchlejšie, bez zbytočného stresu. Ak v tom niekto vidí túžbu po krvi a zlobu v duši, je načisto odtrhnutý od prirodzeného života a pokrytec by mal zvážiť vegetariánstvo. Je to čistý pragmatizmus a na gazdovskom dvore to tak chodí.

Podobné články:

Zabíjačka vlastnými rukami, zvládneme to?
Na pravej dedinskej zabíjačke som bol naposledy ako malý chlapec,...
Čítať ďalej
Samozavlažovacie kvetináče
Kvety v kvetináčoch sú neodmysliteľnou súčasťou snáď každej domácnosti. Jedny...
Čítať ďalej
ošatka na chlieb
Ošatky na kysnutie chleba
Pri domácom pečení chleba je výhodné, ak používame špeciálme nádoby,...
Čítať ďalej
môj domáci kvások
Ražný kvások nie je ako potraviny z...
Čím ďalej tým viac ľudí sa snaží konzumovať zdravé potraviny...
Čítať ďalej
plot
Ako si správne vybrať pozemok
Kým mladí ľudia väčšinou túžia žiť vo veľkých mestách a...
Čítať ďalej
Strukoviny naše každodenné, či nie?
Naši predkovia vraj jedli strukoviny takmer každý deň. Že nepredstaviteľné?...
Čítať ďalej

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.