Máte radi sladké raňajky? Aj ja. Ale nie presladené. A takými klasické kupované muesli pre mňa sú. Vyriešila som to po svojom. Vyrábam si svoju zmes doma. Z domácich surovín. Základ tvoria ovsené vločky a k nim všeličo. Podľa ponuky špajze. Oriešky, semienka, sušené ovocie. V sezóne najčastejšie čerstvé ovocie. A dnes prišli na rad ovocné zvyšky.
Nie, neľakajte sa. Nepoužila som žiadny nahnitý odpad. Len som využila malé odrezky jabĺk a hrušiek, ktoré sa neoplatí vysušiť. Kto má doma sušiareň ovocia, iste vie, o čom hovorím. Zo špicatého konca hrušky vzniknú pri krájaní také malé kúsky, že by sa po vysušení takmer stratili. Ale vyhodiť ich by bola večná škoda. Toľko vitamínov a prírodného cukru. A tak aj dnes skončili v miske s vločkami.
Že nemáte čas si raňajkovú zmes miešať?Nevadí! Stačí použiť skrátený postup. Ako ja.
moje zdravé nedeľné raňajky (tie fľaky na hruške je fyziologická vada, žiadna hniloba!)
Ovsené vločky v miske som zaliala horúcou vodou a nechala napučať. Vďaka tomuto kroku sa vločky stali lepšie stráviteľné a aj živiny z nich lepšie telu dostupné. Keď vychladli a ja som stihla rannú toaletu, pridala som k nim mleté ľanové semienka. Na misku tak 2 kopcové čajové lyžičky. Na to 1 polievkovú lyžicu ľanového oleja a na vrch kúsky čerstvých hruškových zvyškov. Niekedy pridávam aj trochu sekaných orechov, ale dnes som ich vynechala. Nakoniec som zmes len premiešala a raňajky boli hotové. Pekne vyvážené, plné kvalitných bielkovín, sacharidov aj správnych tukov. Ideálne na začiatok jesenného upršaného dňa.
A ak by sa vám zdalo, že máte ovocie málo sladké, stačí pridať trošku medu. Hrušky ani jabĺčka z mojej záhrady však tento rok rozhodne dosladzovať netreba.
Komentáre